Η Άνοιξη θέλει λουλούδια, ήλιο και ανάγνωση! Έτσι, το CultureNow μετά τα 5 + 1 βιβλία που πρότεινε με τον ερχομό της Άνοιξης, επανέρχεται με 10 ακόμα τίτλους αξιόλογων αναγνωσμάτων.

Παράδεισος του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα | Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο νομπελίστας συγγραφέας Αμπντουλραζάκ Γκούρνα με το βιβλίο «Παράδεισος» μας παραδίδει σε ένα ακόμα δείγμα εξαιρετικής γραφής, μια συγκινητική ιστορία με πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο.

Ένα δωδεκάχρονο παιδί πουλιέται από τον πατέρα του έναντι χρέους σε έναν πλούσιο έμπορο και από την απλή ζωή της αφρικανικής αγροτικής ενδοχώρας εκτοξεύεται στην πολυπλοκότητα του συναρπαστικού κόσμου των παραλίων, λίγο πριν η Ανατολική Αφρική γίνει θέατρο των λυσσαλέων ανταγωνισμών Γερμανών και Βρετανών αποικιοκρατών για την κατοχή του φυσικού πλούτου της χώρας. Σ’ αυτόν τον κόσμο, όπου συνυπάρχουν, σε μια ευαίσθητη κοινωνική ισορροπία, μουσουλμάνοι και ανιμιστές μαύροι Αφρικανοί, χριστιανοί ιεραπόστολοι, Ινδοί μέτοικοι και οι πρώτοι άπληστοι Ευρωπαίοι άποικοι, ο νεαρός πρωταγωνιστής, ο Γιουσούφ, θα γνωρίσει τη σκληρότητα και την καλοσύνη, τη βία και τον θάνατο, τη φιλία και τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα, την τυφλή δίψα για κέρδος και την τυχοδιωκτική τόλμη των πλανόδιων εμπόρων της εποχής. Ακολουθώντας τον αφέντη και το καραβάνι του στις πιο απάτητες ορεινές περιοχές, στους οικισμούς των «αγρίων» και στα πολύβουα λιμάνια της Ανατολικής Αφρικής, ο Γιουσούφ θα περιηγηθεί μια χώρα που μαστίζεται από το δουλεμπόριο, τους φυλετικούς πολέμους, τις δεισιδαιμονίες και τις ασθένειες, με φόντο την εδεμική ομορφιά της φύσης. Μια ιστορία ενηλικίωσης και συνάμα μια επική αφήγηση σπάνιου λυρισμού.

Ένας πολύ γλυκός θάνατος της Σιμόν Ντε Μποβουάρ | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Σιμόν Ντε Μποβουάρ δεν έγραψε τίποτα πιο συγκινητικό από αυτό το χρονικό του θανάτου της μητέρας της.

Δεν πεθαίνουμε επειδή κάποτε γεννηθήκαμε ούτε επειδή ζήσαμε ούτε από γηρατειά. Πεθαίνουμε για κάποιον λόγο. Το γεγονός ότι ήξερα πως το τέλος της μητέρας μου, λόγω ηλικίας, ήταν κοντά δεν απάλυνε καθόλου την οδύνη και την ένταση της φοβερής έκπληξης : είχε ένα σάρκωμα. Ένας καρκίνος, μια ανακοπή, μια πνευμονική εμβολή είναι τόσο βίαια όσο και το σταμάτημα ενός κινητήρα ενός αεροπλάνου που πετάει. Η περίπτωση της μάνας μου μας καλούσε να είμαστε αισιόδοξοι, αφού, μολονότι ανήμπορη, ακίνητη και μελλοθάνατη, διαβεβαίωνε ότι κάθε λεπτό ζωής είναι ανεκτίμητο…

Μπορείτε να διαβάσετε την κριτική του βιβλίου της Σιμόν Ντε Μποβουάρ «Ένας πολύ γλυκός θάνατος» από την Τέσυ Μπάιλα εδώ.

Τα Εφτά Φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα | Εκδόσεις Gutenberg

Ο Σέχαν Καρουνατίλακα, από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Σρι Λάνκα, με τα «Τα Εφτά Φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα» παραδίδει μια μακάβρια σάτιρα με σκηνικό τον εμφύλιο πόλεμο που μαινόταν στην πατρίδα του για δεκαετίες.  Το μυθιστόρημα έλαβε το λογοτεχνικό βραβείο Μπούκερ 2022.

Σρι Λάνκα, 1990. Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο. O Μάαλι Αλμέιντα, πολεμικός φωτογράφος και τζογαδόρος, ξυπνάει και συνειδητοποιεί ότι είναι νεκρός. Η ψυχή του έχει μεταφερθεί στον προθάλαμο του άλλου κόσμου κι εμείς ακούμε τη φωνή του. Του μένουν μόλις επτά νύχτες για να βρει ποιος τον σκότωσε, ενώ η κυβέρνηση αλλά και οι αντάρτες αναζητούν ένα κουτί με φωτογραφίες, αποδείξεις μάλλον για το έγκλημα.

Λάδι σε καμβά του Αλέξη Πανσέληνου | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Στο βιβλίο του Αλέξη Πανσέληνου «Λάδι σε καμβά» η ένταση και το εκτυφλωτικό φως ενός καλοκαιριού θα αναμετρηθούν με το γκρίζο χρώμα της δικτατορίας και των ματαιώσεων που ακολούθησαν.

Καλοκαίρι 1966. Ο Σπύρος, µαθητής στη Σχολή Καλών Τεχνών, περνά τις διακοπές του φιλοξενούµενος από την οικογένεια ενός ζωγράφου στο νησί. Είναι ένα σηµαδιακό καλοκαίρι, όχι µόνο για τον ίδιο αλλά και για την οικογένεια που τον φιλοξενεί. Λίγο αργότερα, ο Απρίλιος του ’67 αλλάζει τα πάντα στη ζωή του. Η ιστορία του Σπύρου είναι η ιστορία και πολλών άλλων της γενιάς του. Είναι η ιστορία ενός νεαρού ζωγράφου που αρνήθηκε να προδώσει την παρέα του αλλά πρόδωσε το όνειρό του.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Πανσέληνος για το βιβλίο του «Λάδι σε καμβά» στην Σωτηρία Γεωργαντή εδώ.

Δικιά σου για Πάντα της Κλαούδια Πινιέιρο | Eκδόσεις Carnivora

H καυστική πρόζα της Κλαούδια Πινιέιρο «Δικιά σου για Πάντα» δημιουργεί μια εναργή λογοτεχνική αποτύπωση της ψυχρής οργής μιας περιφρονημένης γυναίκας και ταυτόχρονα μια γεμάτη χιούμορ, σαρκασμό αλλά και χειρουργική ακρίβεια ανατομή της μεγαλοαστικής τάξης της Αργεντινής.

«Διότι, στην τελική, όσο κι αν μας στοιχίζει, κάθε γυναίκα κάποια στιγμή στη ζωή της θα την κερατώσουν. Είναι σαν την εμμηνόπαυση, μπορεί να έρθει λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα, αλλά καμία δε γλιτώνει.» Με αυτή τη δήλωση η Ινές, η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος της Κλαούδια Πινιέιρο «Δικιά σου για Πάντα», αποδέχεται την αποκάλυψη της απιστίας του συζύγου της. Η ίδια, μια νοικοκυρά της μεγαλοαστικής τάξης, έχει αποδεχτεί ήδη πολλά. Την αδιαφορία και την έλλειψη τρυφερότητας του συζύγου της, την απουσία του έρωτα στη ζωή της, τη μουτρωμένη και μονίμως επικριτική απέναντί της έφηβη κόρη της, την αδιάκοπη κριτική της δικής της μητέρας, την εγκατάλειψη από τον πατέρα της. Μοναδικό αντάλλαγμα για όλες αυτές τις επαναλαμβανόμενες ματαιώσεις, η εικόνα της ευτυχισμένης οικογένειας. Μια εικόνα που έχει αντίκρισμα αποκλειστικά και μόνο στο δικό της μυαλό και βασίζεται ως επί το πλείστον στις υλικές απολαβές που της εξασφαλίζει ο ρόλος της συζύγου. Προκειμένου να διατηρήσει αλώβητη την πολύτιμη εικόνα της, η Ινές θα φτάσει μέχρι το έγκλημα, χωρίς να διστάσει στιγμή, χωρίς να νιώσει ενοχή ή μεταμέλεια. Ψυχρή και υπολογιστική, θα καμουφλάρει το έλλειμμα της ψυχής και της συνείδησής της πίσω από το πατριαρχικό αφήγημα της ακούραστης συζύγου και μητέρας που φροντίζει τους πάντες και θυσιάζεται για τους δικούς της.

Το αθώο της Βασιλικής Ηλιοπούλου | Εκδόσεις Πόλις

Η Βασιλική Ηλιοπούλου υπογράφει το βιβλίο «Το αθώο», το οποίο διερευνά την ανάγκη για αποδοχή, αγάπη, δικαιοσύνη.

Η Εύα, έχοντας χάσει τα δύο πιο αγαπημένα της πρόσωπα στη ζωή, τη μητέρα της και την αδερφή της, μεγαλώνει σε ίδρυμα από την ηλικία των έξι. Χρόνια αργότερα, ο θάνατος του άντρα της στέκεται η αφορμή ώστε να επιστρέψει στο νησί της και να συναντήσει ξανά πρόσωπα και μέρη των παιδικών της χρόνων. Η μοναδική της έγνοια είναι να μάθει τι πραγματικά συνέβη στη μικρή της αδερφή, πριν αυτή εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Σε έναν τόπο άγριας ομορφιάς, αλλά και αφιλόξενο τώρα πια, όπου νεκρά πουλιά ξεβράζονται στην παραλία, μαυροκόρακες πετούν πάνω από απότομους γκρεμούς και φαράγγια, παιδιά εξαφανίζονται μυστηριωδώς, όπου ντόπιοι γνωρίζουν αλλά δεν μιλάνε και δυνατοί άνεμοι σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους, η Εύα προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια και να μάθει επιτέλους την αλήθεια. Εξάλλου, σύμφωνα με το πώς εκείνη αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω της, καθετί που ανοίγει πρέπει και να κλείνει, ό,τι αρχίζει πρέπει και να τελειώνει.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που έδωσε η Βασιλική Ηλιοπούλου για το βιβλίο της «Το αθώο» στην Σωτηρία Γεωργαντή εδώ.

Το δώρο της ωριμότητας – Αρχαία σοφία για το δεύτερο μισό της ζωής από τον Μάρκο Τύλλιο Κικέρωνα και τον Φίλιπ Φρίμαν | Εκδόσεις Διοπτρα

Η φιλοσοφία γίνεται το εργαλείο για να αντιληφθούμε τη ζωή στο σύνολό της, με το βιβλίο «Το δώρο της ωριμότητας – Αρχαία σοφία για το δεύτερο μισό της ζωής» από τον Μάρκο Τύλλιο Κικέρωνα και τον Φίλιπ Φρίμαν.

Ανησυχείτε ότι όσο μεγαλώνετε θα αρχίσετε να χάνετε τη λίμπιντό σας, την υγεία σας και πιθανόν και τα λογικά σας; Ε, λοιπόν, ο Κικέρων έχει καλά νέα για εσάς. Στο βιβλίο Το Δώρο της Ωριμότητας, ο μεγάλος Ρωμαίος ρήτορας και πολιτικός περιγράφει λεπτομερώς το πώς μπορούμε να κάνουμε το δεύτερο μισό της ζωής μας το πιο ενδιαφέρον καθώς και το γιατί μπορεί να ανακαλύψετε ότι το διάβασμα και η κηπουρική πιθανόν να αποδειχθούν πολύ πιο ευχάριστα από το σεξ. Πλούσιο σε διαχρονική σοφία και πρακτική καθοδήγηση, το σύντομο αυτό κλασικό έργο –που γράφτηκε το 44 π.Χ. με πρωτότυπο τίτλο Σε Μεγάλη Ηλικία– έχει ενθουσιάσει και εμπνεύσει αναγνώστες από τον Άγιο Αυγουστίνο μέχρι τον Τόμας Τζέφερσον για περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια. Σε αυτή την εκδοχή του, με νέα μετάφραση και νέα ενημερωτική εισαγωγή, καταφέρνει να απαντήσει στη μεγάλη ανησυχία που συνοδεύει τα γηρατειά, αποδεικνύοντας πως αυτή η ανησυχία χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από υπερβολή ή είναι ακόμα και εντελώς λανθασμένη.

Μπορείτε να διαβάσετε την κριτική του βιβλίου «Το δώρο της ωριμότητας – Αρχαία σοφία για το δεύτερο μισό της ζωής» από τον Γιάννη Αντωνιάδη εδώ.

Πώς η άσκηση απογειώνει τη ζωή σου, από τον John J. Ratey | Εκδόσεις Key Books 

To βιβλίο «Πώς η άσκηση απογειώνει τη ζωή σου» του John J. Ratey θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι την πρωινή γυμναστική, και αυτό θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι τα πάντα.

Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: η αερόβια άσκηση προγραμματίζει το μυαλό σου για κορυφαία απόδοση! Με αφορμή ένα επαναστατικό πρόγραμμα φυσικής αγωγής στο Ιλινόι των Η.Π.Α., όπου 19.000 μαθητές που γυμνάζονταν κάθε πρωί πρώτευσαν σε διεθνείς διαγωνισμούς φυσικής, ο καθηγητής ψυχιατρικής του Χάρβαρντ John J. Ratey παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα πολυετών ερευνών. Όλες συγκλίνουν στο ότι η άσκηση είναι πραγματικά η καλύτερη άμυνά μας ενάντια στην κατάθλιψη, στη διάσπαση προσοχής, στους εθισμούς, στις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης και στη νόσο Αλτσχάιμερ. Το Πώς η άσκηση απογειώνει τη ζωή σου είναι το πρώτο βιβλίο που εξερεύνησε διεξοδικά τη σχέση μεταξύ άσκησης και εγκεφάλου. Οι έρευνες που παραθέτει ο Ratey δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης: η άσκηση μειώνει το στρες, ανεβάζει τη διάθεση, βελτιώνει τη μνήμη, οξύνει τη σκέψη και εκτοξεύει την απόδοσή σου στα ύψη!

Αποδείξεις και θεωρίες της Λουίζ Γκλικ | Εκδόσεις Στερέωμα

Η συλλογή δοκιμίων «Αποδείξεις και θεωρίες», βραβευμένη με το PEN/Martha Albrand Award του 1993 για πρώτο μη μυθοπλαστικό έργο, είναι μια διαφωτιστική συλλογή κειμένων της Λουίζ Γκλικ.

Η πρόζα της Γκλικ διαθέτει την ίδια ακριβή γλώσσα, την ίδια διεισδυτικότητα και ενόραση που διακρίνουν την ποίησή της. Η δύναμη της σκέψης της είναι εμφανέστατη σε τούτα τα δοκίμια, από το πώς διερευνά το έργο άλλων ποιητών μέχρι το πώς στοχάζεται με σκεπτικισμό έννοιες της λογοτεχνικής κριτικής, όπως η «ειλικρίνεια» και το «θάρρος». Εδώ υπάρχουν ακόμα οι αποκαλυπτικές σκέψεις της Γκλικ για την προσωπική της εκπαίδευση και ζωή ως ποιήτριας, καθώς και ένας φόρος τιμής στον δάσκαλο και μέντορά της Στάνλεϊ Κούνιτς. Το βιβλίο Αποδείξεις και θεωρίες είναι η διαθήκη μιας κορυφαίας ποιήτριας.

Άγγελος. Αφιέρωμα στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά, μια συλλογική έκδοση | Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη κυκλοφορεί συλλογικό τόμο στη μνήμη του ακαδημαϊκού, αρχαιολόγου και καθηγητή, με τίτλο «Άγγελος. Αφιέρωμα στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά».

Ο ογκώδης τόμος, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του παλαιού διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Άγγελου Δεληβορριά (1937-2018), συγκεντρώνει ένα φωτογραφικό δοκίμιο και 24 ανέκδοτα κείμενα του επιστημονικού προσωπικού του Ιδρύματος. Εκπληρώνοντας έτσι ένα μικρό μόνο μερίδιο του χρέους του προς τον Άγγελο Δεληβορριά. Πρόκειται για τον τόμο Άγγελος. Αφιέρωμα στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά, στον οποίο δημοσιεύονται άρθρα του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου, το οποίο εργάστηκε κάτω από την καθοδήγηση του τιμώμενου. Το βιβλίο περιλαμβάνει 25 συμμετοχές: ένα φωτογραφικό δοκίμιο και 24 πρωτότυπες μελέτες σημερινών, αλλά και παλαιότερων μόνιμων συνεργατών του Μουσείου. Τα κείμενα εστιάζουν σε αντικείμενα ή αρχεία από τις συλλογές του Ιδρύματος, καθώς και σε σημαντικές λειτουργίες που επιτελεί συστηματικά το Μουσείο, προσφέροντας έτσι ένα αντιπροσωπευτικό πανόραμα των συλλογών και των δράσεών του. Στον τόμο διασταυρώνονται διαφορετικά γνωστικά πεδία, όπως, λόγου χάρη, η αρχαιολογία και η ιστορία της τέχνης ή η πληροφορική και η φιλολογία· συνομιλούν έργα διαφόρων εποχών και ποικίλων πολιτισμικών προελεύσεων· συνδιαλέγονται τέχνες, όπως το θέατρο και η φωτογραφία, η θρησκευτική ζωγραφική και η παραδοσιακή κεντητική κ.ά. Το βιβλίο αυτό των 500 σελίδων και των 362 φωτογραφιών, που κυκλοφορεί στη σειρά του επιστημονικού περιοδικού του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάζει το Ίδρυμα στο ιστορικό και πολιτισμικό του ανάπτυγμα, όπως το είχε οραματιστεί ο παλαιός του διευθυντής Άγγελος Δεληβορριάς. Χάρη ακριβώς στην ποικιλία των θεμάτων του και των επιστημονικών προσεγγίσεων, απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό με τρόπο γοητευτικό και σύγχρονο.

Με όποιο βιβλίο και αν σας βρουν οι φετινές γιορτινές μέρες του Πάσχα το CultureNow σας εύχεται Χρόνια Πολλά και καλές αναγνώσεις!

Photo Credit: Aaron Burden via Unsplash