Η Άνοιξη μπήκε και νέες εκδοτικές κυκλοφορίες πρόκειται να γεμίσουν τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Η ανάγνωση είναι μια δραστηριότητα που άλλοτε διασκεδάζει, ενημερώνει, συγκινεί και άλλοτε αποτελεί συντροφιά και αποκούμπι. Έτσι, το CultureNow συγκέντρωσε για μια ακόμα φορά μερικούς λογοτεχνικούς τίτλους που αξίζουν την προσοχή σας, και που ενδεχομένως να αποτελέσουν τον χάρτινο συνοδοιπόρο στην επόμενη ανοιξιάτικη βόλτα σας.

Ρολόι χωρίς δείκτες της Carson McCullers | Εκδόσεις Διόπτρα

Οι φυλετικές διακρίσεις, το χάσμα των γενεών, η ασίγαστη ανάγκη μας για αγάπη και αποδοχή, και η στιγμή της ηθικής επιλογής, που έρχεται πάντα για όλους, σε ένα μυθιστόρημα με τη διεισδυτικότητα, τη λεπτή ειρωνεία και τη βαθιά συμπόνια της Carson McCullers (Κάρσον ΜακΚάλλερς).

Σύνοψη

Είναι άνοιξη, όταν ο Τζ. Τ. Μαλόουν, φαρμακοποιός σε μια μικρή πόλη του Νότου, μαθαίνει ότι σύντομα θα πεθάνει.

Ενώ προσπαθεί να αποδεχτεί την ασθένειά του, ο φίλος του, ο δικαστής Κλέιν, προσπαθεί να αποτρέψει την κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού στα σχολεία – κατά τη γνώμη του, ένα σκάνδαλο που απειλεί τις αξίες του Νότου!

Ο εγγονός του δικαστή, ο Τζέστερ, δεν συμμερίζεται τις απόψεις του. Παλεύει να βρει τη δική του θέση στον κόσμο και αποζητά την αγάπη του Σέρμαν, του μαύρου βοηθού του παππού του. Αλλά ο Σέρμαν νιώθει να τον πνίγει η οργή για τις διακρίσεις που υφίσταται η φυλή του…

Τέσσερις ήρωες, τέσσερις ζωές που συγκλίνουν σ’ ένα σημείο χωρίς επιστροφή, μια δραματική σύγκρουση που θα αλλάξει τα πάντα…

Νυχτωδίες του Καζούο Ισιγκούρο| Εκδόσεις Ψυχογιός

Πέντε αριστοτεχνικά γραμμένες ιστορίες, από τον Καζούο Ισιγκούρο (Kazuo Ishiguro), έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς παγκοσμίως, στις οποίες η μουσική αποτελεί έναν ολοζώντανο χαρακτήρα.

Σύνοψη

Ένας τραγουδιστής, που κάποτε υπήρξε διάσημος και επιθυμεί απελπισμένα να επανέλθει στο προσκήνιο, αφήνει στην άκρη τη μοναδική σιγουριά στη ζωή του… Ένας άνδρας που το αδιαμφισβήτητο γούστο του στη μουσική είναι το μόνο πράγμα που φαίνεται να εκτιμούν πάνω του οι στενοί του φίλοι… Ένας επίδοξος τραγουδιστής και στιχουργός που άθελά του έχει εμπλακεί στον αποτυχημένο γάμο ενός ζευγαριού που μόλις έχει γνωρίσει… Ένας χαρισματικός αλλά αδικημένος μουσικός της τζαζ που αφήνει τον εαυτό του να πιστεύει ότι οι πλαστικές επεμβάσεις θα σώσουν την καριέρα του… Ένας νεαρός τσελίστας που ο δάσκαλός του του υπόσχεται ότι θα «ξετυλίξει» το ταλέντο του.

Το πάθος και η αναγκαιότητα ορίζουν τον χώρο που καταλαμβάνει η μουσική στη ζωή αυτών των ανθρώπων και με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο τούς οδηγεί σε ένα ξεκαθάρισμα: άλλοτε κωμικό, άλλοτε τραγικό, άλλοτε απλώς έξω από τα όρια της αντίληψής τους.

Αυτή η γλυκιά αρρώστια της Πατρίτσια Χάισμιθ | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ένα ερωτικό πάθος που ξεπερνά τη λογική. Σε αυτό το μυθιστόρημα με τίτλο «Αυτή η γλυκιά αρρώστια» η Πατρίτσια Χάισμιθ (Patricia Highsmith) με τον μοναδικό της, αξεπέραστο τρόπο, πλάθει ένα σύνθετο ψυχολογικό θρίλερ.

Σύνοψη

Ο Ντέιβιντ είναι ένας ήσυχος άνθρωπος. Δουλεύει σκληρά όλη την εβδοµάδα και κάθε Σαββατοκύριακο επισκέπτεται τη βαριά άρρωστη µητέρα του – ή τουλάχιστον έτσι νοµίζουν οι γύρω του. Η σπιτονοικοκυρά του ανησυχεί αν θα βρεθεί γυναίκα αντάξιά του, όπως άλλωστε και η αφελής συγκάτοικός του Έφι, καθώς και ο φίλος του ο Γουές, αλλά όλοι τους αγνοούν ότι ο Ντέιβιντ έχει ήδη βρει την τέλεια γυναίκα, την Άναµπελ. Αγνοούν ότι ο Ντέιβιντ κάθε Σαββατοκύριακο, αντί για την άρρωστη µητέρα του, επισκέπτεται µόνος τη ζεστή φωλιά που έχει ετοιµάσει για να στεγάσουν τον έρωτά τους µε την Άναµπελ στη Νέα Αγγλία. Αγνοούν την Κατάσταση: ότι η Άναµπελ αρνείται να επισκεφτεί αυτό το σπίτι, γιατί είναι ήδη παντρεµένη µε κάποιον άλλο και έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Ένα ελάσσονος σηµασίας εµπόδιο για τον Ντέιβιντ, πράγµα για το οποίο όµως θα πρέπει να πείσει και την Άναµπελ…

Κατάδικος του Κωνσταντίνου Θεοτόκη | Εκδόσεις Ατέχνως

Το 1919 ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης γράφει τον «Κατάδικο», στον οποίο ακτινογραφεί με απόλυτη λεπτομέρεια τις συνθήκες ζωής και τα ήθη της εποχής του. Το πολιτικό σύστημα, η δικαιοσύνη, οι νοοτροπίες της κοινωνίας, οι σχέσεις των δύο φύλων, οι φυλετικές διακρίσεις, η σκληρή αγροτική ζωή, οι προκαταλήψεις… Τίποτα δεν ξεφεύγει από την κριτική ματιά και την υπέροχη πένα του.

Σύνοψη

Η Μαργαρίτα και ο αμοραλιστής Πέτρος Πέπονας, το παράνομο ζευγάρι, συναντιέται κρυφά σε μια «απόμερη κατοικιά» επί πέντε χρόνια. Ξαφνικά μια νύχτα δολοφονείται ο άντρας της Μαργαρίτας, ο Γιώργης Αράθυμος, σε έναν απόμερο δρόμο και για το έγκλημα καταδικάζεται ο «ζευγουλάτης» του σπιτιού του Αράθυμου, ο άκακος και υποταγμένος Τουρκόγιαννος. Είναι όμως ο πραγματικός ένοχος για το έγκλημα;

Στο πλαίσιο του κεντρικού μύθου, εμπλέκονται και οι ιστορίες τριών γυναικείων μορφών…

Σημαντική θέση στο έργο κατέχει η ψυχολογική απεικόνιση, η εξέλιξη και η εμβάθυνση τόσο του παράφορου και παράνομου ερωτικού πάθους του Πέπονα και της Μαργαρίτας, όσο και η εξιδανικευμένη ερωτική αφοσίωση του Τουρκόγιαννου

Το μενού του έρωτα του Νικολά Μπαρρό | Εκδόσεις Πατάκη

Μια μαγευτική ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται μεταξύ κουζίνας και λογοτεχνίας. Η συνέχεια του παγκόσµιου µπεστ σέλερ του Νικολά Μπαρρό (Nicolas Barreau) «Η εποχή των κερασιών».

Σύνοψη

Η Ορελί και ο Αντρέ δεν είναι µόνο ευτυχισµένοι µέσα στη σχέση τους, αλλά φαίνεται πως και επαγγελµατικά όλα τούς πηγαίνουν κατ’ ευχήν. Έπειτα από πίεση του εκδότη του, ο Αντρέ κάνει επιτυχηµένες παρουσιάσεις του τελευταίου του βιβλίου. Το κοινό κρέµεται από τα χείλη του. Ο Αντρέ απολαµβάνει την προσοχή, αλλά ο νους του είναι σε ένα εντελώς διαφορετικό θέµα. Έχει σκοπό να κάνει πρόταση γάµου στην Ορελί, τη γυναίκα της ζωής του, και µάλιστα την ηµέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Όµως, την ίδια µέρα το ρεστοράν της Ορελί βραβεύεται µε αστέρι Μισελέν. Το µικρό εστιατόριο µε δυσκολία αντεπεξέρχεται στην ξαφνική επέλαση πελατών κι η νεαρή µαγείρισσα, παρ’ όλη τη χαρά της, έχει πελαγώσει. Όταν τρεις µέρες µετά αποκαλύπτεται ότι στα περίχωρα του Παρισιού υπάρχει άλλο ένα εστιατόριο µε το όνοµα Le Temps des Cerises για το οποίο προοριζόταν κανονικά το αστέρι Μισελέν, η απογοήτευσή της είναι µεγάλη.

Λίγο καιρό µετά, ενώ η Ορελί µιλά για τη συνάντησή της µε τον βραβευµένο σεφ Ζαν-Μαρί Μαρροννιέ, µε τα µάτια της να λάµπουν και τα µάγουλά της αναψοκοκκινισµένα, ο Αντρέ συνειδητοποιεί ότι το µεγαλύτερό του πρόβληµα δεν είναι ούτε η µαταιωµένη πρόταση γάµου ούτε και το λάθος µε το αστέρι Μισελέν. Γιατί, ξαφνικά, τον κυριεύει το ως τότε άγνωστο στον ίδιο συναίσθηµα της ζήλιας…

Και για λίγη ποίηση…

Ημέρες καλοσύνης της Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη | Εκδόσεις Πόλις

Ξέρουμε πώς μοιάζει το Κακό
χωρίς Θεό, στην εποχή μετά το θάνατό Του.
Μοιάζει με άρρωστο φωτάκι
που ξεκινά σ’ ένα σοκάκι σκοτεινό
σαν κουδουνάκι στον αστράγαλο του νεκροθάφτη
στις πόλεις της πανούκλας.
Κανείς μην πλησιάσει.
Μα νά, δειλά, όλοι ανοίγουν τα παράθυρα
να δουν, περίεργοι, τι σέρνεται στον δρόμο
κι αφήνουν να περάσει εντός,
με ένα χάδι στις κουρτίνες,
το μοχθηρό ετούτο φως
που λαμπαδιάζει τα δωμάτια
ανάβει τα καντήλια
κάνει τα κτίρια να φωσφορίζουνε σκληρά
και σκάβει στις εξώπορτες χάσκοντες τάφους.
Το Κακό μετά το τέλος του Θεού
μοιάζει με θάνατο ανούσιο
σε κλίμακα μαζική,
γενοκτονίες εθνοκαθάρσεις διακρίσεις
ανθρωποβόρες μάχες για την κατάκτηση
μιας νέας πηγής νοήματος και ηθικής
το μέτρο όλων το άτομο
το μέτρο όλων η κοινωνία
το μέτρο όλων η ιδεοληψία
το μέτρο όλων ποτέ το μέτρο –

Ξέρουμε πώς μοιάζει το Κακό.
Σκέψου.
Σκέψου πώς θα ’ταν το Καλό•
το Καλό σκέψου πως θα ’ταν
σε κλίμακα μαζική.

Photo Credit: Daniela_curly via Unsplash