Ανησυχείτε ότι όσο μεγαλώνετε θα αρχίσετε να χάνετε τη λίμπιντό σας, την υγεία σας και πιθανόν και τα λογικά σας; Ε, λοιπόν, ο Κικέρων έχει καλά νέα για εσάς.

Στο βιβλίο Το Δώρο της Ωριμότητας, ο μεγάλος Ρωμαίος ρήτορας και πολιτικός περιγράφει λεπτομερώς το πώς μπορούμε να κάνουμε το δεύτερο μισό της ζωής μας το πιο ενδιαφέρον καθώς και το γιατί μπορεί να ανακαλύψετε ότι το διάβασμα και η κηπουρική πιθανόν να αποδειχθούν πολύ πιο ευχάριστα από το σεξ.

Πλούσιο σε διαχρονική σοφία και πρακτική καθοδήγηση, το σύντομο αυτό κλασικό έργο –που γράφτηκε το 44 π.Χ. με πρωτότυπο τίτλο Σε Μεγάλη Ηλικία– έχει ενθουσιάσει και εμπνεύσει αναγνώστες από τον Άγιο Αυγουστίνο μέχρι τον Τόμας Τζέφερσον για περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια.

Σε αυτή την εκδοχή του, με νέα μετάφραση και νέα ενημερωτική εισαγωγή, καταφέρνει να απαντήσει στη μεγάλη ανησυχία που συνοδεύει τα γηρατειά, αποδεικνύοντας πως αυτή η ανησυχία χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από υπερβολή ή είναι ακόμα και εντελώς λανθασμένη.

Ακολουθώ τη φύση ως την καλύτερη οδηγό και την υπακούω σαν να ήταν Θεά. Εφόσον έχει σχεδιάσει τόσο προσεκτικά όλα τα μέρη του δράματος της ζωής, θεωρώ απίθανο να αποδειχθεί κακή σεναριογράφος και να έχει αμελήσει την τελευταία πράξη. – Κικέρων

Μάρκος Τύλλιος Κικέρων

Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων (Marcus Tullius Cicero) γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 106 π.Χ., στο Αρπίνο, μια πόλη που βρίσκεται περίπου εκατό χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρώμης. Σπούδασε στη Ρώμη και στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις φιλοσοφικές και ρητορικές σπουδές του, παρακολουθώντας μαθήματα από τους μεγαλύτερους διανοητές της εποχής. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δικηγόρος το 81 π.Χ. και διακρίθηκε σε πολλά δημόσια αξιώματα. Έγραψε 107 λόγους, θεωρητικά συγγράμματα για τη ρητορική τέχνη, φιλοσοφικές πραγματείες, 774 επιστολές, ποιήματα, ιστορικά έργα και ένα γεωγραφικό σύγγραμμα. Όταν αποκάλυψε τη συνωμοσία του Κατιλίνα, εκφώνησε εναντίον του τους τέσσερις καλύτερους λόγους του, κατόπιν όμως έπεσε σε δυσμένεια και εξορίστηκε. Μετά τη δολοφονία του Καίσαρα, ετάχθη κατά του Αντώνιου, εκφωνώντας τους περίφημους 14 λόγους που ονομάστηκαν Φιλιππικοί, αλλά η αντιπαράθεση αυτή τού στοίχισε τη ζωή του.