Η documenta 14 συνεχίζει το πρόγραμμα των δημόσιων δράσεων και μας καλεί μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2017 να παρακολουθήσουμε βίντεο, ομιλίες και συζητήσεις στο Πάρκο Ελευθερίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι εκδηλώσεις του Προγράμματος Δημόσιων Δράσεων στις 14, 24 και 26- 28 Ιανουαρίου θα μεταδοθούν με live stream μέσω της ιστοσελίδας της documenta 14. Συντονιστείτε για να τις παρακολουθήσετε σε ζωντανή μετάδοση.

Πρόγραμμα Δημόσιων Δράσεων έως 28 Ιανουαρίου 2017:

♦ 11-13 και 17-21 Ιανουαρίου 2017
Century’s Container, Naeem Mohaiemen, 2016, ΗΠΑ, 9′
Συνεχόμενη προβολή
Καθημερινά 5-10 μ.μ., Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας


Το βίντεο Century’s Container είναι ένα μήνυμα από το παρόν προς το παρόν. Ο καλλιτέχνης Naeem Mohaiemen εξερευνά το τραγικό παρελθόν του υπαρκτού σοσιαλισμού και το άγραφο ακόμη μέλλον μιας έως τώρα αγέννητης παγκόσμιας αριστεράς ως αντίπαλο δέος των φατριασμών βάσει φυλής και θρησκείας. (Το βίντεο παρουσιάζεται σε συνεχόμενη προβολή.)

Ο Naeem Mohaiemen ζει και εργάζεται στη Ντάκα και τη Νέα Υόρκη.

♦ Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017
Η Κοινότητα των Απάτριδων της Πολιτικής Ετερότητας
Συντονισμός: Max Jorge Hinderer Cruz, Νέλλη Καμπούρη και Μαργαρίτα Τσώμου
Piraeus Port as Entry Point of Global Capitalism
Ομιλίες και συζητήσεις
Με τους Sandro Mezzadra, Brett Neilson και Παύλο Χατζόπουλο
7-10:30 μ.μ., Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας


7-9 μ.μ.
Logistics, Extraction, and Finance in Contemporary Capitalism
Οι Sandro Mezzadra και Brett Neilson συζητούν σχετικά με το υπό έκδοση βιβλίο τους Τhe Politics of Operations.

9-10:30 μ.μ.

Bodies, Machines, Infrastructures: The Port of Piraeus After the COSCO Concession

Συζήτηση
Με τους Sandro Mezzadra, Brett Neilson και Παύλο Χατζόπουλο

Ο Sandro Mezzadra διδάσκει πολιτική θεωρία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, ζει και εργάζεται στη Ρώμη.

Ο Brett Neilson είναι καθηγητής στο Institute for Culture and Society στο Western Sydney University, ζει και εργάζεται στο Σίδνεϊ.

Ο Παύλος Χατζόπουλος συνεργάζεται με το Πάντειο Πανεπιστήμιο με αντικείμενο την ψηφιοποίηση της εργασίας και της μετανάστευσης. Η έδρα του είναι στην Αθήνα.

♦ Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017
Η Κοινότητα Φίλων του Ulises Carrión 

Συντονισμός: Arnisa Zeqo
Bookworks Revisited: This Is a Poem
Με τους Τίνα Πανδή, Κύριλλο Σαρρή και άλλους
7-10 μ.μ., Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας


Στη δεύτερη συνάντηση της Κοινότητας Φίλων του Ulises Carrión σας προσκαλούμε σε μια παρουσίαση και συζήτηση που επικεντρώνεται στις διάφορες διασυνδέσεις και αντιστοιχίες μεταξύ τέχνης και ποίησης, της συγγραφής ως τέχνης, καθώς και ιστορίες για την Ομάδα Οπτικής Ποίησης, μιας ομάδας καλλιτεχνών και συγγραφέων που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Αθήνα από το 1981. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Τίνα Πανδή και ο Κύριλλος Σαρρής.

Η Τίνα Πανδή είναι ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στην Αθήνα, όπου είναι και η έδρα της.

Ο Κύριλλος Σαρρής είναι καλλιτέχνης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα βιβλία, τις λέξεις και την έννοια inframince. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πριν την εκπαίδευσή του ως καλλιτέχνης. Το 2001 μετέφρασε στα ελληνικά το έργο The New Art of Making Books (Η νέα τέχνη να φτιάχνεις βιβλία) του Ulises Carrión. Ο Σαρρής ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Η Ομάδα Οπτικής Ποίησης αποτελείται από συγγραφείς, ποιητές και εικαστικούς καλλιτέχνες που πειραματίζονται με τα σύνορα μεταξύ τέχνης και ποίησης. Μέλη της ομάδας αποτελούν οι Δημοσθένης Αγραφιώτης, Γιούλια Γαζετοπούλου, Κωστής (Τριανταφύλλου), Σοφία Μαρτίνου, Μιχαήλ Μήτρας, Κύριλλος Σαρρής, Έρση Σωτηροπούλου, Νατάσα Χατζιδάκι, Αλεξάνδρα Κατσιάνη και Θανάσης Χονδρός, Στάθης Χρυσικόπουλος, Τηλέμαχος Χυτήρης, και άλλοι.

♦ 26, 27 και 28 Ιανουαρίου 2017
Η Κοινότητα για το Τέλος της Νεκροπολιτικής
The Destruction of Europe
Διάλεξη σε τρία μέρη
Franco «Bifo» Berardi
7-10 μ.μ., Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας


Η Κοινότητα για το Τέλος της Νεκροπολιτικής σας προσκαλεί σε μια διάλεξη σε τρία μέρη του σύγχρονου θεωρητικού Franco «Bifo» Berardi με θέμα την πρόσφατη άνοδο του εθνικισμού και του φασισμού στην Ευρώπη και το εφικτό (ή ανέφικτο) της πολιτικής αντίστασης στην εποχή του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού.

Ο Franco «Bifo» Berardi είναι έγκριτος σύγχρονος θεωρητικός και ακτιβιστής. Ο Berardi ζει στη Μπολόνια.