Η Γκαλερί a.antonopoulou. παρουσιάζει την έκθεση της Καλλιόπης Λεμού με τίτλο «Συναντήσεις με Ζωές Μισοξεχασμένες»

… «Συναντήσεις με Ζωές Μισοξεχασμένες», που διαρκεί έως και τις 19 Ιανουαρίου 2013.

Στις προηγούμενες εκθέσεις της, η καλλιτέχνης Καλλιόπη Λεμού, μεταχειρίστηκε σύμβολα της φυσικής μετανάστευσης και αναγέννησης για να ανακαλέσει τα ρεύματα της ανθρώπινης μετακίνησης και μετατόπισης, καθώς και της πνευματικής μεταμόρφωσης. Στην πρόσφατη έκθεση “Navigating in the Dark” χρησιμοποίησε μνημειώδεις κατασκευές για να διερευνήσει τα εσώτερα της αρχέγονης συλλογικής μνήμης.

Τα σχέδια και τα γλυπτά της νέας της έκθεσης, μολονότι δεν είναι λιγότερο αρχετυπικά, είναι περισσότερο οικεία σε κλίμακα και φορτισμένα με προσωπικό συναίσθημα. Οι εντυπωσιακές, ενίοτε αιματηρές μορφές στα εκρηκτικά σχέδια, προκαλούν γόνιμο ερωτισμό. Τα μικρά κουτιά με τα συρμάτινα αντικείμενα που μοιάζουν με έντομα, τυλιγμένα με γάζες, φαίνονται σαν να τραγουδούν με έναν ήχο που ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού, ανάμεσα στην υστερία και την οργασμική ηδονή. Φωτογραφίες από βίαια επαναληπτικές και ζωηρές εικόνες γερασμένης σάρκας, εναλλασσόμενες με τρυφερούς βλαστούς ανάκατων σεξουαλικών οργάνων, συνοδεύονται από γλυπτά που εικονίζουν μια ιδιόμορφη βία, το αιματηρό τίναγμα της γέννησης, απαραίτητο για την έξοδο από την παραδείσια μήτρα – προκαλούν την έκσταση, το τραύμα και την εξέλιξη του ανθρώπινου σώματος, όλα εγκλωβισμένα, στρεβλωμένα και δεσμευμένα κάτω από ένα πέπλο προστατευτικής αμνησίας.

Το έργο της Λεμού υποδηλώνει τον πόνο της ανθρώπινης ύπαρξης και το αναπόφευκτο του θανάτου, ως την απαραίτητη υποδομή για την εμπειρία της καθαρτικής υπαρξιακής ευδαιμονίας. Οι Μισοξεχασμένες Zωές είναι τα πανανθρώπινα συστατικά της ψυχής που μας συνδέουν όλους.