Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.

Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, πρόσφατες παραγωγές καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν τη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικού αναβρασμού.

Kάθε εκπομπή ξεκινά με ένα σύντομο εισαγωγικό κείμενο γραμμένο από διεθνείς ειδήμονες.

Δείτε τον Aπρίλιο

Κείμενα #16
Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, 24:00
Angriff auf die Demokratie – Eine Intervention (Επίθεση στην δημοκρατία – Mια παρέμβαση), 2012, Γερμανία, 102΄
Σκηνοθεσία: Romuald Karmakar
Εισαγωγικό κείμενο: Olaf Möller

Τον Δεκέμβριο του 2011, δέκα Γερμανοί διανοούμενοι συναντήθηκαν στο Βερολίνο για να συζητήσουν την πολιτική και οικονομική κρίση από την οποία σπαρασσόταν η Ευρώπη. Ανάμεσά τους ήταν ο Romuald Karmakar, ένας από τους πιο ελευθερόστομους και προκλητικούς κινηματογραφιστές-καλλιτέχνες, ο οποίος παρουσίασε ένα σύντομο φιλμάκι δίπλα στις παρουσιάσεις των υπόλοιπων συντελεστών. Αυτή η ταινία καταγράφει εκείνη τη συνάντηση και καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις σε δράση.

Κείμενα #17
Δευτέρα 10 Απριλίου 2017, 24:00
Chamissos Schatten, Kapitel 1: Alaska und Aleutische Inseln (Η σκιά του Σαμίσο, Κεφάλαιο 1: Αλάσκα και Αλεούτιες Νήσοι), 2016, Γερμανία, 193΄
Σκηνοθέτης: Ulrike Ottinger
Εισαγωγικό κείμενο: Raquel Schefer

Η ταινία της Ulrike Ottinger είναι εμπνευσμένη από τον ποιητή και βοτανολόγο Adelbert von Chamisso που κατέγραψε ένα ταξίδι του εξερεύνησης της Αρκτικής. Η Ottinger ακολούθησε τη διαδρομή του Von Chamisso, κρατώντας το δικό της ημερολόγιο και διαβάζοντας τα γραπτά άλλων μεγάλων εξερευνητών. Στην ταινία της αφηγείται αυτές τις ταξιδιωτικές εμπειρίες, αναμειγνύοντας το παρελθόν και το παρόν, και στοχάζεται με εκπληκτικό τρόπο την ιστορική και πολιτισμική αλλαγή.

Κείμενα #18
Δευτέρα 17 Απριλίου 2017, 24:00
Nespatřené (Οι Aθέατοι), 1996, Δημοκρατία της Τσεχίας, 53΄
Σκηνοθεσία: Miroslav Janek
Εισαγωγικό κείμενο: Kamila Kuc

Αυτό το ντοκιμαντέρ διαδραματίζεται σε ένα σχολείο για τυφλά παιδιά στην Πράγα. Ο τίτλος, Oι Aθέατοι, αναφέρεται στο ότι αυτά τα παιδιά παρέμεναν μακριά από το φως της δημοσιότητας για πολύ καιρό, σαν να ήταν ντροπιαστική η αναπηρία τους. Ο Janek αμφισβητεί αυτή την προκατάληψη επιτρέποντας στα παιδιά να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Η δική τους αφήγηση, η δική τους μουσική και οι φωτογραφίες τους πλάθουν τον σκελετό αυτής της έξυπνης ταινίας.

Κείμενα #19
Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, 24:00
48, 2009, Πορτογαλία, 93΄
Σκηνοθεσία: Susana de Sousa Dias
Εισαγωγικό κείμενο: Filipa Ramos

Η ταινία 48 ονομάστηκε έτσι ως αναφορά στη χρονική διάρκεια της δικτατορίας στην Πορτογαλία μέχρι την Επανάσταση των Γαριφάλων το 1974. Η πηγή της ταινίας είναι ένα άλμπουμ με φωτογραφίες που ανήκει στην αστυνομία της εποχής, με φωτογραφίες από τις συλλήψεις πολιτικών κρατουμένων. Η σκηνοθέτις Susana de Sousa Dias εντόπισε τους ανθρώπους που απεικονίζονται σε αυτές τις φωτογραφίες και κατέγραψε τις ιστορίες τους. Το αποτέλεσμα είναι ένα συγκινητικό και επίκαιρο χρονικό καταστολής και αντίστασης.

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.