Η πολυβραβευμένη συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση περιοδεύει στην Ξάνθη, την Κομοτηνή και τη Θεσσαλονίκη, και πραγματοποιεί επισκέψεις σε σχολεία, εκδηλώσεις για παιδιά, σεμινάρια και ημερίδες για εκπαιδευτικούς.

Γνωρίστε το βιβλίο της Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα, ένα νεανικό μυθιστόρημα για την ταυτότητα, τη φιλία και την ανθρωπιά.

Το νέο βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση, μιας συγγραφέα με πλήθος διακρίσεων μεταξύ των οποίων και το Κρατικό Βραβείο Παιδικής-Νεανικής Λογοτεχνίας, έχει τίτλο Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Πρόκειται για μια βαθιά ανθρώπινη και αντιπολεμική αφήγηση, βασισμένη στην πραγματική ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, την οποία προλογίζει η σπουδαία συγγραφέας Άλκη Ζέη.

Το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση θίγει ένα άγνωστο στους περισσότερους περιστατικό που όχι μόνο έχει μεγάλη βαρύτητα ως πράξη αντίστασης καθαυτή, αλλά αναδεικνύει ευρύτερα τη σπουδαιότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιστορικού παρελθόντος σε στιγμές κρίσης και θέτει σημαντικούς προβληματισμούς για τις συνέπειες του πολέμου. Ταυτόχρονα αναδύονται ζητήματα που απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το βιβλίο -τα παιδιά που φοιτούν στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού σχολείου και στο Γυμνάσιο-, όπως η αναζήτηση της ταυτότητας, η διαφορετικότητα, ο εκφοβισμός, η ενηλικίωση και η φιλία. Κι όλα αυτά μέσα από ένα κείμενο τεράστιας λογοτεχνικής αξίας από μια συγγραφέα μεγάλων αξιώσεων που αναμένεται να γίνει κλασική.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Άλκη Ζέη στον πρόλογο του βιβλίου: «Η συγγραφέας μαθαίνει στα παιδιά, χωρίς διδακτισμό, πως η Αντίσταση δεν είναι μόνο τα όπλα… Δε γράφει η Αγγελική Δαρλάση, κεντάει βελονιά βελονιά, και κάνει να αγαπηθούν αυτά που κρύβει μέσα του ένα μουσείο». Το  Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα είναι ένα μυθιστόρημα που μας θυμίζει όλα αυτά που συνηθίζουμε να ξεχνάμε, ένα βιβλίο για την προσπάθεια και τη δύναμη των καθημερινών ανθρώπων που χάρη σε αυτούς γράφτηκε και συνεχίζει να γράφεται η Ιστορία.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο μόλις κυκλοφόρησε ένα ακόμα βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση, ένα παραμύθι για παιδιά από 4 ετών με τίτλο Η ξύπνια βασιλοπούλα. Πρόκειται για μια έξυπνη, γεμάτη χιούμορ ιστορία που βοηθάει τα παιδιά να αντιληφθούν με διασκεδαστικό τρόπο την αξία του βιβλίου και της ανάγνωσης.

Από τις 14 έως τις 21 Απριλίου 2016 η Αγγελική Δαρλάση επισκέπτεται πόλεις της Βόρειας Ελλάδας –θα βρεθεί συγκεκριμένα στην Ξάνθη, την Κομοτηνή και τη Θεσσαλονίκη, για να συναντήσει από κοντά τους αναγνώστες της, να επισκεφτεί σχολεία και να συζητήσει με μαθητές και εκπαιδευτικούς, να πραγματοποιήσει σεμινάρια και να υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της. Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα της περιοδείας της με τις εκδηλώσεις που είναι ανοιχτές στο κοινό.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΞΑΝΘΗ, Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016, στις 6 μ.μ., στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο (Αντίκα 7): Ενημερωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα τη διδακτική αξιοποίηση του βιβλίου Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΠΥΡΓΕΛΗ.

ΞΑΝΘΗ, Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016, στις 6 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο ΠΥΡΓΕΛΗ (Ανδρέου Δημητρίου 57): Συνάντηση με τη συγγραφέα.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ, Σάββατο, 16 Απριλίου 2016, στις 11:30 το πρωί, στο βιβλιοπωλείο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ (Δημοκρίτου 7): Εκδήλωση για παιδιά με αφορμή το βιβλίο Η ξύπνια βασιλοπούλα.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ, Σάββατο, 16 Απριλίου 2016, στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ (Δημοκρίτου 7): Παρουσίαση του βιβλίου Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, στις 7 το απόγευμα, στη Δανιηλίδειο Παιδική Βιβλιοθήκη (Αιμιλιανού & Καρολίδου): Εκδήλωση-συζήτηση για παιδιά από 10 ετών με αφορμή το βιβλίο Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016, στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS
(Αριστοτέλους 7): Ενημερωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα τη διδακτική αξιοποίηση του βιβλίου Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα.

Διαβάστε για το βιβλίο Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα, ΕΔΩ.

Διαβάστε για το βιβλίο Η ξύπνια βασιλοπούλα, ΕΔΩ

Διαβάστε την συνέντευξη της Αγγελική Δαρλάση στο culturenow.gr, ΕΔΩ