Οι Εκδόσεις Νεφέλη παρουσιάζουν το βιβλίο της Έλλης Φιλοκύπρου με τίτλο «Ένοχος μιας μεγάλης αθωότητας»…

… που αποτελεί την ποιητική περιπέτεια του Τάσου Λειβαδίτη.

Συνδυάζοντας τη διεργασία των συγκλονιστικών βιωμάτων της γενιάς του με έναν συνολικότερο υπαρξιακό προβληματισμό, ο Τάσος Λειβαδίτης αποτυπώνει στην ποίησή του την περιπέτεια του σύγχρονου ανθρώπου: την απώλεια της συλλογικής και της ατομικής ταυτότητας, την αίσθηση της διάψευσης και της ήττας, την αιχμαλωσία σε μια ζωή ερήμην. Αλλά και τη συμφιλίωση με το παράλογο, τον αναπροσδιορισμό του εαυτού, την ανεύρεση ενός προορισμού μέσα στις συνεχείς παραπλανήσεις. Η ποίηση δεν καταγράφει απλώς αυτήν την περιπέτεια• τη βαθαίνει και την ανατροφοδοτεί συμπλέκοντας τον εξομολογητικό λόγο με την αποσιώπηση, την απελπισία με την ελπίδα, τη βίωση της ενοχής με την επίγνωση της αθωότητας.

Μελετώντας το έργο του Λειβαδίτη, ο αναγνώστης ανακαλύπτει μια οικεία πραγματικότητα, υπονομευμένη, διάτρητη, συγκροτημένη από αντιφάσεις• μια πραγματικότητα που, κυριαρχημένη από την καταλυτική παρουσία του απέραντου και του ανεκπλήρωτου, προσφέρει την εμπειρία της υπαρξιακής ακεραίωσης• έναν κόσμο που μόνο όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει.

Βιογραφικά στοιχεία συγγραφέος:
Η Έλλη Φιλοκύπρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στην Οξφόρδη. Διδάσκει από το 1992: πρώτα στη Μέση Εκπαίδευση, μετά στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και τώρα στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται κυρίως με την ποίηση και την πεζογραφία του 20ού αιώνα.

Άλλα βιβλία της:
– «Λόγια και ιστορίες από το χωριό των ποδηλάτων». Αφηγηματικά σχήματα στις δύο πρώτες συλλογές του
Νίκου Εγγονόπουλου, Δίαυλος, 1996.
– «Η αμείλικτη ευεργεσία». Όψεις της σιωπής στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, Βιβλιόραμα, 2004.
– Παλαμάς, Καρυωτάκης, Σεφέρης, Ελύτης: η διαρκής ανεπάρκεια της ποίησης, Μεσόγειος, 2006.
– Η γενιά του Καρυωτάκη «φεύγοντας τη μάστιγα του λόγου», Νεφέλη, 2009.