Έκθεση της σημαντικής χαράκτριας Ζιζέλ Ντενεμουστιέ (Gisèle Deneumoustier), παρουσιάζεται στο Μουσείο χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη στην πόλη της Μεσσήνης, έως τις 28 Αυγούστου 2016.

Ο Δήμαρχος της Μεσσήνης τονίζει ότι «Με την πρωτοβουλία αυτή καθώς και με άλλες που έχουμε προγραμματίσει σκοπός μας είναι να εγγράψουμε την Μεσσήνη στον χάρτη των πολιτιστικών δρώμενων της Μεσσηνίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Πολλοί μιλούν για πολιτιστική αποκέντρωση. Εμείς το κάνουμε πράξη. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που η γειτονική Καλαμάτα βρίσκεται στην τελική ευθεία για να πάρει το χρίσμα της πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η Μεσσήνη, το Νησί μας, ως τόπος δημιουργίας και έμπνευσης που πάντα υπήρξε, δεν θα ήταν δυνατό να λείψει από αυτή την προσπάθεια. Οι κάτοικοι του Δήμου Μεσσήνης και οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν έργα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας».

Επίσης, σημειώνει χαρακτηριστικά η επιμελήτρια της έκθεσης Λουϊζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης στον κατάλογο: «Η μορφοπλαστική επιδεξιότητα της  Ντενεμουστιέ σε συνδυασμό με την άρτια τεχνική της προσδίδει στα έργα της μια ιδιαίτερη εκφραστικότητα και μια μοναδική ονειρική ατμόσφαιρα πέρα από αυτά καθαυτά τα εικονιζόμενα. Oι συνθέσεις της, παρά τη ρεαλιστική τους απόδοση, παραπέμπουν συχνά σε φαντασιακούς τόπους, τοπία και χώρους, οικείους όσο και ανοίκειους, φυσικούς όσο και υπερφυσικούς. Άλλωστε, η υπερρεαλιστική διάθεση της καλλιτέχνιδας δηλώνεται ενίοτε από περιγραφικές λεπτομέρειες, κυρίαρχες στη συνολική εικόνα, εικόνες-κλειδιά, που παραπέμπουν σε επιλεγμένους εννοιολογικούς συνειρμούς…Τα χαρακτικά έργα της Gisèle Deneumoustier με τους περίτεχνους και ποιητικούς τίτλους, «το πάζλ του ωκεανού», «το πεπρωμένο ενός φτερού»…  χαρακτηρίζονται από την κλασσική αισθητική ενός μαγευτικού ρεαλισμού, μιας τέχνης ακαθόριστου χρόνου αλλά διαχρονικής αξίας, που προσκαλεί τον θεατή σε μια εκ βαθέων ανάγνωση, αφού τον έχει ήδη κερδίσει με την εξπρεσιονιστική αφηγηματικότητά και τη σημασιολογική βαρύτητά της».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στη Λουΐζα και τον Τάκη Αναστόπουλο, η καθοριστική συμβολή των οποίων τόσο στη σύλληψη της ιδέας όσο και στην υλοποίηση της επέτρεψε την πραγματοποίηση της έκθεσης καθώς και στο «Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη» για τη φιλοξενία.

Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Βελγίου στην Ελλάδα και στην Κύπρο