Κυκλοφόρησε στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 το φωτογραφικό λεύκωμα του Κωνσταντίνου ΠίτταΕικόνες μιας άλλης Ευρώπης 1985-1989.

 

95 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Μια λοξή ματιά σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια.

 

Δεκέμβριος 2015: Το φωτογραφικό λεύκωμα του Κωνσταντίνου Πίττα,
Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης 1985-1989, μόλις κυκλοφόρησε.
Πρόκειται για μία  έκδοση 200 σελίδων σε ακριβό χαρτί βέλβετ 170 γραμμαρίων,
Περιέχει 95 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, φωτογραφίες που είχαν μείνει σε μια αποθήκη επί 25 χρόνια, απομεινάρια ενός ευρωπαϊκού πολιτικού χάρτη που δεν υπάρχει πια, και από τις δύο πλευρές του Τείχους (αληθινά μια «άλλη Ευρώπη»).

Ο Κωνσταντίνος Πίττας ταξιδεύει απ’ άκρη σ’ άκρη της Γηραιάς Ηπείρου στα τέλη  των 80ς, λίγο πριν πέσει το Τείχος και στρέφει τον φωτογραφικό φακό του σε  πρόσωπα φοβισμένων και καταπιεσμένων ανθρώπων στην Ανατολή, σε πρόσωπα μοναχικών, φτωχών ή ηλικιωμένων στη Δύση. Πρόσωπα ανδρών και γυναικών που ζουν στο περιθώριο της Μεγάλης Ιστορίας, βαθειά σημαδεμένα από αυτήν.
Επιστρέφει με μία εντυπωσιακή συλλογή φωτογραφιών και μη θέλοντας να κάνει καριέρα με αυτήν, τη «θάβει» σε ένα κουτί.

25 χρόνια μετά οι φωτογραφίες εκείνες παίρνουν την εκδίκησή τους από τον ίδιο τους τον δημιουργό, βγαίνοντας στο φως και τραβώντας τον από τον μανίκι να τις μοιραστεί, να μοιραστεί όλα αυτά τα βλέμματα και τις στιγμές, την αιωνιότητα των δρόμων και το σμπαράλιασμα των θεσμών, τη μοναξιά των μικροπωλητών, την καλωσύνη των ξένων.

Ιστορικό τεκμήριο και ταυτόχρονα καλλιτεχνικό επίτευγμα από έναν φωτογράφο που δεν κάνει ρεπορτάζ και απεχθάνεται τη φωτογραφία τέχνης. Μια πολύ προσεγμένη έκδοση, για τους λάτρεις του ασπρόμαυρου και όσους αγαπούν την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους.  

 

Ο Κωνσταντίνος Πίττας θα βρίσκεται καθημερινά 4-8μ.μ. (11-3 το μεσημέρι τα Σαββατοκύριακα) μέχρι και την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου στο «Τσάι» (Λυκαβηττού και Αλ. Σούτσου 19) για να σας δείξει το λεύκωμά του και να σας κεράσει τσάι. Μπορείτε και να το πάρετε, αν σας αρέσει,  στην τιμή των 20 ευρώ, με απόδειξη και αφιέρωση (αντί των 24 ευρώ, σε αρκετά βιβλιοπωλεία).