Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορεί το βιβλίο, Aν θέλεις την ισότητα, γιατί είσαι τόσο πλούσιος; του Gerald Allan Cohen.


Πώς επιτυγχάνεται η κοινωνική δικαιοσύνη; Θα επέλθει νομοτελειακά μέσα από την αυτοκατάργηση του καπιταλισμού, όπως υποστηρίζει ο μαρξισμός; Αρκούν για τη διασφάλισή της οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως ισχυρίζεται ο πολιτικός φιλελευθερισμός;

Στο βαθύτατα προσωπικό αυτό βιβλίο, ο Τζ. Α. Κοέν ―ο διαπρεπέστερος εκπρόσωπος του αναλυτικού μαρξισμού και ένας από τους κορυφαίους αγγλοσάξονες πολιτικούς φιλοσόφους του 20ού αιώνα― ασκεί κριτική και στις δύο αντιλήψεις, κινούμενος ανάμεσα στην ιστορία των ιδεών και την πολιτική φιλοσοφία.

Ο Κοέν απορρίπτει τη μαρξιστική πίστη στο αναπόφευκτο της ισότητας αλλά και τον φιλελεύθερο ισχυρισμό ότι η δικαιοσύνη είναι τελικά νομικό ζήτημα. Πιστεύει πως μια αλλαγή στο ήθος, στον τρόπο που οι άνθρωποι παίρνουν τις καθημερινές τους αποφάσεις, είναι απαραίτητη για την επίτευξη της ισότητας και την πραγμάτωση της δικαιοσύνης.

Δεν αρκεί ούτε η ιστορία ούτε γενικώς η πολιτική ― απαιτείται πρώτα απ’ όλα μια ηθική επανάσταση, μια επανάσταση στην ανθρώπινη ψυχή. Αν θέλεις την ισότητα, καταλήγει ο Κοέν, δεν μπορείς να είσαι τόσο πλούσιος.

Ο Gerald Allan Cohen (1941-2009) είναι ο κύριος εκπρόσωπος του ρεύματος του αναλυτικού μαρξισμού. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο UCL. Βασικότερα έργα του: Karl Marx’s Theory of History: A Defence (1978), Self-Ownership, Freedom, and Equality (1995), Rescuing Justice and Equality (2008). Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του Γιατί όχι σοσιαλισμός; (εκδ. Εκκρεμές, 2010).