Το ημερολόγιο δείχνει 23 Απριλίου, και αυτό σημαίνει πως είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου!

Γιορτή για τη φιλαγνωσία η σημερινή ημέρα, καθώς επίσης και γιορτή των εκδοτών και πνευματικών δικαιωμάτων. Διαβάστε περισσότερα για την ημέρα εδώ.

Το CultureNow έρχεται με αναγνωστικές προτάσεις, για να κατευθύνει τα επόμενα διαβάσματά σας!

Προτάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου

Πεζογραφία

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Ντάγκλας Στιούαρτ (Douglas Stuart) για τη μεταθατσερική Γλασκόβη, με τίτλο «Ο νεαρός Μάνγκο». Στο δεύτερο βιβλίο του, ο Ντάγκλας Στιούαρτ δίνει φωνή σε ανθρώπους που συνήθως η λογοτεχνία αποκλείει, μιλά για τα όρια της αρρενωπότητας, τις δύσκολες οικογενειακές σχέσεις και τους κινδύνους που ενέχει το να αγαπάς κάποιον τόσο πολύ.

Ο Μάνγκο και ο Τζέιμς προέρχονται και οι δύο από τις εργατικές συνοικίες της Γλασκόβης, οι καταβολές τους όμως είναι εντελώς διαφορετικές – ο Μάνγκο είναι προτεστάντης και ο Τζέιμς καθολικός. Θα έπρεπε να είναι ορκισμένοι εχθροί για να επιβιώσουν στον βίαιο, αρρενωπό και δογματικό κόσμο που τους περιβάλλει. Κι όμως, ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, ο Μάνγκο και ο Τζέιμς έρχονται πολύ κοντά, καθώς βρίσκουν καταφύγιο στον περιστερώνα που έχει φτιάξει ο Τζέιμς για τα αγωνιστικά του περιστέρια. Ερωτεύονται και ονειρεύονται να βρουν ένα μέρος όπου θα υπάρχει μια θέση και για αυτούς. Η απειλή της αποκάλυψης είναι όμως διαρκής και η ενδεχόμενη τιμωρία ανείπωτη. Κι όταν αρκετούς μήνες αργότερα η μητέρα του Μάνγκο τον στέλνει εκδρομή για ψάρεμα σε μια λίμνη στη Δυτική Σκοτία, μαζί με δυο παράξενους μέθυσους με σκοτεινό παρελθόν, ο Μάνγκο θα αναγκαστεί να φτάσει στα όρια των αντοχών του και θα προσπαθήσει να επιστρέψει σε έναν τόπο ασφαλή, σε έναν τόπο όπου αυτός κι ο Τζέιμς ίσως να έχουν ένα μέλλον.

Για το βιβλίο «Ο νεαρός Μάνγκο» μπορείτε να διαβάσετε και το κείμενο παρουσίασης του Γιάννη Αντωνιάδη εδώ.

Tο βιβλίο αστυνομικής λογοτεχνίας «Η τριλογία του φασισμού» του Κάρλο Λουκαρέλλι (Carlo Lucarelli) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ένα από τα γνωστότερα και περισσότερο μεταφρασμένα έργα του συγγραφέα, που έγινε και σειρά στην ιταλική τηλεόραση.

ΕΝ ΛΕΥΚΩ

Απρίλιος του 1945, βόρεια Ιταλία. Ο Μουσολίνι και οι υποστηρικτές του έχουν αποσυρθεί στο Σαλό. Το φασιστικό καθεστώς κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Ο επιθεωρητής Ντε Λούκα ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του νεαρού, γοητευτικού Βιτόριο Ρέιναρντ, που διατηρούσε στενές σχέσεις με την υψηλή κοινωνία.

ΕΝΑ ΜΟΥΝΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Μάιος του 1945. Μετά την απελευθέρωση, η αναρχία. Περιοχές ολόκληρες της βόρειας και της κεντρικής Ιταλίας βρίσκονται υπό τον έλεγχο πάνοπλων ανταρτών. Ένας παλιός γνώριμος του επικηρυγμένου επιθεωρητή Ντε Λούκα, μέλος της αντιστασιακής αστυνομίας, τον βρίσκει καθώς προσπαθεί να διαφύγει προς τη Ρώμη και τον υποχρεώνει να συνεργαστεί στη διαλεύκανση μιας άγριας ομαδικής δολοφονίας.

ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΟΚΕ

Απρίλιος του 1948, Μπολόνια. Η Ιταλία ετοιμάζεται για τις δεύτερες –και καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις– βουλευτικές εκλογές. Τόσο οι δεξιοί όσο και οι κομμουνιστές επιδίδονται σ’ έναν σκληρό αγώνα αλληλοεξόντωσης… Σ’ αυτή την τεταμένη ατμόσφαιρα, στην Μπολόνια, ο επιθεωρητής Ντε Λούκα αναλαμβάνει την υπόθεση μιας δολοφονίας σ’ ένα μπουρδέλο της οδού Όκε. Το θύμα, ένας νεαρός κομμουνιστής, βρέθηκε κρεμασμένο. Κάποιοι θέλουν να κλείσουν την υπόθεση ως αυτοκτονία.

Ποίηση

Η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας Λουίζ Γκλικ (Louise Glück) υπογράφει την ποιητική συλλογή “Meadowlands”. Το βιβλίο , σε μετάφραση Χάρη Βλαβιανού, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα. Στη συλλογή  η Λουίζ Γκλικ συνυφαίνει την ιστορία ενός σύγχρονου διαζυγίου με την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη, με μια επανεγγραφή του μύθου που δίνει τον λόγο, πρωτίστως, στους δευτερεύοντες χαρακτήρες. Συναντάμε, εδώ, μια Πηνελόπη που πεισματικά υφαίνει, εξυψώνοντας έτσι την αναμονή σε θέληση, μια ρεαλίστρια μάγισσα μα τελείως ανθρώπινη Κίρκη, έναν εύστροφο Τηλέμαχο κι έναν διχασμένο Οδυσσέα, καθώς και ένα ανδρόγυνο στα πρόθυρα του χωρισμού. Σ’ αυτή την αντιπαράθεση μεταξύ άχρονου και σύγχρονου, η Γκλικ δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο σπάνιας δύναμης, εξερευνά διαχρονικά θέματα, αποκαλύπτοντας τις σιωπές, την ατέρμονη διαπραγμάτευση της οικογενειακής ζωής, τη σκληρότητα που επιτρέπει η οικειότητα και τα απογοητευτικά μικροπράγματα της καθημερινότητας, την αδυναμία επικοινωνίας ακόμα κι όταν τα πρόσωπα συνομιλούν· διαβλέπει έτσι στη σύγχρονη ζωή το ίδιο δίλημμα που βρίσκεται στον πυρήνα της Οδύσσειας: «ω αναπάντητο / βάσανο της ανθρώπινης καρδιάς: πώς να χωρίσουμε / την ομορφιά του κόσμου σε αποδεκτές / και μη αποδεκτές αγάπες!».

Θυμάσαι εκείνη τη φορά που έκανες την ευχή;

Κάνω πολλές ευχές.

Τη φορά που σου είπα ψέματα
για την πεταλούδα. Πάντα αναρωτιόμουν
τι ευχήθηκες.
Τι νομίζεις ότι ευχήθηκα;

Δεν ξέρω. Ότι θα επιστρέψω,
ότι με κάποιο τρόπο θα είμαστε μαζί στο τέλος.
Ευχήθηκα για αυτό που πάντα εύχομαι.
Ευχήθηκα για άλλο ένα ποίημα.

Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το ποιητικό βιβλίο της Μάργκαρετ Άτγουντ (Margaret Atwood), «Ο Θόρυβος της αγάπης». Ταυτόχρονα συγκινητικά, παιγνιώδη και σοφά, τα ποιήματα που περιλαμβάνονται στον «Θόρυβο της αγάπης», μιλούν για την απουσία και το τέλος, για τα γηρατειά και την ανασκόπηση της ζωής, αλλά και για δώρα και καινούργιες αρχές. Εξετάζουν σώματα και μυαλά σε μεταβατικές περιόδους, καθώς και τα καθημερινά αντικείμενα και τις τελετουργίες που μας στερεώνουν στο παρόν. Λυκάνθρωποι, σειρήνες και όνειρα περνούν από τις σελίδες, μαζί με διάφορα ζώα και θραύσματα του κατεστραμμένου μας περιβάλλοντος.

Graphic novel

Το graphic novel του Jonathan Fetter-Vorm (Τζόναθαν Φέτερ Βορμ), με τίτλο «Τρίνιτι, Η ιστορία της πρώτης ατομικής βόμβας» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Το Τρίνιτι, Η ιστορία της πρώτης ατομικής βόμβας είναι το πρώτο graphic novel του Jonathan Fetter–Vorm, που διηγείται τη συγκλονιστική ιστορία του Σχεδίου Μανχάταν, του τεράστιου απόρρητου προγράμματος που είχε σκοπό να τιθασεύσει την ατομική ενέργεια, ώστε να λάβει μορφή όπλου. Επικεφαλής αυτού του πρωτοποριακού σχεδίου, του πιο τολμηρού επιστημονικού βήματος από τους θεωρητικούς υπολογισμούς στην πρακτική εφαρμογή, σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, ήταν ο J.Robert Oppenheimer -ο άνθρωπος που έγινε μύθος, ο «πατέρας» της ατομικής βόμβας. Στις σελίδες του graphic novel αποτυπώνονται με εκπληκτική γλαφυρότητα το μέγεθος του έργου αυτού, το ανθρώπινο δράμα, η δύναμης της επιστήμης, οι ίντριγκες, ο τεράστιος τεχνικός θρίαμβος, καθώς και η κληρονομιά του πόνου και της καταστροφής, αλλά και της απειλής εξάλειψης του ανθρώπινου πολιτισμού, που άλλαξε τον κόσμο μας για πάντα.

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το graphic novel «1936: Ετοιμόρροπη δημοκρατία». Ο Θανάσης Πέτρου συνεχίζει να ανιχνεύει τις νευραλγικές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας με αυτή τη νέα δουλειά του.

Έξι χρόνια στρατιώτης. Από το Γκαίρλιτς της Γερμανίας, να πολεμάει στον Σαγγάριο, στη Μικρά Ασία κι ύστερα πρόσφυγας στον Πειραιά. Ο Αμπατζής θα βρεθεί στη φυλακή για ένα έγκλημα τιμής, δίπλα σε κλέφτες, λωποδύτες, ληστές, πρεζάκια, μαζί με τον περιβόητο Σακαφλιά. Η ποινή είναι βαριά κι η φυλακή έχει κανόνες σκληρούς και απαράβατους. Όταν αποφυλακίζεται, τίποτε δεν τον δένει με κάποιον τόπο και η χώρα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι. Ο δρόμος του θα τον βγάλει, τον Μάιο του 1936, στη Θεσσαλονίκη που είναι ανάστατη από τις απεργίες των εργατών.

Κεντρική εικόνα θέματος: Στιγμιότυπο από την ταινία”La chinoise” του Jean-Luc Godard