Θυμάσαι εκείνη τη φορά που έκανες την ευχή;

Κάνω πολλές ευχές.

Τη φορά που σου είπα ψέματα
για την πεταλούδα. Πάντα αναρωτιόμουν
τι ευχήθηκες.
Τι νομίζεις ότι ευχήθηκα;

Δεν ξέρω. Ότι θα επιστρέψω,
ότι με κάποιο τρόπο θα είμαστε μαζί στο τέλος.
Ευχήθηκα για αυτό που πάντα εύχομαι.
Ευχήθηκα για άλλο ένα ποίημα.

(«Η ευχή»)

Στη συλλογή Meadowlands η Λουίζ Γκλικ συνυφαίνει την ιστορία ενός σύγχρονου διαζυγίου με την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη, με μια επανεγγραφή του μύθου που δίνει τον λόγο, πρωτίστως, στους δευτερεύοντες χαρακτήρες. Συναντάμε, εδώ, μια Πηνελόπη που πεισματικά υφαίνει, εξυψώνοντας έτσι την αναμονή σε θέληση, μια ρεαλίστρια μάγισσα μα τελείως ανθρώπινη Κίρκη, έναν εύστροφο Τηλέμαχο κι έναν διχασμένο Οδυσσέα, καθώς και ένα ανδρόγυνο στα πρόθυρα του χωρισμού. Σ’ αυτή την αντιπαράθεση μεταξύ άχρονου και σύγχρονου, η Γκλικ δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο σπάνιας δύναμης, εξερευνά διαχρονικά θέματα, αποκαλύπτοντας τις σιωπές, την ατέρμονη διαπραγμάτευση της οικογενειακής ζωής, τη σκληρότητα που επιτρέπει η οικειότητα και τα απογοητευτικά μικροπράγματα της καθημερινότητας, την αδυναμία επικοινωνίας ακόμα κι όταν τα πρόσωπα συνομιλούν· διαβλέπει έτσι στη σύγχρονη ζωή το ίδιο δίλημμα που βρίσκεται στον πυρήνα της Οδύσσειας: «ω αναπάντητο / βάσανο της ανθρώπινης καρδιάς: πώς να χωρίσουμε / την ομορφιά του κόσμου σε αποδεκτές / και μη αποδεκτές αγάπες!». Ποιητική σύνθεση, η οποία ακολούθησε την έκδοση της συλλογής Η άγρια ίρις, μεγάλης ακρίβειας και διαύγειας, γραμμένη με μεταφορική πυκνότητα και λυρική ένταση, είναι ταυτόχρονα κωμική και σπαρακτική, στοχαστική αλλά καθόλου μελοδραματική.

Λουίζ Γκλικ – Πληροφορίες για τη συγγραφέα

Η Λουίζ Γκλικ (Louise Glück) (1943-2023) ήταν συγγραφέας δεκατριών βιβλίων ποίησης, δύο συλλογών δοκιμίων και μιας νουβέλας. Είχε αποσπάσει πολλά βραβεία, ανάμεσα στα οποία το Νόμπελ Λογοτεχνίας (2020), το National Humanities Medal (2015), το βραβείο Pulitzer για τη συλλογή Η άγρια ίρις (1993), το National Book Award για την Πιστή και ενάρετη νύχτα (2014), το National Book Critics Circle Award για τη συλλογή Ο θρίαμβος του Αχιλλέα (1985), το Bollingen Prize for Poetry (2001), το Los Angeles Times Book Prize για τη συγκεντρωτική έκδοση Poems 1962–2012 (2012) και το βραβείο Wallace Stevens Award της Ακαδημίας Αμερικανών Ποιητών (2008). Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Yale και Stanford και έζησε στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Από τις εκδόσεις Στερέωμα κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές Πιστή και ενάρετη νύχτα (2021), Η άγρια ίρις (2021), Χειμωνιάτικες συνταγές από την κοινότητα (2022) και Ο θρίαμβος του Αχιλλέα (2022), καθώς και το δοκίμιο Αποδείξεις και θεωρίες (2023).

Διαβάστε επίσης:

Λουίζ Γκλικ: Πέθανε η ποιήτρια που είχε βραβευτεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας