Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Στήλες Άρση - Θέση

Οι άνθρωποι
Μμμ… Οι άνθρωποι. Πολλά κάνουμε οι άνθρωποι. Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουμε είναι για παράδειγμα το ότι όταν ζούμε μέσα σε μία συγκεκριμένη κατάσταση πραγμάτων (καλή ή κακή) τείνουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση πραγμάτων δεν θα αλλάξει ποτέ. Δεν το πιστεύουμε απαραίτητα ...
Μικρόκοσμοι
Με το που ανακοινώθηκε, πριν από μια εβδομάδα περίπου, άρχισε αμέσως η γκρίνια. Είχαν ακουστεί και νωρίτερα γκρίνιες βέβαια. Όταν ανακοινώθηκε το line-up του Rockwave με Placebo, Sivert Hoyem, Evanescence και λοιπά. Αλλά με την ανακοίνωση της εμφάνισης του Nick Cave στο Eject …ξεσπάθωσαν.
Τα 100 πιο σημαντικά τραγούδια του Dylan εμείς τα ακούσαμε μεγάλοι
Έρχονται στο Ωδείο. Είναι 18-19-20 χρονών. Έρχονται είτε στο δικά μου θεωρητικά μαθήματα, είτε στα μαθήματα συναδέλφων (συνήθως κάποιο μουσικό όργανο). Όλο και πιο συχνά διαπιστώνω ότι οι μουσικές αναφορές τους, τα πράγματα που αναφέρουν ως «αγαπημένα» όταν τους ρωτήσεις ή όταν το φέρει η ...
Περί της σημασίας της μουσικής: Μια απάντηση
Τις πρώτες μέρες του έτους δημοσιεύτηκε στο Popaganda ένα άρθρο του Παναγιώτη Μένεγου με τίτλο «Φτιάχνοντας Λίστες σε μια Εποχή που η Μουσική Έχει Όλο και Λιγότερη Σημασία…»
Για κάθε πράγμα που
Για κάθε πράγμα που κάνεις υπάρχει κάτι που δεν κάνεις. Αυτό έμαθα το 2016. Θα μου πεις… τώρα το έμαθες; Θα σου πω ότι το 2016 έγινε ένα κλικ μέσα μου και συνειδητοποίησα για πρώτη φορά την βαθύτερη σημασία του.
Τέλος εποχής
Ας μην κρυβόμαστε. Η στήλη έμεινε στην ουσία ανενεργή όλο το φθινόπωρο που μας πέρασε. Το τελευταίο κείμενο που αναρτήθηκε αφορούσε στο “Skeleton Tree” του Nick Cave και ανέβηκε στις 12 Σεπτεμβρίου.
Σκελετοί Τραγουδιών
Για το “Skeleton Tree”, το 16ο άλμπουμ στην πορεία του Nick Cave και των Bad Seeds θα έχετε ίσως ήδη διαβάσει αρκετές κριτικές , δημοσιευμένες σε εφημερίδες και site τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Δεν είναι η πρόθεση μου μέσα από αυτή τη στήλη να γράφω κριτικές κι ούτε σκοπεύω να αρχίσω να το κάνω ...
Παράλληλα σύμπαντα
Ακούω στο Spotify τη λίστα με τα charts. Τα «Κορυφαία 50 στην Ελλάδα». Το έχω βάλει να παίζει διακριτικά, σαν χαλί, ενώ κάνω μια δουλειά γραφείου την οποία βαριέμαι αλλά χρειάζεται να γίνει.
Σκέψεις για την (χαμένη) μαζική απήχηση της μουσικής
Ξεκίνησα να γράφω ένα κείμενο για την παρούσα στήλη με θέμα τα οικογενειακά hits του καλοκαιριού. Με μια καταγραφή δηλαδή των τραγουδιών που μας έμειναν από τις καλοκαιρινές διακοπές είτε επειδή τα ακούγαμε συχνά στο αυτοκίνητο, είτε μας έμειναν όταν τα ακούσαμε σε κάποιο καφέ, σε κάποια ...
Bjork debut: 23 χρόνια μετά
Άκουγα αυτές τις μέρες μετά από πάρα πολύ καιρό το Debut της Bjork από το μακρινό (;) Ιούλιο του 1993. Συμπληρώθηκαν φέτος 23 χρόνια από την κυκλοφορία του.
Όλα όσα άκουσα περισσότερο
Μπήκε ο Ιούλιος και όπως κάθε χρόνο άρχισαν να δημοσιεύονται οι «mid-year lists». Οι λίστες δηλαδή με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς για το πρώτο εξάμηνο. Τελευταία όμως προβληματίζομαι για το αν τα άλμπουμ που θεωρούμε «καλύτερα» είναι ταυτόχρονα και αυτά που ακούμε περισσότερο. Το πόσο ...
Χορτασμένη Γενιά
Η είδηση εμφανίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Yahoo Music. Τουλάχιστον εκεί το είδα πρώτη φορά. Αναφέρθηκε σε CBS news, New York Times και αναπαράχθηκε τόσο ώστε να μην μπορώ να εντοπίσω από πού ξεκίνησε.
Click και κλικ
Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό site “Digital Music News” άρθρο της μόνιμης συνεργάτιδας του site, Charlotte Hassan η οποία αναλύει τα ευρήματα έρευνας της PwC σε σχέση με την ψηφιακή πώληση στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το 2015.
Καμιά φορά χιονίζει τον Απρίλη...
“We all have our problems Some big, some are small Soon all of our problems Will be taken by the cross”
Κόμπλεξ κατωτερότητας, ανακριβή κλισέ και ένα … θαύμα!
Έχω αναφερθεί στο παρελθόν, τόσο από αυτή τη στήλη όσο και σε ιδιωτικές συζητήσεις, για το πολύ υψηλό επίπεδο των μουσικών στην Ελλάδα. Και δεν είμαι ο μόνος που αναφέρομαι σε αυτό. Βρίθουν αναφορών τα κείμενα μουσικών συντακτών. Είναι κοινός τόπος πλέον.
Απλώς μία μπάντα ακόμη…
Την Τσικνοπέμπτη τσίκνισα νωρίς. Αργά το μεσημέρι –νωρίς το απόγευμα. Το βράδυ ήταν ελεύθερο κι έτσι πήγα στο ΙΛΙΟΝ plus της Πατησίων.
Ποπ και Ροκ Μυθολογία: Είμαι χάλια. Ας γράψω ένα αριστούργημα…
Άνθρωπος του μουσικο-δημοσιογραφικού χώρου με ενημέρωσε πρόσφατα για την αποχώρηση συναδέλφου συνθέτη από ένα συλλογικό project και μου εξέφρασε την απορία του για την αιτία που πρόβαλε για την αποχώρηση του ο συνάδελφος.
Bowie και ξερό ψωμί
Το παρόν κείμενο γράφτηκε το βράδυ της Κυριακής 10/1/2016 ξημερώνοντας Δευτέρα 11/1/2016. Ώρες πριν την ανακοίνωση του θανάτου του David Bowie. Αποφάσισα να μην το στείλω για δημοσίευση, αλλά τελικά την Τετάρτη άλλαξα γνώμη. «Χτένισα» τη σύνταξη, δεν πρόσθεσα, δεν αφαίρεσα τίποτε, κράτησα τον τίτλο ως ...
Τότε που οι άνθρωποι αγόραζαν πολλή μουσική… (μέρος 2ο): Το ευρύ κοινό απέναντι στα μουσικά format
Προ της ψηφιακής εποχής, το ευρύ κοινό (ομού με τους παραδοσιακούς μουσικόφιλους) αγόραζε μουσική από τους αναλογικούς φορείς, δηλαδή το βινύλιο και την κασέτα. Οι νεότεροι, παρακαλώ, μην σηκώνετε το φρύδι για την κασέτα ∙ οι μουσικόφιλοι σπανιότατα την προτιμούσαν, αλλά στο ευρύ κοινό - ...
Τότε που οι άνθρωποι αγόραζαν πολλή μουσική… (μέρος 1ο): Οι μουσικόφιλοι
Κάποτε, παλιά, πριν όχι και τόσα πολλά χρόνια, οι άνθρωποι άκουγαν πολλή μουσική. Ακόμη ακούνε πολλή μουσική, απλά εκείνα τα όχι και τόσο μακρινά χρόνια, οι άνθρωποι εκτός του ότι άκουγαν πολλή μουσική, την αγόραζαν κιόλας.
Κάποτε υπήρχε κάτι που το έλεγαν demo…
Κάποτε, παλιά, πριν όχι και τόσα πολλά χρόνια υπήρχε κάτι που το έλεγαν demo To demo ήταν μια κασέτα (αργότερα cd-r) που πήγαιναν ή έστελναν οι καλλιτέχνες στις δισκογραφικές εταιρείες ως δείγμα της δουλειάς τους προτείνοντας παράλληλα συνεργασία.
«Σκόνη» στη Βαρκελώνη
Τον Απρίλιο του 2013 ο Lee Ranaldo βρίσκονταν σε ευρωπαϊκή περιοδεία με το συγκρότημα του, τους Dust. Βρίσκονταν στα μισά της περιοδείας και από την Ισπανία που είχαν βρεθεί θα πέρναγαν απέναντι στο Μαρακές στο Μαρόκο για να συμμετάσχουν σε ένα μικρό Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ όμως ακυρώθηκε τελευταία ...
Μουσικές του Αυγούστου
Λίγο πριν φύγω από την Αθήνα τον Αύγουστο έπεσα πάνω σε ένα mixtape του δισκοπωλείου Music Works (Πετρούπουλη) που ξεκινούσε με το τραγούδι του Αντώνη Λιβιεράτου από το μακρινό (;) 2000 και το άλμπουμ του «Το Πλαστικό Κουτί» (Hitch-Hyke).
Νέο αγγλόφωνο ελλ. συγκρότημα, μόνο, ψάχνει… (ή Η ισχύς εν τη ενώσει)
Γιατί ένα καθόλα άξιο συγκρότημα το οποίο μάλιστα έχει στήσει όλη την πλατφόρμα που θεωρητικά θα το βοηθήσει να αναπτυχθεί (συναυλιακή παρουσία, you tube, facebook, twitter και πολλά άλλα) δεν μπορεί να βρει δισκογραφική εταιρεία για την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ του;