Το “Αίτιον” είναι ένα Κίνημα Τέχνης, Πολιτισμού και Επιστημών, μια πρωτοβουλία της συγγραφέως και ποιήτριας Τούλας Μπαρνασά με την συνδρομή και άλλων ανήσυχων ανθρώπων της τέχνης και της επιστήμης, που θέλησαν στην παρούσα χρονική συγκυρία να συγκροτήσουν ένα Ελληνικό κίνημα Ιδεών. Δημιουργήσαμε το “Αίτιον”  πριν από δύο χρόνια και ήδη μετράει περισσότερα από 20000 μέλη σε όλη την Ελλάδα.  Μια τέτοια κρίσιμη χρονικά στιγμή, όπου όλες οι αξίες του πολιτισμού μας καταρρακώνονται και η πνευματική δημιουργία ευνουχίζεται δημιουργήσαμε το “Aίτιον” για να μας θυμίσει πως μόνο ο Λόγος που γίνεται Πράξη μπορεί να ξαναφέρει την ελπίδα, να γίνει καταλύτης, να πυροδοτήσει αλλαγές. Η μικρή αρχική ομάδα πλαισιώνεται πλέον από χιλιάδες φίλους, κάθε κοινωνικής τάξης, καθώς και κάποιους από τους σημαντικότερους ανθρώπους των Επιστημών, της γραφής, του θεάτρου και της μουσικής.

Μέσα από τον Πολυχώρο “Αίτιον” που στεγάζουμε τις πολύπλευρες δραστηριότητες του κινήματος (διαλέξεις, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, αφιερώματα, θέατρο, μουσική κ.λ.π) και το τριμηνιαίο περιοδικό “Αίτιον”, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την φωνή του κινήματος, όντας αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς των συνεργατών και συνοδοιπόρων του, καθώς επίσης και την τηλεόραση και ραδιόφωνο του Αίτιον που θα εγκαινιαστούν προσεχώς,  στο “Αίτιον” φιλοδοξούμε να καθιερώσουμε έναν πυρήνα πολιτισμού ως μέσο αντίστασης στον ζόφο των ημερών συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εξέλιξη και στη μεταλαμπάδευση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στα πνευματικά κέντρα του εξωτερικού.

Στο “Aίτιον” αντιλαμβανόμαστε την τέχνη ως την πλέον σύνθετη ελεύθερη μορφή έκφρασης. Πρόκειται για καλλιτεχνικό πολιτιστικό και επιστημονικό μόρφωμα με συλλογικό σχήμα λειτουργίας σκοπεύοντας στην προαγωγή της τέχνης και της ελληνικής φιλοσοφίας πολυδιάστατα. Βασικός στόχος του κινήματος είναι επίσης η διάσωση της ελληνικής γλώσσας στο σύνολό της μέσα στους αιώνες και για τον λόγο αυτό καλούμε ποιητές και λογοτέχνες να διαφυλάξουν από τη λήθη για τις νέες γενιές το γλωσσικό της πλούτο. Επιπλέον, σε κάθε επόμενη έκδοση του περιοδικού “Αίτιον” θα προσφέρουμε ένα βιβλίο αφιερωμένο σε σύγχρονους καλλιτέχνες, στοχαστές, επιστήμονες, ποιητές, λογοτέχνες, εικαστικούς, μουσικούς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μια πρωτοποριακή “Βιβλιοθήκη Ιδεών” που θα εκφράζει την εποχή μας με σκοπό να επικοινωνηθούν παντού τα έργα των εκπροσώπων του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στα χρόνια της κρίσης.

Περισσότερες Πληροφορίες: 

aition-kinima.org