Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια κυκλοφορεί το βιβλίο, Το αίνιγμα του Αϊνστάιν ή μαύρες τρύπες στην μπανιέρα μου του Τ. Β. Βισβεσουάρα σε μετάφραση Δέσποινας Δαμιανίδου.

Μαύρη τρύπα: η πιο απλή και καθαρή εκδήλωση της χωροχρονικής καμπυλότητας, ο αιθέριος ορίζοντας που διαχωρίζει την αιώνια σιωπή στο εσωτερικό του από τον κανονικό κόσμο στο εξωτερικό.

«Οι φυσαλίδες στροβιλίζονταν γύρω μου προσφέροντάς μου μια πρωτόγνωρη αίσθηση χαλάρωσης . . . Ενώ απολάμβανα αυτό το μοναδικό αφρόλουτρο, τα βλέφαρά μου βάρυναν και γλίστρησα σ’ έναν υπέροχο, μακάριο ύπνο». Έτσι αρχίζει η συνεύρεση του Άλφι με μια εντυπωσιακή και αποκαλυπτική μπανιέρα αγορασμένη από έναν μυστηριώδη γείτονα ονόματι Αλ.

Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία της θεωρίας της βαρύτητας από τις απαρχές της ώς τις τελευταίες εξελίξεις στην αστροφυσική, ξεδιπλώνοντας τα βασικά στοιχεία της σχετικότητας, του χωροχρόνου, των μαύρων τρυπών και όλης της σύγχρονης φυσικής.

Βουτήξτε στη διανοητική απόλαυση και αναδυθείτε στις αφρώδεις ιδέες, καθώς παίρνετε νοερά το μπάνιο σας σ’ αυτή τη μαγική μπανιέρα!

Ο καθηγητής Τ. Β. Βισβεσουάρα, ειδικευμένος στη γενική θεωρία της σχετικότητας, ασχολήθηκε διεξοδικά με τη θεωρία των μαύρων τρυπών, συνεισφέροντας στο συναρπαστικό αυτό ερευνητικό πεδίο ήδη από τη σύστασή του. Αφού έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μέρυλαντ και δίδαξε στα πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, της Βοστόνης και του Πίτσμπουργκ, επέστρεψε στη γενέτειρα του, το Μπανγκαλόρ, στην Ινδία, όπου εργάζεται ως καθηγητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ραμάν και στο Ινδικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής. Πέρα από τη συγγραφή πολλών τεχνικών εργασιών και την επιμέλεια βιβλίων γύρω από τη σχετικότητα, την αστροφυσική και την κοσμολογία, έχει γράψει εκλαϊκευτικά άρθρα για διάφορα επιστημονικά θέματα κι έχει φτιάξει δύο επιστημονικές ταινίες μικρού μήκους. Διακρίθηκε ακόμη στην εικονογράφηση των εκλαϊκευτικών του παρουσιάσεων με σκίτσα – μερικά από τα οποία κοσμούν τις σελίδες αυτού του βιβλίου. Τέλος, ως ιδρυτής και διευθυντής του Πλανηταρίου Τζαβαχαρλάλ Νεχρού στη Μπανγκαλόρ, έχει γράψει και σκηνοθετήσει αρκετά προγράμματα που αποδείχτηκαν ιδιαίτερα δημοφιλή, χάρη στον απλό και ελκυστικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν δύσκολες επιστημονικές έννοιες.