Η μουσική σκηνή Passport στον Πειραιά παρουσιάζει τον Ross Daly, έναν ιδιαίτερο καλλιτέχνη, για μία συναυλία …

την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013.

«Η μουσική έχει τη δυνατότητα να μας πάει πολύ πέρα από τα όριά μας, πέρα από τα σύνορα που εμείς βάζουμε.»

Ένας υπέροχος καλλιτέχνης από την Ιρλανδία, που έχει ταξιδέψει σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και η lνδία, μελετώντας την τοπική μουσική και τα παραδοσιακά όργανα. Πριν από 27 χρόνια αποφάσισε να μείνει στην Ελλάδα, όπου νιώθει Έλληνας καλλιτέχνης και δημιουργός. Γοητευμένος από την κρητική μουσική, μαθαίνει την κρητική λύρα κοντά στο μεγάλο λυράρη Κ. Μουντάκη και αργότερα παίζει μαζί με τον βιρτουόζο του κλαρίνου, Β. Σούκα. Με το ξεκίνημα της μελέτης της κλασικής ανατολικής μουσικής, ταξιδεύει στην Τουρκία.

 
Η δισκογραφική του δραστηριότητα ξεπερνάει τα 25 άλμπουμ, τα οποία περιλαμβάνουν τις προσωπικές του δουλειές σε συνεργασία με πολλούς και παγκόσμια γνωστούς μουσικούς. Ο Ross Daly ταξιδεύει και δίνει διαρκώς παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το τελευταίο του άλμπουμ «Iris» με τη συμμετοχή των lνδών και Περσών δεξιοτεχνών έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από τις συναυλίες του ο Ross Daly παρουσιάζει τη σύνθεση της μεσογειακής μουσικής με πολλά στοιχεία Ανατολής.

 

Η μουσική του Ross Daly προσφέρει κάτι που γίνεται όλο και πιο σπάνιο στην εποχή μας: μια αίσθηση συνέχειας και επικοινωνίας, μια μαγική μουσική εμπειρία, που ξεπερνώντας κάθε σύνορο στέκεται έξω από τόπο και χρόνο, συνδέοντας το φυσικό ρεύμα των αρχαίων παραδόσεων με τις πιο σύνθετες ανάγκες του σύγχρονου ακροατή. 

 

Μουσικοί
Ross Daly – λύρα, σάζι, τάρχου
 
Κέλλυ Θωμά – λύρα

 Γιώργος Μανωλάκης – λαούτο, φωνή

Γιάννης Παπατζανής – κρουστά, φωνή

Ο Ross Daly μαζί με τους συνεργάτες του, Κέλυ Θωμά (λύρα), Γιώργη Μανωλάκη (λαούτο, φωνή) και Γιάννη Παπατζανή (κρουστά, φωνή) θα παίξουν παλιές και νεότερες συνθέσεις τους, επηρεασμένες τόσο από την Κρητική μουσική όσο και από άλλες μουσικές παραδόσεις της Ανατολής και των Βαλκανίων.

 
Το κουαρτέτο αυτό διακρίνεται από το εντυπωσιακό δέσιμο των μουσικών, τη δεξιοτεχνία αλλά και τη μουσικότητα που διαθέτουν. Το μαγικό πλέξιμο των δύο τοξoτών του Ross Daly και της Κέλυς Θωμά, αγκαλιάζεται με έναν μοναδικό τρόπο από το εξαιρετικό λαούτο του Γιώργη Μανωλάκη και τα δυναμικά κρουστά του Γιάννη Παπατζανή, ενώ το σύνολο σε συνδυασμό με τις φωνές των δύο τελευταίων, μας μεταφέρουν σε έναν πανέμορφο, καινούριο κόσμο.