Πρόκειται για μια παραγωγή του «Jazz+Πράξεις» που θα φέρει στη σκηνή επτά σπουδαίους μουσικούς με επίκεντρο τον κοντραμπασίστα και συνθέτη Πέτρο Κλαμπάνη που δραστηριοποιείται με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ξεχωριστός προσκεκλημένος ο σπουδαίος Ισραηλίτης πιανίστας και συνθέτης Shai Maestro, o oποίος επίσης με έδρα τη Νέα Υόρκη αποτελεί μια από τις πιο αξιόλογες μορφές της διεθνούς τζαζ σκηνής.

Στην ειδική αυτή και ιδιαίτερων αξιώσεων παραγωγή ο Πέτρος Κλαμπάνης και ο Shai Maestro συμπράττουν με πέντε μουσικούς (κουαρτέτο εγχόρδων και κανονάκι), που συνδέονται με την Πάτρα σχηματίζοντας για τις ανάγκες του Jazz+Πράξεις το Petros Klampanis Group.

Τρεις από το κουαρτέτο εγχόρδων: Γιάννης Μαυρίδης (βιολί), Νίκος Μαυρίδης (βιολί), Ρόμπερτ Σμαγκούλοφ (βιόλα) είναι μουσικοί του Δημοτικού Ωδείου και ένας (Αλέξανδρος Μποτίνης-τσέλο) σχετίστηκε για αρκετά χρόνια με το Δημοτικό Ωδείο ακολουθώντας σήμερα σημαντική πορεία πανελληνίως, ενώ η Ελευθερία Δαουλτζή με έδρα την Πάτρα δραστηριοποιείται με επιτυχία στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής). Εγγυώνται έναν ξεχωριστό μουσικό διάλογο υπό το πρίσμα της τζαζ, που θα αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις.

Στην εναρκτήρια συναυλία του Jazz+Πράξεις 2018 (αποκλειστική εμφάνιση του σχήματος στην Πάτρα) θα παρουσιαστούν έργα των Πέτρου Κλαμπάνη και Shai Maestro.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης, τον οποίο το περιοδικό Jazz Times περιέγραψε σαν έναν “τρομερό μπασίστα και συνθέτη”, μεγάλωσε στην Ελλάδα, περιστοιχισμένος από την επιρροή της μεσογειακής και βαλκανικής μουσικής. Συνέχισε τις σπουδές του στην κλασική και jazz μουσική στην Αθήνα, το Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη πριν αναδυθεί στην jazz σκηνή της Νέας Υόρκης. Εκεί έχει παίξει δίπλα σε μερικούς από τους πιο φημισμένους μουσικούς της πόλης (Greg Osby, Jean- Michel Pilc, Ari Joenig). Όλες αυτές οι επιρροές συνδυάζονται με αναπάντεχους τρόπους στη μουσική του. Ο Κλαμπάνης εμπλουτίζει τις τολμηρές του συνθέσεις για την jazz με τις μελωδικές του ενορχηστρώσεις για κουαρτέτο εγχόρδων και ως αποτέλεσμα έρχεται η δημιουργία μιας πολύ προσωπικής φωνής. Το 2015 ψηφίστηκε “Καλύτερος Καλλιτέχνης” από το jazzonline.gr, ενώ ο τελευταίος του δίσκος “Minor Dispute” επιλέχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα Jazz albums του 2015 στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο των ΗΠΑ (NPR).

Ο Shai Maestro ξεκίνησε να παίζει πιάνο από τα πέντε του μόλις χρόνια. Oι μουσικές του σπουδές – τόσο στην κλασική όσο και στην τζαζ – έγιναν μέρος των ευρύτερων σπουδών του -, ενώ κερδίζοντας τον διαγωνισμό “Jazz Signs” έλαβε υποτροφία για το Berklee των ΗΠΑ. Σήμερα ο Shai Maestro ζει στη Νέα Υόρκη όπου έχει την ευχέρεια να παίζει και να ηχογραφεί με τους σημαντικότερους μουσικούς της πόλης ενώ από το 2006 ήταν μόνιμο μέλος του γκρουπ του μπασίστα Avishai Cohen. Το 2011 όμως ο Shai άφησε το γκρουπ του Cohen για να αναπτύξει τη δική του μουσική. Το πρώτο του άλμπουμ, με τον τίτλο “Shai Maestro Trio”, κυκλοφόρησε από την γαλλική εταιρία Laborie, ενώ το Νοέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε ήδη ο τέταρτος δίσκος του. Kλαμπάνης, Maestro, ΖivRavitz και Oded Tzur ηχογράφησαν το 2017 στον εξαιρετικό δίσκο “Translator΄s Note” του Oded Tzur στην εκλεκτή γερμανική δισκογραφική εταιρεία Yellowbird.


Διαβάστε επίσης:

Jazz+Πράξεις 2018: Η τζαζ γιορτάζει στην Πάτρα