Από τις εκδόσεις Απόπειρα κυκλοφορεί το συλλογικό βιβλίο, Παραμύθια με δυνατές γυναίκες.


Ένα βιβλίο γεμάτο δυνατές γυναίκες — το κοινό διεθνώς θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης (WSD) για το 2016 — περιμένει τους φίλους των λαϊκών παραμυθιών να αναζητήσουν στοιχεία δύναμης που σμιλεύουν γυναικείες φιγούρες, όλων των ηλικιών, κοινωνικών τάξεων και καταγωγών. Στη συλλογή αυτή, δυνατές γυναίκες παραδίδουν το κουβάρι των ιστοριών τους σε 19 σύγχρονους παραμυθάδες, άντρες και γυναίκες, και αποκαλύπτουν στάσεις και πρακτικές δύναμης, προσδοκώντας να εμπνεύσουν. Μια γυναίκα πιστή στον Θεό και μια αφοσιωμένη αδερφή, μια αγάπη μπολιασμένη με εξυπνάδα, μια σαγηνευτικά αναδυόμενη γυναίκα προκαλεί αναστατώσεις και διεκδικήσεις, μια Χαλιλά όλο πονηριά, μια κυρά ηττημένη απ’ τον έρωτά της, μια κόρη που νικάει ένα ανίκητο θεριό, μια γυναίκα ανθεκτική στον καημό, μια σύζυγος κάνει υπομονή στο θυμό και τον κατακτά και μια άλλη κινώντας μακριά σώζει τον άντρα της, μια βασιλοπούλα αλλάζει τη βαριά της μοίρα, μια ψαροπούλα απλώνει δίχτυα ακεραιότητας, μια γυναίκα βάζει στοίχημα με τον διάβολο και τον κατατροπώνει, μια κόρη που ξεπερνά σε τρέξιμο τα άλογα απαρνιέται του γάμου τα δεσμά, άλλη μεταμορφωμένη σε λεοπάρδαλη σώζει την οικογένειά της απ’ το θάνατο, μια γλυκομίλητη κυρά λουσμένη στην καλοσύνη, μια γυναίκα που διάλεξε ταυτότητα και μια άλλη στέκεται στο ύψος της τιμής της, μια γυναίκα που ξεγλιστρά απ’ τα δύσκολα όλο καπατσοσύνη, περιμένουν να μοιραστούν μηνύματα και συναισθήματα με όσους θελήσουν να αφουγκραστούν.

Δεκαεννέα ιστορίες της προφορικής παράδοσης που ακούστηκαν στη διάρκεια του 3. Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια» στον εορταστικό Μαραθώνιο προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης το Μάρτιο του 2016. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ διοργανώνει από το 2014 ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (οπανδα ), και η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», ενώ εμπνέεται από και αφιερώνεται στην εν λόγω διεθνή ημέρα με πολυήμερες και ποικίλου χαρακτήρα εκδηλώσεις. Είναι η δεύτερη φορά που μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι συνδέονται οργανικά με τον κόσμο της αφήγησης και αγαπούν τα λαϊκά παραμύθια, προβαίνει σε μια τέτοια θεματική έκδοση από τότε που στα 1990 ξεκίνησε δειλά δειλά να θεσμοθετείται η προαναφερόμενη γιορτή. Το πρώτο βήμα ήταν η συλλογή Παραμύθια των ευχών, θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης του 2015, που κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από την Απόπειρα.


Γράφουν – αφηγούνται: Βέρα Αισώπου, Μαρούσα Απειρανθίτου, Δώρα Γεωργιάδου, Αγγελική Γεωργίτση, Αγγελική Ζαφειράκη, Θεόδωρος Ίντας, Αγγελική Καψωμενάκη, Φλώρα Κολιαράκη, Τασούλα Κοντορούδα, Έλλη Κούβαρη, Αναστασία Κουκουζέλη, Πολυξένη Παπαδοπούλου Δημήτρης Β. Προύσαλης, Σοφία Σιμοπούλου, Μαρία Σιταροπούλου, Λουκία Σουγιά, Βάνια Σταμπολάκη, Ιωάννα Φώκου, Ελεάνα Χατζάκη