Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και ο Ιανός διοργανώνουν μια συζήτηση με θέμα “Ολοκαύτωμα και γραφή“, που αποτελεί μια ψυχαναλυτική προσέγγιση μέσα από το έργο του νομπελίστα συγγραφέα και επιζώντα του Άουσβιτς Ίμρε Κέρτες, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014.

Ο Ίμρε Κέρτες, νομπελίστας συγγραφέας, επιζών του Άουσβιτς, γράφει για το ολοκαύτωμα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο που είναι αυτός της μυθοπλασίας και όχι της μαρτυρίας.

«Το ολοκαύτωμα αποτελεί μια παγκόσμια εμπειρία η οποία έχει επιπτώσεις στον πολιτισμό μας και ως τέτοια την έχουμε απωθήσει με τον ίδιο τρόπο που απωθούμε το τραύμα», υποστηρίζει ο Κέρτες καθιστώντας το έργο του εξαιρετικά επίκαιρο.

Πώς μελετά η ψυχανάλυση τη λειτουργία της γραφής απέναντι στο ανείπωτο του τραυματικού; Με ποιον τρόπο η μυθοπλασία επιχειρεί να προσεγγίσει το «πραγματικό» του ολοκαυτώματος; Μπορεί ο λόγος της ψυχανάλυσης να αντιταχθεί σε αυτό που έρχεται ως επιστροφή του απωθημένου στην εποχή μας;

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014 στις 8:30 μ.μ. στον Ιανό, η ψυχαναλύτρια, μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης και καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες Daniela Fernandez, και η ψυχαναλύτρια και μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής, Ντόρα Περτέση θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα.

Τη συζήτηση συντονίζει η Μαρίνα Φραγκιαδάκη, ψυχαναλύτρια, μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής. Αποσπάσματα από το έργο του Ίμρε Κέρτες θα διαβάσει η ηθοποιός Ελπίδα Κομιανού.

Θα υπάρχει παράλληλη μετάφραση.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία του:

Το μυθιστόρημα ενός ανθρώπου δίχως πεπρωμένο (μετ. Γιώτα Λαγουδάκου)

 Φάκελος Κ (μετ. Γιώτα Λαγουδάκου)

Εκκαθάριση (μετ. Γιώτα Λαγουδάκου)

 Καντίς για ένα αγέννητο παιδί (μετ. Μάγκυ Κοέν)