Μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο Booker 2021, μπορεί κανείς να εντοπίσει ονόματα γνωστών συγγραφέων, όπως ο Καζούο Ισιγκούρο, αλλά και επιλογές μυθιστορημάτων από την Σρι Λάνκα και τη Νότια Αφρική. Το Booker Prize αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρισμένα βραβεία για την αγγλόφωνη λογοτεχνία, ενώ απονέμει το ποσό των £50,000 στον νικητή.

O Καζούο Ισιγκούρο προτάθηκε για το νέο του μυθιστόρημά του Η Κλάρα και ο Ήλιος, 32 χρόνια μετά την πρώτη του βράβευση για το βιβλίο Τα Απομεινάρια μιας Μέρας (Εκδόσεις Ψυχογιός), το οποίο είχε άλλωστε μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Άντονι Χόπκινς. Το 2017 ο Καζούο Ισιγκούρο είχε κερδίσει και το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας με την αιτολογία πως στα μυθιστορήματά του, που χαρακτηρίζονται από μεγάλη συναισθηματική δύναμη, έχει αποκαλύψει την άβυσσο πίσω από το αίσθημα αυταπάτης των ανθρώπων απέναντι στην σύνδεσή τους με τον κόσμο.

Ο Βρετανός συγγραφέας, ο οποίος έχει προταθεί ως υποψήφιος τρεις φορές, παρουσιάζει μία ασυνήθιστη ιστορία για έναν Τεχνητό Φίλο (Artificial Friend), δηλαδή ένα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη που δίνεται ως δώρο συντροφιάς σε ένα 14-χρονο αγόρι. Τα σχόλια της κριτικής επιτροπής ήταν χαρακτηριστικά αφού εκθείασαν το βιβλίο για την καθηλωτική αφήγηση της παράξενης ανθρώπινης συμπεριφοράς, που στιγματίζεται από σχέσεις εξουσίας, status quo και φόβο.

Άλλοι γνωστοί συγγραφείς που βρέθηκαν στη λίστα υποψηφίων είναι ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Richard Powers και η Rachel Cusk, ενώ βλέπουμε και μυθιστορήματα που ξεπερνούν τα γεωγραφικά όρια της Μεγάλης Βρετανίας με συγγραφείς όπως, ο Anuk Arudpragasam από την Σρι Λάνκα, ή οι Damon Galgut και Karen Jennings από την Νότια Αφρική. Ηχηρή, όμως, υπήρξε και η απουσία ταλαντούχων συγγραφέων που έχουν προταθεί για το βραβείο στο παρελθόν, όπως η Σάλι Ρούνεϊ, που κυκλοφόρησε πρόσφατα το τρίτο της μυθιστόρημα Όμορφε Κόσμε, Πού Είσαι και ο Ντον Ντελίλο με την Σιωπή (εκδόσεις Gutenberg).

Οι υποψήφιοι θα περιοριστούν στους 6 στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ ο νικητής θα ανακοινωθεί επίσημα στις 3 Νοεμβρίου.

Πληροφορίες: The Guardian | Φωτογραφία: Kazuo Ishiguro by Matt Carr, AFP

Διαβάστε επίσης:

«Τα απομεινάρια μιας μέρας»: Η ιστορία ενός υπερήφανου μπάτλερ