Το να μπω στη διαδικασία να σας συστήσω τον George R. R. Martin είναι τουλάχιστον περιττό, όπως -ίσως- περιττό είναι και το να μπω στη διαδικασία να κρίνω το έργο του καθώς, ο Martin έχει ακριβώς το ίδιο χαρακτηριστικό που διαθέτει και ο Tolkien. Σου αρέσουν ή όχι τα βιβλία του, αγαπάς ή όχι τις ιστορίες που αφηγείται, δεν μπορείς να μην του αναγνωρίσεις πως διαθέτει μια εξαιρετική πένα αλλά και μια αστείρευτη φαντασία που του επιτρέπει να δημιουργεί και να πλάθει κόσμους μοναδικούς και αλησμόνητους. Πριν το “A Song of Ice and Fire”, λοιπόν, γνωστότερο στους περισσότερους ως “Game of Thrones”, ο Martin είχε συγγράψει στα τέλη της δεκαετίας του ’90 τρεις νουβέλες οι οποίες, σήμερα, κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ως ένας, πραγματικά εντυπωσιακός, ενιαίος τόμος.

“Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων”, λοιπόν, αποτελεί ουσιαστικά ένα προοίμιο του “A Song of Ice and Fire”, με τις ιστορίες του να λαμβάνουν χώρα έναν αιώνα πριν από τα γεγονότα της μεγαλειώδους σειράς του συγγραφέα, που έμελλε να στιγματίσει -με την καλή έννοια- το όνομά του. Σε αυτό το σημείο, οι φανατικοί της σειράς, ίσως να αναρωτιέστε κατά πόσο είναι απαραίτητο να διαβάσει κανείς το βιβλίο αυτό εφόσον έχει βυθιστεί στον κόσμο του “Game of Thrones”. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποια επιτακτική δέσμευση επ’ αυτού, ωστόσο ο συγγραφέας επικοινωνεί ορισμένα στοιχεία και μικρολεπτομέρειες που στον φανατικό αναγνώστη του θα φανούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και ίσως να τον οδηγήσουν και στο σημείο να αναθεωρήσει λίγο ορισμένα πράγματα ή έστω, να τα δει με λίγο διαφορετική ματιά. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το “Χόμπιτ” του Tolkien.

Επί της ουσίας, ο Martin πετυχαίνει κάτι αρκετά δύσκολο. Να χρησιμοποιήσει έναν χαρακτήρα που δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο, κάτι που θα μας κάνει να δεθούμε εξαιρετικά μαζί του, και μέσα από το προσωπικό του οδοιπορικό, να γνωρίσουμε από την αρχή έναν τόπο αγαπημένο και που στο μέλλον έχει να περάσει πολλά. Ξανασυστηνόμαστε, δηλαδή, με τη χώρα εκείνη που κατέκτησε τις καρδιές μας, σε μια εποχή πριν εκείνη κυριευτεί από το χάος που μονάχα ο πόλεμος και η δίψα για εξουσία μπορεί να φέρει. Με άλλα λόγια, ο συγγραφέας βρίσκεται στα γνώριμα χωράφια του, αλλά φυτεύει σε αυτά νέους σπόρους που οδηγούν σε ιστορίες που μπορεί να μην είναι εξίσου επικές με εκείνες του “A Song of Ice and Fire”, έχουν όμως το δικό τους ενδιαφέρον και κυρίως, τη δική τους αλήθεια να αφηγηθούν.

Αυτό που προσωπικά θα κρατήσω από το βιβλίο αυτό, είναι η ιδέα της συντροφικότητας και το πως αυτή αποτυπώνεται μέσα από την σχέση και τις περιπέτειες των Ντάνκαν κι Εγκ. Άλλωστε, νομίζω πως στο σύνολο του έργου του Martin, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι αυτές που πάντα βρίσκονται στο επίκεντρο και που ουσιαστικά καθορίζουν τα πάντα, ακόμα και την ίδια την πλοκή των γεγονότων και κατ’ επέκτασιν, της ιστορίας της ίδιας. Ένα απολαυστικό ταξίδι, μια πολύ ωραία και προσεγμένη έκδοση, με τις εικόνες που παρεμβάλουν στο κείμενο να μας θυμίζουν άλλες εποχές και καταστάσεις και να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην δημιουργία εικόνων από μεριάς του αναγνώστη, ένα εξαιρετικά καλογραμμένο κείμενο και μια ιστορία που αν και δεν είναι εντυπωσιακή, καταφέρνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον ακόμα και του μη μυημένου στους μαγικούς κόσμους του Martin αναγνώστη, μέχρι τέλους.

Το βιβλίο του George R. R. Martin, Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.