Ο Αλέκος Λεβίδης, ο ζωγράφος που με το έργο του συνεχίζει την παρακαταθήκη της γενιάς του ’30, επέλεξε 24 έργα του, που ζωγραφίστηκαν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και έχουν ως κεντρικό άξονα την ιστορία. Η έκθεση, που φέρει τον τίτλο «ΜυθΙστορικά», παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη και συγκεκριμένα στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Το ζωγραφικό του έργο πλαισιώνεται από συγγραφικά εγχειρήματα, που αφορούν την ιστορία, τη θεωρία και την επιτέλεση της ζωγραφικής και η έκθεση αυτή δεν αποτελεί εξαίρεση.

Μεταξύ άλλων ο ζωγράφος δήλωσε: “Βρισκόμαστε αυτή την στιγμή στην Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου Γκίκα, όπου έχω στήσει μία έκθεση με μια επιλογή έργων από τα περασμένα 40 χρόνια. Η επιλογή γίνεται με βάση το θέμα ιστορία. Θεωρώ ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μαζί υποκείμενο και αντικείμενο της ιστορίας. Υποκείμενο με την έννοια ότι φτιάχνει την ιστορία μέσα από την προσωπική του αντίληψη, έχει μια αίσθηση του τι συμβαίνει και από την άλλη μεριά, καθορίζεται από την ιστορία που είναι έξω από αυτόν, είναι αντικείμενο αυτής της ιστορίας. Αυτά τα δύο πράγματα μέσα σε αυτά τα έργα είναι αρκετά φανερά. Εάν φανταστεί κανείς ότι στη βάση κάθε καλλιτεχνικού έργου υπάρχει ένα μεγάλο αυτοβιογραφικό στοιχείο, αυτό το αυτοβιογραφικό στοιχείο σε αυτά τα έργα σε συνάφεια με το εξωτερικό στοιχείο της ιστορίας είναι πιο φανερά από ότι σε άλλα.

Συνεχίζοντας, ο καλλιτέχνης εξηγεί την επιλογή της Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και μιλά για την περίφημη γενιά του ’30, που αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί σημείο σταθμό για τις επόμενες γενιές καλλιτεχνών της χώρας: “Συγκέντρωσα, λοιπόν, αυτά τα έργα εδώ σε αυτό το συγκεκριμένο μουσείο γιατί θέλω να κάνω, καταρχήν, ένα αφιέρωμα στον μεγάλο φίλο τον Άγγελο τον Δεληβορριά, που έφυγε πολύ νωρίς και από την άλλη μεριά, να δώσω σημασία στο έργο του που είναι το συγκεκριμένο μουσείο, το οποίο είναι μια κιβωτός του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, της λεγόμενης γενιάς του ’30. […] Το έργο της γενιάς του ’30, που μας περιβάλλει και έχει ακονίσει την ευαισθησία μας και φτιάξει, κατά κάποιο τρόπο, το πώς αντιμετωπίζουμε τον πολιτισμό. Η πραγματοποίηση αυτής έκθεσης οφείλεται στην στήριξη του συλλέκτη Σωτήρη Φέλιου.


Info
Τοποθεσία: Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Γκίκα, Κριεζώτου 3, Αθήνα

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Σάββατο 10:00 – 18:00 | Έως: 14/03/2020

Πληροφορίες: www.benaki.org


Video and photo credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:
Μυθ-ιστορικά: Έκθεση του Αλέκου Λεβίδη στην Πινακοθήκη Γκίκα