Το Διεθνές Μαραθώνιο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, στο πλαίσιο του θεσμού των «Κύκλος Παρουσιάσεων 2023-2024» , με υπερηφάνεια υποδέχεται έναν πολύ σημαντικό καλλιτέχνη, όπως ο Νίκος Στρατάκης.

Η ζωγραφική του Στρατάκη, μέσα από έναν μεγαλοφυή συνδυασμό δεξιοτήτων, απογειώνει και προσγειωθεί ταυτόχρονα τον θεατή και τον καθηλώνει με την εντυπωσιακή ευρύτητα μιας ανώτερης καλλιτεχνικά έκφρασης. Αυτής ακριβώς, που καθιστά τη ζωγραφική του μεγαλειώδη και συγκλονιστική.

-Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου, Ζωγράφος & Καλλιτεχνικός Διευθυντής Διεθνούς Μαραθωνίου Κέντρου Εικαστικών Τεχνών.

Νίκος Στρατάκης – Πληροφορίες για τον εικαστικό

Ο Νίκος Στρατάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1960. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τους Γιάννη Μόραλη και Δημήτρη Μυταρά (ζωγραφική) και Βασίλη Βασιλιάδη (σκηνογραφία). Ως φοιτητής εργάστηκε ως βοηθός σκηνογράφου και σκηνογράφος σε Ελληνικές και διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές. Από την αποφοίτησή του και μετά εργάζεται αποκλειστικά ως ζωγράφος. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Έργα του βρίσκονται σε συλλογές Ελληνικών μουσείων, υπουργείων και σημαντικών ιδιωτικών συλλογών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει χαρακτηριστεί ως ο πρωτοπόρος του νεο-ακαδημαϊσμού στην Ελληνική ζωγραφική, όντας ο πρώτος από μια ομάδα Ελλήνων ζωγράφων που, παρά την κυριαρχία του μοντερνισμού στην τέχνη, άρχισαν να ζωγραφίζουν όπως οι παλαιότερες γενιές ζωγράφων. Τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι η νοσταλγία για τη ζωγραφικής της παλαιάς σχολής, τα πινέλα, τους καμβάδες και το άγγιγμα σε μια επιφάνεια ζωγραφικής, που γεννάει ένα ποιητικό ταξίδι προς το κλασικό όραμα της τέχνης. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως οι Έλληνες “προ-ραφαηλίτες” ή νεο-ναζαρινοί ζωγράφοι.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

1990 Γκαλερί «Ώρα», Αθήνα – Γκαλερί Μηλιές Πηλίου.
1991 Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, Αθήνα – Γκαλερί “Εποχές”. Αθήνα.
1992 Γκαλερί “Ώρα”. Αθήνα
1993 Γκαλερί “Μιράντα”. Ύδρα – Γκαλερί “Χρύσα”. Κατερίνη.
1994 Γκαλερί “Άννυ Μπαλτά”. Θεσσαλονίκη.
1995 Γκαλερί “Αίθουσα Τέχνης Αθηνών”. Αθήνα
1997 Γκαλερί “Χρύσα”. Κατερίνη.
1999-2007 Αποκλειστική εκπροσώπηση από τη Γκαλερί «Rarity» στη Μύκονο.
2016 «Ανέσπερο Γαλάζιο». S.G. Art Gallery. Αθήνα
2018 «Πρόσφατες Δημιουργίες». Imperial Hotel &Resort, Κέρκυρα – «Olive and Culture», The Life Goddess, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
2018-2019«Olive and Culture» , Γκαλερί “Χρύσα” Κατερίνη

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΕΧΝΗΣ

2019 Art Revolution Taipei. Taipei, Taiwan – Swiss Art Expo. Zurich, Switzerland

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Νίκος Στρατάκης, Αποκριάτικη Κέρκυρα, λάδι σε καμβά 200×100 εκατ (λεπτομέρεια έργου)