Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο της.To υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει το 2007 ως έτος Μαρίας Κάλλας και το φεστιβάλ Αθηνών τιμά την μεγαλύτερη ντίβα της όπερας με δύο σπουδαίες εκδηλώσεις στο Ηρώδειο και την Επίδαυρο.

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο της. To υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει το 2007 ως έτος Μαρίας Κάλλας και το φεστιβάλ Αθηνών τιμά την μεγαλύτερη ντίβα της όπερας με δύο σπουδαίες εκδηλώσεις στο Ηρώδειο και την Επίδαυρο.

Στις 9 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα γίνει μία συναυλία αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας. Σε αυτήν συμμετέχουν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την μουσική διεύθυνση του Michail Jurowski.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα των: Eugen d’ Albert, Στον κάμπο Μανώλη Καλομοίρη, Ο Πρωτομάστορας, Ludwig van Beethoven, Φιντέλιο, Carl Millöcker, Ο ζητιάνος φοιτητής, Giacomo Puccini, Τόσκα, Pietro Mascagni, Καβαλερία Ρουστικάνα.

Ερμηνεύουν οι: Μαρία Μητσοπούλου, Τζούλια Σουγλάκου, Μαρκέλλα Χατζιάνο, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Βαγγέλης Χατζησίμος, Γιάννης Χριστόπουλος. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Άρη Χριστοφέλλη.

Στην κορυφαία ντίβα της όπερας είναι αφιερωμένο και το ρεσιτάλ που θα γίνει στο Μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 13 Ιουλίου.

Η παράσταση αυτή περιλαμβάνει αποσπάσματα από ρεσιτάλ με συνοδεία πιάνου, που έδωσε η Μαρία Κάλλας, κατά κόσμον Μαρία Καλογεροπούλου, στην Ελλάδα, τη δεκαετία του 40 στην αρχή της καριέρας της και πριν φύγει για το εξωτερικό και κατακτήσει την κορυφή.

Όταν ακόμα σπούδαζε στο Εθνικό Ωδείο και το Ωδείο Αθηνών και εμφανιζόταν ως σολίστ της Λυρικής Σκηνής, η μεγάλη ντίβα της όπερας συμμετείχε (την περίοδο 1938-1945) σε μια σειρά από ατομικά και ομαδικά ρεσιτάλ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Εκεί, συχνά με την συνοδεία πιάνου από καλλιτέχνες όπως οι Ανδρέας Παρίδης και ο Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης, η Μαρία Κάλλας απέδωσε μοναδικά μια σειρά από άριες και τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Ένα δείγμα αυτού του ετερόκλητου ρεπερτορίου θα παρουσιαστεί στα μέσα Ιουλίου στην Επίδαυρο από νέες, διακεκριμένες Ελληνίδες τραγουδίστριες, σ’ ένα αφιέρωμα που έχει την καλλιτεχνική σφραγίδα του Άρη Χριστοφέλλη.

Ερμηνεύουν η Μαρίνα Βουλογιάννη-σοπράνο, Μυρτώ Παπαθανασίου-σοπράνο, Λουκία Σπανάκη-σοπράνο, Μαρίνα Φιδέλη-μετζοσοπράνο. Συμμετέχει ο Θανάσης Αποστολόπουλος στο πιάνο.

INFO
9 Ιουλίου Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 13 Ιουλίου Μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Πληροφορίες κρατήσεις: http://www.greekfestival.gr