Η Μέριλιν Ρόμπινσον είναι μια πολυβραβευμένη και αγαπημένη Αμερικανίδα συγγραφέας και το «Λάιλα», το μυθιστόρημα με το οποίο τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ το 2014, αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας για την ιστορία δύο οικογενειών παστόρων την εποχή του Κραχ σε μια μικρή πόλη της Αμερικής.

Η Λάιλα είναι ένα παιδί που οι γονείς του έχουν εγκαταλείψει. Μεγαλώνει με την Ντολ, μια γριά, η οποία την παίρνει μαζί της και τη φροντίζει, χωρίς να την αποχωρίζεται ποτέ. Όπως ποτέ δεν αποχωρίζεται το μαχαίρι της. Είναι όμως μια γυναίκα που έχει στο παρελθόν της δυο φόνους. Και υπάρχει το ενδεχόμενο ο πατέρας της Λάιλας να είναι το ένα από τα δύο θύματά της.  

Μαζί της το κορίτσι θα γνωρίσει τη ζωή του περιθωρίου και θα περιπλανηθεί από πόλη σε πόλη βιώνοντας τις δυσκολίες μιας σκληρής επιβίωσης. Όταν η Ντολ θα καταλήξει στη φυλακή η Λάιλα θα μάθει πια ότι πρέπει ολομόναχη να βρει τρόπους να ζήσει. Κρατάει μαζί της το μαχαίρι της Ντολ και συνεχίζει την περιπλάνησή της στους δρόμους της ζωής. Πολύ σύντομα θα βρεθεί σε ένα πορνείο όπου θα εργαστεί χωρίς όμως να προσφέρει ποτέ τις ερωτικές της υπηρεσίες στους πελάτες του.

Η Λάιλα αρέσκεται να διαβάζει τη Βίβλο και στέκεται με περισσό ενδιαφέρον στα λόγια του Ιεζεκιήλ που την προτρέπουν να ζήσει, να μην αφήσει κανένα λεπτό της ζωής της να πάει χαμένο: «Τη μέρα που γεννήθηκες δεν σού ‘κοψαν τον ομφάλιο λώρο ούτε σε πλύναν με νερό για να σε καθαρίσουν, δεν σ’ έτριψαν με αλάτι ούτε σε σπαργάνωσαν. Κανένα μάτι δεν σε λυπήθηκε αλλά σε πέταξαν στα χωράφια, όταν γεννήθηκες, χωρίς για τη ζωή σου να νοιαστούν. Εγώ πέρασα από κοντά σου, σε είδα να κυλιέσαι μες στο αίμα σου, κι έτσι στην κατάσταση που βρισκόσουνα σου είπα: Ζήσε!».


Νιώθει πως αυτό το παιδί είναι η ίδια και προσπαθεί να ζήσει και να ωριμάσει μέσα στις νέες συνθήκες της ζωής της και η συγγραφέας υπογράφει μια ιστορία για τη μοίρα ενός ανθρώπου βουτηγμένου στη μοναξιά και τη στέρηση της αγάπης.

Λίγο καιρό αργότερα η Λάιλα θα γνωρίσει τον Τζον Έιμς, έναν ηλικιωμένο και θεοσεβή πάστορα, ο οποίος θα γίνει ο σύζυγός της και πατέρας του παιδιού της, παρά την τεράστια διαφορά ηλικίας που τους χωρίζει. Η νεαρή κοπέλα θα γνωρίσει μαζί του την άνευ όρων αποδοχή κάθε είδους διαφορετικότητας και παράλληλα θα νιώσει για πρώτη φορά στη ζωή της τι πάει να πει συντροφικότητα, τρυφερότητα, άδολη αγάπη, συνοδοιπορία.

Οι δυο σύντροφοι θα συνομιλήσουν με τη ζωή σε μια νέα βάση αυτή τη φορά και θα καθορίσουν εκ νέου τον σεβασμό που ορίζει τη συμπεριφορά δυο ανθρώπων που συνυπάρχουν για να ενωθούν μαζί τους οι εμπειρίες τους, η βιωμένη μοναξιά τους, η αναπόδραστη τύχη του πεπρωμένου τους.

Η Λάιλα μαθαίνει πια πως υπάρχουν αξίες σ’ αυτό τον κόσμο. Η δικαιοσύνη, η εμπιστοσύνη και η δοτικότητα μπορούν να ορίσουν τα όνειρά μας και να αλλάξουν τη μοίρα μας. Η καλοσύνη μπορεί να γίνει πηγή δύναμης και αλλαγής. Η αποδοχή να αλλάξει παγιωμένες αντιλήψεις και συμπεριφορές. Αρκεί κανείς να μπορέσει να δει πως κανείς δεν είναι διαφορετικός και πως αρκεί να δώσεις το χέρι σου στον άλλο για να τον δεις να στρέφεται με αγάπη προς το μέρος σου.

Το βιβλίο είναι ένα οδοιπορικό προς την ενηλικίωση και την ωριμότητα. Ένας ύμνος για την καλοσύνη και την αξία της αγάπης που μπορεί να φέρουν κοντά και να ενώσουν ό,τι μπορεί μέχρι πρότινος να μοιάζει εντελώς διαφορετικό και μάλλον αταίριαστο. Στο τέλος του παρατίθεται μια συνομιλία της συγγραφέως με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα,  και ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό επίμετρο από τον Σταύρο Ζουμπουλάκη.

Η γλωσσική αγωγή στη μετάφραση της Κατερίνας Σχινά  έχει καταφέρει, με αξιοθαύμαστο τρόπο, να αποδώσει την ατμόσφαιρα της εποχής και του τόπου και αποτελεί από μόνη της ένα ισχυρό κίνητρο για την ανάγνωση αυτού του βιβλίου.

Το μυθιστόρημα της Μέριλιν Ρόμπινσον, με τίτλο «Λάιλα», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.