Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης Αλησμόνητες Πατρίδες, παρουσιάζει στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης και μέσα στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών Ξάνθης 2009, την μουσικοχορευτική-θεατρική παράσταση Ησαΐα χόρευε εις Μικράν Ασίαν.

Μια παράσταση που διαπραγματεύεται τον αρραβώνα και τον γάμο στην Κιουτάχεια της Μικράς Ασίας. «Όταν τα αγόρια έφταναν στην ηλικία των 19-20 ετών, απαλλαγμένα από στρατιωτικές υποχρεώσεις και ήταν ακόμη υπό την εποπτεία των γονιών τους, μέλημά τους ήταν να καταρτιστούν τεχνικά και επαγγελματικά, ώστε να βοηθήσουν την οικογένειά τους στον αγώνα της επιβίωσης. Εάν δεν είχαν σκοπό να ξενιτευτούν, τότε στη σκέψη τους τριγύριζε η επιθυμία να δημιουργήσουν δική τους οικογένεια. Όμως, λόγω των πολύ αυστηρών ηθικών αρχών που επικρατούσαν στις τότε οικογένειες, ένας νέος δεν μπορούσε εύκολα να εκμυστηρευτεί αυτή τη σκέψη του, ούτε στη μητέρα του, αλλά και πολύ περισσότερο, ούτε στον πατέρα του, που ως αρχηγός της οικογένειας ήταν πολύ αυστηρός».

Συμμετέχουν, τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου ενηλίκων και παιδικό, η χορωδία του Συλλόγου, ο φιλοξενούμενος Σύλλογος Γηγενών και Προσφύγων Αλμωπιέων Θεσσαλονίκης και το μουσικό σχήμα Προσανατολισμοί