Μία παραγωγή για χορό και φωτογραφία σε αστικούς, φυσικούς ή ιστορικούς χώρους. Έξι χορογραφίες από ισάριθμους νέους χορογράφους αντιδιαστέλλουν το σώμα που χορεύει –μια κίνηση εξ ορισμού εφήμερη– με τη φωτογραφική αναπαράστασή του, η οποία συλλαμβάνει μια στιγμή στον χρόνο και τη διατηρεί για πάντα. Η ιδέα για το συγκεκριμένο εγχείρημα γεννήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Fotografia Europea 2018 που γίνεται κάθε χρόνο στο Reggio Emilia, από το Εθνικό Ίδρυμα Χορού Aterballetto. Έξι χορευτές ανέλαβαν να ερμηνεύσουν τις σύντομες χορογραφίες, που πραγματοποιούνται σε αστικούς χώρους με ιστορική σημασία. Οι χορογραφίες μεταμορφώνουν τον χώρο στον οποίο φιλοξενούνται και την πρόσληψή του από τους θεατές. Συγχρόνως, ένας φωτογράφος τις απαθανατίζει σε φωτογραφίες, που κατόπιν θα εκτεθούν με στόχο να διαγράψουν τον δικό τους κύκλο ζωής.

Οι παραστάσεις της ομάδας Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Return Trip (στήριξη: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), εντάσσονται στο πρόγραμμα «Tempo Forte Italia – Grecia 2019», μια πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα, από κοινού με φορείς, ιδρύματα, καλλιτέχνες και έλληνες και ιταλούς φίλους του Πολιτισμού, με σκοπό τη μεταφορά «περισσότερης Ιταλίας στην Ελλάδα και περισσότερης Ελλάδας στην Ιταλία» και του Υπουργείου Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Ιταλίας – Γενική Διεύθυνση Θεαμάτων.

Βιογραφικό Κώστα Ορδόλη

Ο Κώστας Ορδόλης φωτογραφίζει περισσότερο από 30 χρόνια. Η πορεία του καθορίζεται, τα πρώτα εικοσιπέντε χρόνια, από δύο κατευθύνσεις, τη φωτογραφία δρόμου και τη φωτογραφία του από το Θέατρο. Την περίοδο 1990-2000 συνεργάστηκε με περιοδικά της εποχής καθώς και με τις πιο ποιοτικές θεατρικές σκηνές της Αθήνας. Η δουλειά του έχει εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η φωτογραφία του από το Θέατρο εκτιμάται ιδιαίτερα στην Ιταλία όπου έχει φιλοξενηθεί σε πολλά Φωτογραφικά Φεστιβάλ. Έχουν εκδοθεί περισσότερες από 7 Μονογραφίες του και φωτογραφίες του υπάρχουν σε πολλά προγράμματα θεατρικών σκηνών και θεατρικών φεστιβάλ.

Το 2000 το Μουσείο Μπενάκη, στην Κουμπάρη στο Κολωνάκι, άνοιξε την πόρτα του στη Φωτογραφία, με την έκθεση του Αττική- Αγγελικό & Μαύρο Φώς , ένα έργο που προσέγγιζε την Αττική κάτω και μέσα από το φώς του έργου ΚΙΧΛΗ του Γ. Σεφέρη, με τον ομώνυμο τίτλο. Το 2011 μεγάλη του έκθεση για το θέατρο φιλοξενήθηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών, με ταυτόχρονη παρουσίαση του βιβλίου του Μορφές & Σκιές από το Θέατρο  που τυπώθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ. Στη συνέχεια η ίδια έκθεση έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. To 2012 έκθεση του με φωτογραφίες από την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης έγινε στο φεστιβάλ Fotografia Europea στο Reggio Emilia.

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα, έχει καταγωγή από τη Σπάρτη, αλλά δηλώνει ως πατρίδα του την Ιθάκη. Έχει τελειώσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα μεταπτυχιακά του είναι σε Marketing από το McGill, του Μόντρεαλ, στον Καναδά. Εργάζεται στη ΔΕΗ.


Διαβάστε επίσης:

In/Finito: Χορός και φωτογραφικό πρότζεκτ από το Aterballetto στην Αρχαία Αγορά