Ο Frédéric Chopin γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1810, πηγαίνοντας να παίξει στην Βιέννη έγινε εξέγερση των Πολωνών κατά των Ρώσων, οι γονείς του τον απέστρεψαν να επιστρέψει στην πατρίδα του και να πολεμήσει για αυτή.

Από το 1830 ζει στο Παρίσι, αυτοεξόριστος, μέχρι να του επιστρέψουν να επιστρέψει στην χώρα του, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Ο εύθραυστος ψυχισμός του και η μελαγχολία του για την πατρίδα του οδήγησαν στην σύνθεση μουσικών αριστουργημάτων του Παγκοσμίου Ρομαντισμού, έφυγε από την ζωή μόλις 39 χρονών και ζήτησε η καρδιά του να ταφεί στην Βαρσοβία.

Τον σημάδεψε, η αγάπη για την πατρίδα του και ο έρωτάς του για την συγγραφέα George Sand, η πρώτη γυναίκα που πήρε διαζύγιο το 1830, (όταν οι γυναίκες ανήκαν είτε στον πατέρα είτε στον σύζυγο) φόρεσε παντελόνι, κάπνισε και έγραψε υπέροχα μυθιστορήματα. Γνωρίστηκαν στο Παρίσι σε κοσμικό καλλιτεχνικό «σουαρέ».

Μετά από μελέτη στα αρχεία του Chopin στην Βαρσοβία, η πιανίστα και μουσικολόγος Τατιάνα Παπαγεωργίου, φέρνει στο φως άγνωστα και αυθεντικά κείμενα και επιστολές που αντάλλαξαν ο Chopin και η Sand όσο έζησαν μαζί έναν θυελλώδη ερώτα, γεμάτο καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Ένα συναρπαστικό μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Frédéric Chopin, τον μύθο του παγκόσμιου Ρομαντισμού και κατ’ εξοχήν ποιητή του πιάνου, εκφραστή του αέναου πάθους και της λαμπερής δεξιοτεχνίας, θα ξεδιπλωθεί επί σκηνής μέσα από τα αριστουργήματά του για πιάνο και τις προσωπικές του επιστολές, 212 χρόνια από τη γέννησή του. Τη ζωή και το έργο του μεγάλου ρομαντικού συνθέτη θα ζωντανέψει μέσα από τις επιστολές του Chopin ο αγαπημένος ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντίνου και κείμενα της George Sand η κορυφαία πρωταγωνίστρια Μαρία Τζομπανάκη. Η επεξεργασία και μετάφραση των κειμένων είναι της μουσικολόγου και πιανίστας Τατιάνας Παπαγεωργίου, η οποία μελέτησε το πρωτογενές υλικό στο αρχείο του Chopin στη Βαρσοβία και η δραματοποίηση είναι της Ελισάβετ Τανάς.

Η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου επιλέγει από το αριστουργηματικό έργο του μεγάλου Πολωνού συνθέτη μερικά από τα διασημότερα έργα του: την «Επαναστατική» Σπουδή Op. 10 No. 12, τα Πρελούδια Op. 28 No. 12 «Μονομαχία», Op. 15 «Σταγόνα Βροχής», τις Μαζούρκες, Op. 17 Nos. 1 & 2, τις Impromptus Op. 29 & 66, τα Νυχτερινά Op. 9 No. 1, Op. 15 No.1 & P. 1 No.16 «Ανάμνηση», την Μπαλάντα op. 23 No. 1. και το Grande Valse Op. 42.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο πρωτότυπος τρόπος που παρουσιάζεται στο κοινό το αφιέρωμα αυτό, και που δίνει στον θεατή την ευκαιρία να απολαύσει τα συναρπαστικά μουσικά έργα του Frédéric Chopin καθώς ξετυλίγεται επί σκηνής η ιστορία και τα γεγονότα της ζωής του, τα οποία στιγμάτισαν κι ενέπνευσαν την δημιουργία του. Η λαμπερή κι αγαπημένη στο κοινό πρωταγωνίστρια Μαρία Τζομπανάκη μαζί με τον γοητευτικό Ανδρέα Κωνσταντίνου μας ταξιδεύουν στον χρόνο και στο ρομαντικό Παρίσι, αποκαλύπτοντας γεγονότα και κείμενα από τις προσωπικές επιστολές του Chopin και της Σάνδη, δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα και ρίχνοντας φως στις συνθήκες και τις προσωπικές στιγμές όπου γράφτηκαν οι διάσημες μουσικές του ιδιοφυή συνθέτη.

Η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «H Καρδιά του Frédéric Chopin» αναδεικνύει την νοσταλγία του συνθέτη για την κατακτημένη από τους Ρώσους πατρίδα του και τον ταραχώδη έρωτά του με την ποιήτρια Γεωργία Σάνδη.

Μέρος των εσόδων θα δοθεί ως δωρεά στον Πανελλήνιο Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Καρδιάς Πνευμόνων «Η ΣΚΥΤΑΛΗ», πρόεδρος του οποίου είναι η κα Ιωάννα Λεβαντή που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρώτους έλληνες που μεταμοσχεύθηκαν με καρδιά και από τις μακροβιότερες μεταμοσχευμένες γυναίκες παγκοσμίως.