Με την πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί Depo Darm ο Ηλίας Βασιλός (γεν. 1989) παρουσιάζει μια νέα σειρά ζωγραφικών έργων και γλυπτών που σχετιζονται με την έρευνά του γύρω από την έννοια του κατακερματισμού (fragmentation) και τις σχέσεις που εντοπίζει ανάμεσα στην μονάδα και το σύνολο, το μικροσκοπικό και το μακροσκοπικό. Μέσα από καμβάδες σε λάδι και επιχρωματισμένες ξύλινες κατασκευές ο καλλιτέχνης αναπτύσσει μια εικαστική πρόταση όπου η επανάληψη της χειρονομίας και η μαθηματικοποίηση της δημιουργικής διεργασίας γίνεται κατά κάποιο τρόπο μια “γραφή χρόνου”, που σε συνδιασμό με την ρυθμικότητά των έργων επιτρέπουν τη δημιουργία ενός εικονικού χώρου ενατένισης και φιλοσοφικού αναστοχασμού.

Τα έργα αυτά προκύπτουν μέσα από πολλά στάδια, όπου το πρώτο είναι ο κατακερματισμός της επιφάνειας σε μικρότερες επιφάνειες μέσα από τη δημιουργία ενός πλέγματος με χαρτοταινία και την τεχνική του μασκαρίσματος (masking). Στη συνέχεια ο καλλιτέχνης καλείται να γεμίσει αυτές τις μικρότερες επιφάνειες με χρώμα—μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία στην οποία όμως προσπαθεί να δώσει ένα σύστημα, μια λογική. Αυτό συμβαίνει κυρίως μέσα από μαθηματικές σχέσεις και κώδικες που κατά κάποιο τρόπο παραπέμπουν στην κωδικοποίηση της γλώσσας και σε άλλες λογικές διεργασίες. Αυτή την αυστηρή λογική ο καλλιτέχνης επιτρέπει σε σημεία να ανατραπεί από το ένστικτο, με αποτέλεσμα τα έργα να φαίνονται εκ πρώτης όψεως απόλυτα και ορθολογικά δομημένα, αλλά μια πιο προσεκτική ανάγνωση φανερώνει πως ο ρυθμός τους διαταράσσεται από τυχαίες παρεμβάσεις του ασυνειδήτου και του συναισθήματος.

Εστιάζοντας στην διαδικασία της δημιουργίας των έργων καθαυτή ο Ηλίας Βασιλός ενσωματώνει τόσο την σωματική χειρονομία εφαρμογής του χρώματος στην εκάστοτε επιφάνεια όσο και την εγκεφαλική διαδικασία εκλογίκευσης και κωδικοποίησης της κατακερματισμένης επιφάνειας μέσα στο τελικό έργο. Ο θεατής δεν βλέπει απλά αφηρημένα πεδία και επίπεδα χρώματος αλλά και το έργο που δαπανήθηκε για τη δημιουργία τους. Ταυτόχρονα, αυτό το νέο σώμα δουλειάς συνεχίζει την ενασχόληση του καλλιτέχνη με το πως η υποδιαίρεση και η μονάδα σχετίζονται με το όλο, αλλά και με μια προσπάθεια να αναλύσει και να διασπάσει περεταίρω τη μονάδα στα επιμέρους συστατικά της. Στην ουσία πρόκειται για μια διαδικασία που επιχειρεί μια εποπτεία του απείρου, μια ενορατική εμπειρία όπου το μυαλό αναμετριέται με το χάος φυσικών συστημάτων όπως η βροχή, η μετάδοση της θερμότητας ή η μοριακή δομή ενός στερεού αντικειμένου.

»space fragmentation»,oil on canvas,100x80cm,2018

Ο Ηλίας Βασιλός γεννήθηκε το 1989 στην Πτολεμαΐδα. Αποφοίτησε από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2014. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και art residencies όπως το ευρωπακό πρόγραμμα ΦΥΣΙΣ. Zει και εργάζεται στο Μεσολόγγι. Η έκθεση Fragmentations είναι η πρώτη του ατομική έκθεση.


Φωτογραφία θέματος: Ilias Vasilos, ‘’Defragmentation’’, oil on canvas,180 x 160 cm, 2018