Τα εργαστήρια του Φεστιβάλ Βωβούσας έχουν τόσο ενδιαφέρον που κάποιοι θα το θεωρήσουν πρωταπριλιάτικο αστείο. Κι όμως δεν είναι!
Φίλοι και φανατικοί του μοναδικού ορεινού φεστιβάλ μπορεί ο ακατανόμαστος ιός να παιδεύει ακόμα τον κόσμο αλλά φανταστείτε να μη γινόντουσαν σχέδια για το μέλλον…

Καταρχάς λάβετε υπόψη σας πως η περίοδος διεξαγωγής του Φεστιβάλ Βωβούσας επεκτάθηκε στις είκοσι τρεις ημέρες. Ναι καλά ακούσατε, τρεις και πλέον εβδομάδες από εργαστήρια, ομιλίες και υπαίθριες εκδηλώσεις ανάμεσα στα ψηλά βουνά της Βόρειας Πίνδου. Δεν είναι όνειρο;

Όπως επιβάλεται λοιπόν, προτείνονται εκπαιδευτικά εργαστήρια με επίκεντρο το περιβάλλον και τον άνθρωπο όπως βοτανοθεραπείας με την Κωνσταντίνα Λίτσα, κατασκευής αντικειμένων από ανακυκλωμένο χαρτί με την ομάδα της Σχεδίας, παραδοσιακής παρασκευής κατραμιού με το Μπουλούκι, ντοκιμαντέρ για την προφορική ιστορία του τόπου με τον Βασίλη Λουλέ και χορού hip hop με τον Γιαν-Άγγελο Αποστολίδη (Fuerza Negra). Αν αντέχετε βέβαια υπάρχει και η καθημερινή πρωινή γυμναστική με την Ξανθή Χατζή…

Όσο για τα πουλάκια σας 5 έως 10 ετών, θα φροντίσει η φημισμένη Παρέα του δάσους να περάσουν μία δημιουργική και άκρως φυσιολατρική εβδομάδα. Γιατί η νέα γενιά είναι η ελπίδα μας!

Και αυτό το καλοκαίρι λοιπόν… πάρτε τα βουνά προσωπικά!

Πρόγραμμα

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
17 Ιουλίου – 7 Αυγούστου
Καθημερινή γυμναστική με την Ξανθή Χατζή
Κάθε πρωί στις 8:00, το ραντεβού για τη γυμναστική δίνεται στον Άγιο Αθανάσιο στη Rive Gauche… όπως λέμε τον Πέρα Μαχαλά στη Βωβούσα! Έτσι κρατάτε τη φόρμα σας για να λυκνηστείτε άφοβα στις αυγουστιάτικες παραλίες (σιγά μη σας αφήσουμε να πάτε!).

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ
17 – 24 Ιουλίου
Παρέα του δάσους, δημιουργικό παιδαγωγικό εργαστήριο στη φύση
Η Παρέα του Δάσους αποτελεί μια πρωτότυπη παιδαγωγική προσέγγιση, που αξιοποιεί το αρχαιότερο εργαστήριο στον κόσμο -αυτό της φύσης- ως πεδίο μάθησης κι ανάπτυξης. Τα βιωματικά παιδαγωγικά εργαστήρια της Παρέας του δάσους για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, εφήβους και οικογένειες, υλοποιούνται αποκλειστικά σε υπαίθριους φυσικούς χώρους με στόχο τη σύνδεση μικρών και μεγάλων με τη φύση και την ανάπτυξη της φιλοπεριβαλλοντικής τους συνείδησης, με ευχάριστο, δημιουργικό και αβίαστο τρόπο.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ
16, 17, 18 Ιουλίου
ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ: Gruapa di katrani. 3ήμερο-τρίτη χρονιά!
Το Μπουλούκι έρχεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας για τρίτη χρονιά και σας καλεί σε μια ιδιαίτερη εξερεύνηση με θέμα το κατράμι. Σε τρεις ημέρες και δύο νύχτες θα στήσουμε και θα «κάψουμε» ένα μικρό κατρανοκάμινο με την καθοδήγηση του τελευταίου κατρανά από την Βριάζα (Δίστρατο Κόνιτσας).

27, 28, 29, Ιουλίου
Βοτανοθεραπείας. 3ήμερο-τρίτη χρονιά!
Η Κωνσταντίνα Λίτσα, έρχεται και μας φέρνει το Φαρμακείο της Φύσης. Τα βότανα της περιοχής και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες μέσα από περιηγήσεις, παρασκευή βαμμάτων και αλοιφών.

Το must του ορεινού φεστιβάλ μας!

2 Αυγούστου
“A reason to dance” – a day with Fuerza Negra
Θα διδαχθούν κινήσεις από party dance moves και grooves τα οποία απασχολούν την κινησιολογική σφαίρα της hip-hop κουλτούρας και ό,τι αφορά τα street dance styles.

5, 6, 7 Αυγούστου
Σχεδία αρτ. Ξαναφτιάχνοντας τη ζωή. 3ήμερο-δεύτερη χρονιά!
«Σχεδία αρτ», ένα πρόγραμμα όπου συναντιούνται η αγάπη, η αλληλεγγύη, η συμμετοχή, η κοινωνική (επαν)ένταξη, η δημιουργία, η καινοτομία και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Παλαιά, αδιάθετα τεύχη του περιοδικού δρόμου «σχεδία», επαναχρησιμοποιούνται, επανασχεδιάζονται και μεταμορφώνονται σε υψηλής αισθητικής και ποιότητας προϊόντα για καθημερινή χρήση για το σπίτι ή το γραφείο, για εκδηλώσεις, ή ακόμη και για τη διακόσμηση χώρων, για δώρο κλπ.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
31 Ιουλίου – 7 Αυγούστου
Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με προφορικές ιστορίες. 8ήμερο-έκτη χρονιά!
Το κινηματογραφικό εργαστήριο του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για έκτη χρονιά στη Βωβούσα. Μέσα από συζητήσεις, βιωματικές ασκήσεις και πρακτική εξάσκηση θα δημιουργήσετε μια ομαδική μικρού μήκους ταινία (μέρος μίας μεγάλου μήκους!) υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ.

Πώς θα σας φαινόταν αν στο φετινό φεστιβάλ παιζόταν και το δικό σας ντοκιμαντέρ;