Ο Ιανός Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει τον μήνα Οκτώβριο 2014:

Τετάρτη 01 Οκτωβρίου, ώρα 19:00

Αιμίλιος Έδεν: “Συναντήσεις–Μνήμες Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Καρούζου, Αιμιλίου Έδεν”

Ο Αιμίλιος Έδεν παρουσιάζει τη φιλία και συνεργασία του με τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Νίκο Καρούζο μέσα από την προσωπική του ποιητική συλλογή με τίτλο Το βιβλίο της ποίησης, εκδόσεις IANOS. Θα μιλήσει ο Φράγκος Φραγκούλης πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός. Απαγγελία: Αιμίλιος Έδεν, Τραγούδι-Άρπα: Αναστασία Έδεν, Μουσική: Γεώργιος Γρηγοράκος.

Παρότι μες στους αιώνες οι σχέσεις μεταξύ των πολιτισμών άρχισαν να γίνονται αμφίδρομες, αφενός, ο ελληνικός πολιτισμός παρέμεινε το κομβικό σημείο αναφοράς των άλλων πολιτισμών, αφετέρου, ο αρχαιοελληνικός ανέλαβε εδώ και χιλιάδες χρόνια την ιερή υποχρέωση να παράγει πολιτισμό όχι μόνο για λογαριασμό του αλλά και για τους άλλους λαούς. Παρά το γεγονός ότι, αιώνες τώρα, ο ελληνικός πολιτισμός σήκωνε και σηκώνει τη σημαία της αξιοπρέπειας στα πέρατα της οικουμένης, το επίσημο ελληνικό κράτος, δυστυχώς, αδιαφορεί για την ιστορία, το μύθο και τον πολιτισμό του λαού του και αφήνει στην τύχη του το ελληνικό όραμα. Χωρίς ένα χτύπημα γλυκό στην πλάτη, υποστέλλει καθημερινά τις διαχρονικές αλήθειες του Ελληνισμού. Δικαιολογώντας την οργή μου, δεχτείτε τους στίχους μέσα από το «Βιβλίο της Ποίησης» ως ελάχιστη προσφορά και συγγνώμη απέναντι στον πολύπαθο λαό μου.

Πέμπτη 02 Οκτωβρίου, ώρα 19:00

Δημήτρης Παπανικολάου

Οι εκδόσεις Πατάκη και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλιο «Σαν κ’ εμένα καμωμένοι» Ο ομοφυλόφιλος Καβάφης και η ποιητική της σεξουαλικότητας του Δημήτρη Παπανικολάου. Θα μιλήσουν οι  Ιωάννα Ναούμ Λέκτορας φιλολογίας, Α.Π.Θ., Ελένη Παπαργυρίου ερευνήτρια, King’s College London, Θανάσης Τριαρίδης συγγραφέας.

Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι η καβαφική ποιητική ενέργεια παράγεται επειδή ο Καβάφης προσπάθησε να βρει λοχµώδεις τρόπους για να αποφύγει την κοινωνική κατακραυγή, τον καταπιεσμένο έρωτα ή το στίγμα της αντικανονικής σεξουαλικότητας. Το βιβλίο αυτό υποστηρίζει το αντίθετο. Τον Καβάφη η σεξουαλικότητα δεν τον κάνει να θέλει να κρυφτεί. Τον κάνει να συνειδητοποιεί και να ιστορικοποιεί. Δεν τον κάνει να αλληγορεί και να σιωπά. Τον κάνει να αντιδρά.

Παρασκευή 03 Οκτωβρίου, ώρα 19:00

Κώστας Μπακούρης

O IANOS και οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος παρουσιάζουν το βιβλίο Αθήνα 2004. Ο ακήρυκτος πόλεμος του Κώστα Μπακούρη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν Γιάννης Μπουτάρης Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Ευθυμιάδης Πρόεδρος επί τιμή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Μάρκοβιτς Οικονομικός Επιθεωρητής-Διδάκτωρ Εργασιακής Ψυχολογίας.

Ένα βιβλίο που φωτίζει τα παρασκήνια και τις άγνωστες πτυχές της Ολυμπιακής προετοιμασίας του 2004. Η οδύσσεια ενός πολιτικά αδέσμευτου και διεθνώς καταξιωμένου τεχνοκράτη στο κακοτράχαλο έδαφος της ελληνικής πραγματικότητας.

Τρίτη 07 Οκτωβρίου, ώρα 19:00

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης

O Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης παρουσιάζει το βιβλίο του Ημερολόγια Χαρμολύπης, εκδόσεις ΙΑΝΟS. θα μιλήσουν: Θανάσης Ακριβόπουλους δικηγόρος, Νατάσσα Κάντζα φιλόλογος, Δημήτρης Κούβελας Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Θεσσαλονίκης-Δικηγόρος, Κύρος Υάκινθος Καθηγητής ΑΠΘ, Τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι δημοσιογράφοι και ραδιοφωνικοί παραγωγοί Θανάσης Γωγάδης και Κωστής Ζαφειράκης. Μουσικό πρόγραμμα:Χρήστος Γκαίλιας-Κιθάρα, Μαρία Δήμητσα-τραγούδι. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Αναγνωστίδου δημοσιογράφος.

Μια σύνθεση με μυθογραφημένες ιστορίες από την εποχή της αθωότητας, στον καιρό της κρίσης. Ιστορίες που διατρέχουν την Ελλάδα του ’60, τη Μεταπολίτευση, την «Αλλαγή», την «Ελλάδα του ευρώ» και την «Ελλάδα των Μνημονίων». Ένα ταξίδι που αρχίζει απ’ το Σιδηροδρομικό Σταθμό Διδυμοτείχου και τελειώνει στα Αλτιπλάνος της Βολιβίας…

Πέμπτη 09 Οκτωβρίου, ώρα 19:00

Κώστας Τσιρακίδης – Απεικονίζοντας το άυλο

Στην Αίθουσα Τέχνης IANOS πραγματοποιούνται τα εγκαίνια έκθεσης αγιογραφίας του Κώστα Τσιρακίδη με τίτλο Απεικονίζοντας το άυλο. Μια ιδιαίτερη, προσωπική τεχνική αγιογραφίας με λαζούρες*, πάνω σε φυσικό ξύλο, που κάνουν τις μορφές να ξεπροβάλουν μέσα από αυτό.

* πάρα πολύ αραιωμένα χρώματα.

Διάρκεια έκθεσης: 9-30 Οκτωβρίου 2014

 

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, ώρα 19:00

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και ο ΙΑΝΟS με αφορμή το βιβλίο Το Φάντασμα της Όπερας του Στέφανου Τραχανά οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Η Επιστήμη στον Πολιτισμό μας».

Τούτο το βιβλίο χτίζεται πάνω σε μια αλληγορία. Στο Φάντασμα της Όπερας ένας ιδιοφυής συνθέτης με παραμορφωμένο πρόσωπο διευθύνει τις παραστάσεις από τα σκοτεινά υπόγεια της Όπερας του Παρισιού. Οι θεατές απολαμβάνουν τις δημιουργίες του, το πρόσωπό του όμως αρνούνται να το αντικρίσουν. Η επιστήμη, ως άλλο φάντασμα της όπερας, είναι μια δημιουργική δύναμη που επίσης κυβερνά τον κόσμο από το «υπόγειο». Εμφανίζεται όμως σε δύο διαφορετικές εκδοχές: το φάντασμα στη φύση και το φάντασμα στον πολιτισμό μας. Το φάντασμα στη φύση είναι οι θεμελιώδεις νόμοι που κυβερνούν τον φυσικό κόσμο από τα έγκατα της ύλης, ενώ το φάντασμα στον πολιτισμό μας είναι πλέον η ίδια η επιστήμη ως κοινωνικός θεσμός.

Σάββατο 11 Οκτωβρίου, ώρα 12:00

Περσεφόνη Καραμπάτη

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα σας προσκαλεί στην παρουσίαση του εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου Σκιές στη Λίμνη της ιστορικού-μουσειολόγου Περσεφόνης Καραμπάτη. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν oi Σταυρούλα Μαυρογένη Επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Άγγελος Χοτζίδης ιστορικός-εκπαιδευτικός και η συγγραφέας Περσεφόνη Καραμπάτη. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρίστος Ζαφείρης, Γεν. Γραμματέας του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η ΣΤ΄Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη που θα παρουσιάσει εργασία βασισμένη στο βιβλίο.

Πρόκειται για μια σύγχρονη λογοτεχνική αποτύπωση, εμπλουτισμένη με νεανική εικονογράφηση, του Μακεδονικού Αγώνα στη λίμνη των Γιαννιτσών. Στις φλόγες ενός ανορθόδοξου και σκληρού πολέμου δυο παιδιά, ο Νάκος και ο Ίτσο, βρίσκονται άθελά τους σε αντίθετα στρατόπεδα. Πώς βλέπουν όμως τον πόλεμο, τον εχθρό, τον αντίπαλο, οι νεανικές ψυχές, που απότομα μεγάλωσαν μέσα στην αντάρα της αδυσώπητης εκείνης εθνικής αναμέτρησης; Πώς νιώθουν οι πολεμιστές βλέποντας τον πόλεμο και μέσα από τα μάτια των παιδιών; Αυτά είναι μερικά από τα καίρια ερωτήματα, στα οποία η συγραφέας προσπαθεί να δώσει απαντήσεις, με τρόπο επαγωγικό για τους νεαρούς αναγνώστες.

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου, ώρα 19:00

Τάσος Αποστολίδης

Παρουσίαση των 4ων διαδραστικών βιβλίων της σειράς του Τάσου Αποστολίδη: “ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ”, εκδόσεις ΚώΜΟΣ, με παράλληλη επίδειξη του ομώνυμου παιχνιδού. Εκτός του συγγραφέα στην παρουσίαση συμμετέχουν: Γιώργος Καρατάσιος Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας,  Άβρα Αυδή Εκπαιδευτικός, Ελπίδα Παυλίτσεβιτς δασκάλα μαζί με μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Τα ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ χαρακτηρίστηκαν ως ψυχαγωγικό γύμνασμα φαντασίας,παρατηρητικότητας,γραφής και ζωγραφικής,καθώς τα παιδιά καλούνται να εκμαιεύσουν το μύθο, να γράψουν τους διαλόγους,να χρωματίσουν τις εικόνες ή και να δημιουργήσουν καρέ-καρέ μια μικρή δική τους ιστορία.

Με την παρέμβαση των παιδιών στη μυθοπλασία και την αισθητική των βιβλίων,αναπτύσσεται η αυτοπεποίθησή τους, η πρωτοβουλία και τους δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψουν ταλέντα τους άξια ίσως να καλλιεργηθούν στο μέλλον.

Τα ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ απαντούν ακόμη και στο ερώτημα του εκπαιδευτικού: “πώς μπορώ να αξιοποιήσω τα κόμικς στο μάθημα μου ώστε να το κάνω πιο ενδιαφέρον και ευχάριστο”.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, ώρα 19:00

INTE*LEARN-Παρουσίαση Εκπαιδευτικού Λογισμικού

H εταιρία INTE*LEARN και ο IANOS παρουσιάζουν τίτλους εκπαιδευτικού λογισμικού για την Προσχολική ηλικία, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή που μπορούν να ο χρησιμοποιηθούν στο σπίτι, στο σχολικό περιβάλλον ή σε εξατομικευμένη παρέμβαση.

Οι παρουσιάσεις απευθύνεται σε : Εκπαιδευτικούς, γονείς, εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής δημοτικού-γυμνασίου, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους.

Θα παρουσιαστούν τα λογισμικά: «Δαχτυλομικρούληδες», «Εργαστήρι της γλώσσας», «Ιδεοκατασκευές», «Γράφω απλά – Διαβάζω εύκολα», «Εικόνες, Λέξεις και Κατηγορίες», «Σχήμα, Μέγεθος, Χρώμα, Χώρος», «ΠΑΩ ΔΗΜΟΤΙΚΟ» (ένα πρόγραμμα για κάθε τάξη του Δημοτικού Σχολείου) και «Το Σηντι-Ρωμ του Δυσαλέξη»

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, ώρα 19:00

Βαγγέλης Προβιάς

Ο Βαγγέλης Προβιάς παρουσιάζει την πρώτη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο Τα μαύρα παπούτσια της παρέλασης, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΛΚΟΣ. Θα μιλήσουν οι Γιώργος Σκαμπαρδώνης συγγραφέας, Παύλος Παπαδόπουλος δημοσιογράφος-διευθυντής του ΒΗΜΑGAZINO και ίδιος ο συγγραφέας Βαγγέλης Προβιάς.

Ιστορίες πόνου, ματαιώσεων αλλά και ελπίδας, για την αρρώστια του σώματος και του μυαλού, ιστορίες για την αλυσοδεμένη σεξουαλική ταυτότητα και τις καταφυγές της, ιστορίες για την ευαισθησία σε έναν κόσμο που φαίνεται να την θεωρεί αδυναμία. Ιστορίες που φθάνουν στα καλύτερά τους όταν επιχειρούν να ακτινογραφήσουν τα μικρά δράματα της καθημερινότητας.

Σάββατο 18 Οκτωβρίου, ώρα 12:00

Action Art – Εικαστική Δράση

Ραντεβού με Αφηγήσεις Παραμυθιών από όλο τον κόσμο για παιδιά και γονείς, συνδιοργανώνει ο IANOS και η Action Art/Εικαστική Δράση.

Η αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση και μέλη της ομάδας του εργαστηρίου αφηγητών της Action Art/Εικαστική Δράση, θα ταξιδέψουν με παραμύθια ελληνικά, παραμύθια από διάφορες γωνιές της γης, μικρούς και μεγάλους στον κόσμο του παραμυθιού, σ΄ ένα κόσμο μαγικό, γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις…

Τρίτη 21 Οκτωβρίου, ώρα 19:00

Φάνια Παλληκαράκη

Ο IANOS φιλοξενεί την ομιλία Solution Focus Coaching: Ένας τρόπος για να σκεφτόμαστε..ανάποδα!. Θα μιλήσει η Φάνια Παλληκαράκη, Coach και μέλος του International Coach Federation.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για το life coaching. Τι είναι όμως στ’ αλήθεια; Τι αλλαγές μπορεί να φέρει στη ζωή μας; Πώς μπορεί να μας φανεί χρήσιμο και σε ποιους απευθύνεται;

Σε αντίθεση με την συμβουλευτική, το life coaching εστιάζει στο μέλλον και τη δράση, όχι στο παρελθόν και τα συναισθήματα. Τι θα ήθελες να είναι διαφορετικό στη ζωή σου; Ποιες είναι οι πραγματικές σου επιθυμίες; Πώς θα καταφέρεις να πετύχεις τους στόχους σου; “Life coaching σημαίνει φέρνω τη ζωή μου από το σημείο όπου βρίσκεται, στο σημείο όπου θα ήθελα να είναι” υποστηρίζει η Φάνια Παλληκαράκη, η οποία θα μας μιλήσει γι’ αυτόν τον πολλά υποσχόμενο κλάδο που σήμερα γνωρίζει ανάπτυξη και στην Ελλάδα.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, ώρα 19:00

Ομάδα Εκπαιδευτικών Πρόταση

Η ομάδα εκπαιδευτικών Πρόταση και το 1ο Γυμνάσιο Τούμπας Θεσσαλονίκης σας καλούν στην παρουσίαση της διδακτικής πρότασης της Κατερίνας Προκοπίου με θέμα «Τα κόμικς στην τάξη».

-Γιατί να φέρουμε τα κόμικς στην τάξη;

-Γιατί και πώς να εμπλουτίσουμε τη διδασκαλία μας με κόμικς;

-Τι συνεισφέρουν τα κόμικς στη διδασκαλία;

-Ποιες δυνατότητες έχουν τα κόμικς ως εκπαιδευτικά εργαλεία;

Προτάσεις αξιοποίησης των κόμικς στη διδασκαλία των Αρχαίων ελληνικών, της Οδύσσειας, της Ιστορίας, της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας.

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, ώρα 19:00

Θοδωρής Μάττας

Ο φωτογράφος άγριας φύσης Θοδωρής Μάττας παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Out of Africa». Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες από άγρια ζώα και τοπία της Αφρικανικής Ηπείρου, ενός τόπου που αιχμαλωτίζει με τη μοναδικότητά του, το μυαλό και την καρδιά του επισκέπτη.

Ο Θοδωρής Μάττας είναι επαγγελματίας φωτογράφος άγριας φύσης, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1975. Έχει στο ενεργητικό του διακρίσεις και βραβεία από διεθνή περιοδικά, όπως το National Geographic, το National Wildlife Federation magazine, το BBC Wildlife Magazine, οι δε φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε βιβλία, περιοδικά και ημερολόγια σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο ηγείται φωτογραφικών σαφάρι στην Αφρική, όπου και διδάσκει σε φωτογράφους την απαιτητική τέχνη της φωτογράφισης άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον….

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια μίξη φωτογραφιών άγριων ζώων και τοπίων της Αφρικανικής Ηπείρου, ενός τόπου που αιχμαλωτίζει το νου και την καρδιά όποιου έχει την τύχει να τον επισκεφτεί!

Διάρκεια έκθεσης: 31 Οκτωβρίου-15 Νοεμβρίου 2014