Ο Stephane Hessel, σημαντικός πολιτικός, διπλωμάτης και συγγραφέας, έφυγε από τη ζωή

… σε ηλικία 95 ετών, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013.

Ο Stéphane Hessel με το έργο του και τη στάση ζωής του εξέφρασε την αγάπη για τη ζωή αλλά και τη θετική του σκέψη απέναντι στα πράγματα. Το έργο του έγινε η αφορμή να εμπνεύσει τα λαϊκά κινήµατα σε όλη την Ευρώπη. Η οικονοµική κρίση ήταν µια αφορµή για να αποκαλυφθεί η κρίση της πολιτικής, των θεσµών και των ιδεολογιών που αντιµετωπίζει σήµερα ο κόσµος.

Ο Stéphane Hessel, σε ηλικία 95 ετών εξακολουθούσε μέχρι το τέλος της ζωής του να αγωνίζεται γύρω από τα ζητήµατα της πολιτικής ηθικής και της στάσης που πρέπει να κρατήσει ο σηµερινός πολίτης. Δεν αρκεί, έλεγε,  να αγανακτούµε: ο καθένας µας οφείλει, ανάλογα µε τις ευαισθησίες του, να δεσµευτεί στις µάχες της εποχής µας• για τα ανθρώπινα δικαιώµατα, στην υπεράσπιση των αδυνάτων, εναντίον των ανισοτήτων και της καταστροφής του περιβάλλοντος…

Σταθερά αισιόδοξος, ο Stéphane Hessel  πίστευε στην ανθρώπινη φύση και καλούσε τις νέες γενιές να αγανακτήσουν, να αγωνιστούν και να αντισταθούν στις σκανδαλώδεις συνθήκες που τους επιβάλλονται.

 
Ο Stéphane Hessel γεννήθηκε τις µέρες της Οκτωβριανής επανάστασης, αλλά από την επανάσταση προτίµησε τον δρόµο της διπλωµατίας και των διεθνών οργανισµών. Η εµπειρία του Β΄ παγκοσµίου πολέµου –κατά τη διάρκεια του οποίου δραπέτευσε δύο φορές από στρατόπεδο συγκέντρωσης– τον έκανε διεθνιστή και ευρωπαϊστή. Ο Hessel πίστευε στην επιτακτική ανάγκη της συσπείρωσης ώστε να προληφθούν καινούριες συμφορές, στην επιτακτική ανάγκη μιας διεθνούς οργάνωσης του κόσμου: έτσι, συνετέλεσε στη σύνταξη της Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου το 1948, μια εποχή που θυμάται ως «την πιο φιλόδοξη της ζωής του», μιας και είχε την αίσθηση ότι «εργαζόταν όχι για την αιωνιότητα, αλλά για το μέλλον».

 

Τα πρόσφατα βιβλία του Αγανακτήστε! (πρωτοκυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2010 και έγινε ένα τεράστιο ευρωπαϊκό εκδοτικό φαινόµενο φτάνοντας τα 1.500.000 αντίτυπα στη Γαλλία),  το Αγωνιστείτε! και Ο δρόμος της ελπίδας,  κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η έκδοση του τελευταίου του βιβλίου Ο επιζήσας και ο εξόριστος. Ισραήλ-Παλαιστίνη: ένα αίτημα δικαιοσύνης.

 

Λίγα λόγια για το Υπό έκδοση βιβλίο του:
– Ο επιζήσας και ο εξόριστος. Ισραήλ-Παλαιστίνη: ένα αίτημα δικαιοσύνης
Συγγραφείς: Stéphane Hessel, Elias Sanbar
Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου
Σειρά: Κόσμος

Ο γνωστός Γάλλος αντιστασιακός Stéphane Hessel και ο Παλαιστίνιος ιστορικός, ποιητής και δοκιμιογράφος Elias Sanbar συζητούν εδώ για την αραβοϊσραηλινή διένεξη και για την προσωπική τους πορεία σχετικά με το Mεσανατολικό ζήτημα. Αλλά η συζήτηση δεν περιορίζεται στη μακρά και τρικυμιώδη ιστορία της Μέσης Ανατολής, ούτε εξαντλείται στην ανταλλαγή επιχειρημάτων σχετικά με τον ρόλο του ΟΗΕ, των Εβραίων της διασποράς, των ΗΠΑ και της ΕΕ στο ακανθώδες αυτό πρόβλημα που αφορά ολόκληρο τον κόσμο. Οι δύο αγωνιστές αναρωτιούνται για τη νομιμότητα της πολιτικής βίας, για τα όρια της ένοπλης σύγκρουσης, για τα λάθη που κάνουμε ξανά και ξανά όταν υιοθετούμε την ιδέα πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Το βιβλίο αυτό, μια ελεύθερη συζήτηση ανάμεσα σε δύο ειρηνόφιλους στοχαστές συνδέει το Παλαιστινιακό και το Εβραϊκό ζήτημα με τα υπαρξιακά ερωτήματα του σύγχρονου ανθρώπου: πώς ο διάλογος και η ποίηση μπορούν να σώσουν τον κόσμο. «Αλήθεια και συμφιλίωση», λέει ο Stéphane Hessel: αυτές οι δύο λέξεις πρέπει να θεωρούνται η πνευματική του διαθήκη.