Το Beton7 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσιάζει το εγχείρημα των Harun Farocki και Antje Ehmann, με τίτλο Δουλειά σε μονοπλάνο.

Στον απόηχο της επίσκεψης των δυο Γερμανών καλλιτεχνών τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα για το αφιέρωμα «Harun Farocki – Ενάντια σε τι; Ενάντια σε ποιον;» και μετά από επιθυμία του κοινού το εγχείρημά τους «Δουλειά σε μονοπλάνο» παρουσιάζεται τώρα στο Beton7.

Στην εγκατάσταση αυτή παρουσιάζονται 36 βίντεο από 9 πόλεις του κόσμου με θέμα τη δουλειά (Ανόι, Βερολίνο, Κάιρο, Λότζ, Μόσχα, Μπανγκαλόρ, Μπουένος Άιρες, Ρίο ντε Τζανέιρο και Τελ Αβίβ).

Ένα θέμα, δύο λεπτά, κανένα cut

Ο Harun Farocki και η Antje Ehmann έχουν διοργανώσει από το 2011 σε 15 πόλεις του κόσμου εργαστήρια με σκοπό την παραγωγή βίντεο διάρκειας 1 έως 2 λεπτών με θέμα την εργασία.

Εργασία αμειβόμενη ή μη, χειρωνακτική ή πνευματική, εργασία που εκτελείται με παραδοσιακές ή σύγχρονες μεθόδους …

Με κάμερα στατική ή κινούμενη και με κανένα cut.

Eπιλογή των βίντεο: Harun Farocki, Antje Ehmann

«Η Δουλειά σε μονοπλάνο θέλει να στρέψει το βλέμμα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε πόλης ή περιοχής στην οποία λαμβάνει χώρα ένα εργαστήριο. Σε κάθε πόλη ασκούνται καθημερινά ένα σωρό επαγγέλματα. Θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς επί το έργον τσαγκάρηδες, σερβιτόρες και μάγειρες, υαλοκαθαριστές, νοσοκόμες, καλλιτέχνες του τατουάζ, ή οδοκαθαριστές. Συχνά, ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν πίσω από κλειστές πόρτες. Υπάρχουν δουλειές που είναι όχι μόνο αθέατες, αλλά και αδιανόητες. Γι’ αυτό, πρέπει να αφιερώσει κανείς χρόνο στο να κάνει μια σχετική έρευνα, ν’ ανοίξει τα μάτια του, να κινητοποιηθεί. Πού μπορούμε να δούμε ποια δουλειά; Τι παραμένει κρυμμένο; Τί συμβαίνει στο κέντρο μιας πόλης, τί στις παρυφές της; Τί είναι χαρακτηριστικό και τί ασυνήθιστο για την κάθε πόλη; Ποιες διαδικασίες εργασίας αποτελούν πρόκληση για τον κινηματογραφιστή;

Πώς μπορεί να απαθανατίσει κάποιος τη χορογραφία της εργασιακής ροής με τον καλύτερο και τον πιο ενδιαφέροντα τρόπο – κι αυτό με μια και μοναδική λήψη; Τα βίντεο που δημιουργούνται στα εργαστήρια αποδεικνύουν ότι ένα μόνο πλάνο του ενός ή των δύο λεπτών μπορεί να έχει πλοκή, αλλά και το στοιχείο της έντασης ή της έκπληξης. Κι αυτό ακριβώς είναι που μας συναρπάζει σε πολλά από τα βίντεο των εργαστηρίων.»

Harun Farocki, Antje Ehmann

Το εγχείρημα «Δουλειά σε μονοπλάνο / Labour in a Single Shot» είναι συμπαραγωγή της Harun Farocki Filmproduktion με το Goethe-Institut.

Περισσότερες πληροφορίες σε αγγλική και γερμανική γλώσσα:
http://www.eine-einstellung-zur-arbeit.net