Την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει βράδυ τις εκθέσεις του στο κοινό! Από τις 21:00  ως τις 24:00 οι επισκέπτες μπορούν να δουν τις δύο επιτυχημένες  εκθέσεις «ΕΠΕΚΕΙΝΑ. Ο θάνατος και η μεταθανάτια ζωή στην Αρχαία Ελλάδα» και «ΙΑΣΙΣ. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό» και στη συνέχεια να απολαύσουν το ποτό τους,  με μουσική  και χαλαρή διάθεση, στο νέο café του Μουσείου.

Λίγα λόγια για τις εκθέσεις:

– ΕΠΕΚΕΙΝΑ. Ο θάνατος και η μεταθανάτια ζωή στην Αρχαία Ελλάδα

Έως 15 Φεβρουαρίου 2015

Η έκθεση Επέκεινα εξετάζει ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί τον άνθρωπο: την τύχη της αθάνατης ψυχής μετά το θάνατο του φθαρτού σώματος. Η έκθεση παρουσιάζει τα τελετουργικά και τις συνήθειες, καθώς και τις κυρίαρχες αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για τη ζωή μετά το θάνατο από την εποχή των ομηρικών επών έως τον Πλάτωνα.

Επιμέλεια έκθεσης:

Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Δρ. Σταυρούλα Οικονόμου, επιμελήτρια αρχαιοτήτων ΜΚΤ

– ΙΑΣΙΣ. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό

Έως 31 Μαΐου 2015

Η διατήρηση της υγείας, η κατανόηση των αιτιών που προκαλούν τις ασθένειες και η ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους, είναι ζητήματα που έχουν ανέκαθεν απασχολήσει τον άνθρωπο. Τι αλλαγές όμως παρατηρήθηκαν στην ανθρώπινη σκέψη και στις ιατρικές μεθόδους μέσα στους αιώνες;

H έκθεση περιλαμβάνει σχεδόν 300 αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μεταξύ άλλων αντικείμενα ταξίδεψαν από το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο και τα Μουσεία του Καπιτωλίου στην Ρώμη. Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία, και καλύπτει το χρονικό διάστημα περίπου από το 1200 π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Επιμέλεια έκθεσης:

Καθ. Νίκος Σταμπολίδης, Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Γιώργος Τασούλας, επιμελητής αρχαιοτήτων ΜΚΤ