Η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου εγκαινιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Ανδρέα Αγγελιδάκη στη Θεσσαλονίκη…

 … την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012, στις 20.30

 
 
Τα έργα του Ανδρέα Αγγελιδάκη μεταμφιέζονται σε αρχιτεκτονικές προτάσεις για μια φανταστική έξοδο από την πραγματικότητα της κρίσης στην Ελλάδα του 2012. Εστιάζοντας στην ιδέα του ερείπιου σαν ενα κτίριο το όποιο η κρίση δεν μπορεί να αγγίξει, ο Αγγελιδάκης χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική σαν ένα τρόπο επικοινωνίας και οργάνωσης ενός μανιφέστου επιβίωσης, μια έξοδο από την πραγματικότητα, ένα φανταστικό ταξίδι σε πιθανότητες διαφορετικές από αυτές που φαίνονται στον ορίζοντα.  Αντικείμενο των έργων του είναι συνήθως υπάρχοντα κτίρια που αντιπροσωπεύουν μια πτυχή της κοινωνίας στην οποία θέλει να εστιάσει. Χρησιμοποιώντας την ιστορία των κτιρίων αυτών, ο καλλιτέχνης αναφέρετε σε πλήθος από θέματα όπως η σχέση μας με την τεχνολογία και τα νέα μέσα επικοινωνίας, η ζωή μέσα από την οθόνη, η κοινωνία της κρίσης. Αναμειγνύοντας αρχειακό υλικό και με αυτοβιογραφικό υλικό και κρυφές σκέψεις δημιουργεί αφηγήσεις που ξεπερνούν την πραγματικότητα και πλησιάζουν την φαντασία.
 
 
Τα νέα έργα του συνδυάζουν την αδρότητα της χειροποίητης κατασκευής με την πολυπλοκότητα των ηλεκτρονικών μέσων, χρησιμοποιώντας συχνά τις ελευθέριες που παρέχει η εποχή του ιντερνέτ, σαν ένα ατελείωτο σημειωματάριο από σκέψεις και συνδέσεις.
 
 
Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης είναι δραστήριος σε πολλούς τομείς της σύγχρονης τέχνης και αρχιτεκτονικής, έχοντας σχεδιάσει με επιτυχία τις μπιενάλε Αθηνάς και Θεσσαλονίκης καθώς και σημαντικές εκθέσεις σε μουσεία του εξωτερικού όπως το MUSAC στην Λέων της Ισπανίας, Hangar Bicocca στο Μιλάνο, Fargfabriken στην Στοκχόλμη, 
 
 
Έργα του Ανδρέα Αγγελιδάκη έχουν παρουσιαστεί στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2012 και 2000, στο ΕΜΣΤ, στη Μπιενάλε του Σάο Πάολο το 2002, στο μουσείο Jeu de Paume στο Παρίσι, στο MU Foundation Αϊντχόβεν, στο κέντρο τέχνης MAGAZIN στη Γκρενομπλ, στο FARGFABRIKEN της Στοκχόλμης, στην Τριεναλλε ντιζάιν στο Πεκίνο 2011, στο ίδρυμα Louis Vuitton στο Παρίσι (2011), στο μουσείο Holon στο Τελ Αβιβ (2010), στο κέντρο τέχνης Casa Encendida Μαδρίτη (2008), στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, στην Experimenta Design Biennial στην Λισσαβόνα, στην 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης κ.α.
 
 
Για τη δουλειά του καλλιτέχνη θα μιλήσει η Διευθύντρια του Κ.Μ.Σ.Τ. Θεσσαλονίκης Μαρία Τσαντσάνογλου.