Το τελευταίο πόνημα του Αύγουστου Κορτώ, κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγους μήνες, κατά την διάρκεια της απουσίας του στην Αϊόβα, όπου και το τοπικό Πανεπιστήμιο τον είχε προσκαλέσει.

Αυτός ο παράγοντας -της απουσίας του- θα μπορούσε να συντελέσει αρνητικά στην προώθηση μιας νέας δουλειάς. Ωστόσο, αν και δεν βρισκόταν στην Ελλάδα, ο Κορτώ είχε αφήσει πίσω του ένα μέρος της καρδιάς του και ως εκ τούτου, η αγάπη που πήγαζε από αυτό ήταν αρκετή για να κάνει τη  δουλειά της. Επιπλέον, ο κατά τ’ άλλα ταλαντούχος συγγραφέας, απολαμβάνει ακόμα τους καρπούς της επιτυχίας, της ανταπόκρισης, αλλά και της αγάπης του αναγνωστικού κοινού, πράγματα που του απέφερε η “Κατερίνα” του την χρονιά που μας πέρασε.

Ένα ζευγάρι, κοντά στην ηλικία των σαράντα χρόνων, ο Χάρης και η Νόρα, ζούνε την κατάρρευση του γάμου τους υπό το βάρος του ξαφνικού και άδικου χαμού του εξάχρονου γιου του, Άγγελου. Ο καθένας κλεισμένος στον εαυτό του, βασανισμένος από τους δαίμονές του και το μίσος που νιώθει ο ένας για τον άλλον, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, γιγαντώνεται, περιμένοντας να φτάσει στην κορύφωσή του και από εκεί, στην πλήρη καταστροφή. Ώσπου ένα βράδυ, ο Άγγελος, εμφανίζεται στα όνειρά τους καλώντας τους να επισκεφτούν το σπίτι όπου παραθέριζαν στην Χαλκιδική, κάνοντας την υπέρτατη θυσία που θα του επιτρέψει να γυρίσει κοντά τους κι εκείνοι, μην έχοντας άλλη επιλογή αλλά και πρόθεση ν’ αντισταθούν σ’ αυτήν την παράλογη πρόταση, ξεκινάνε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή.


Ο Κορτώ στο “Βιβλίο της Κατερίνας”, μας μίλησε για την τρέλα, τον πόνο, την απώλεια, μα πάνω απ’ όλα για την αγάπη. Στο “Επειδή είναι η καρδιά μου” επιστρέφει για να μας μιλήσει και πάλι για όλα αυτά, μέσα όμως από ένα διαφορετικό πρίσμα. Το μυθιστόρημά του αυτό, θα έλεγε κανείς πως θυμίζει αρχαία τραγωδία, με τον Χάρη και τη Νόρα ν’ αποτελούν τους τραγικούς ήρωες μιας ιστορίας στην οποία ποτέ δεν θέλησαν να πρωταγωνιστήσουν αλλά και που δεν είχαν την επιλογή να το αποφύγουν. Η Νόρα βυθισμένη στην τρέλα και τον πόνο, βασανισμένη από την απώλεια του μονάκριβου γιου της, νιώθοντας ατελείωτο μίσος για τον σύζυγό της, για τον άντρα που κάποτε αγάπησε, επειδή δεν μπόρεσε να εμποδίσει το κακό, αρνούμενη να κάνει οτιδήποτε για ν’ αφήσει τον Άγγελο πίσω της και να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή της. Γιατί η αγάπη μπορεί να είναι το πιο μαγικό συναίσθημα, έχει όμως την ικανότητα να σε καταστρέφει ακριβώς την ίδια στιγμή.


Από την άλλη, υπάρχει ο Χάρης, που ξοδεύει τον εαυτό του σε ξένα κρεβάτια, μην μπορώντας να πλησιάσει τη γυναίκα του που κάποτε, για εκείνον, ήταν ο κόσμος του, ο άνθρωπος εκείνος που τον έβγαλε από τα μοναχικά σκοτάδια της ύπαρξής του. Ανίκανος να δώσει ένα τέλος με τρόπο οριστικό και άμεσο, ζει με την ελπίδα πως οι ερωτικές του περιπτύξεις με τις πόρνες όπου και συνευρίσκεται, θα του χαρίσουν μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια που θα τον οδηγήσει σ’ ένα φινάλε αργό και βασανιστικό. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ιστορία αληθινή και ανθρωποκεντρική που δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει μια τόσο οδυνηρή απώλεια, αλλά δοξάζει το μεγαλείο της, επιτρέποντας στους άτυχους γονείς να την ζήσουν σε κάθε κύτταρο του σώματός του, ν’ αγγίξει κάθε σπιθαμή της ψυχής τους μέχρι που να μην απομείνει τίποτα από εκείνους.


Με γλώσσα σκληρή κάποιες φορές, αλλά άμεση και καθημερινή, ο Αύγουστος Κορτώ μας χαρίζει ένα βιβλίο που με κάθε του σελίδα μας κάνει να πονάμε, να αισθανόμαστε, να συμμεριζόμαστε αλλά την ίδια ώρα, να θυμώνουμε με την αδυναμία των χαρακτήρων του, παρά που είναι άκρως φυσική και ρεαλιστική. Κι εκεί που η αλήθεια συναντά τη φαντασία, εκεί που η πραγματικότητα συναντά το μεταφυσικό, το λεπτό πέπλο που χωρίζει αυτά τα δύο μοιάζει να πέφτει δημιουργώντας διλήμματα, αλλά και φέρνοντας στο προσκήνιο τις επιλογές που όλοι μας έχουμε. Επιλογές που μας επιτρέπουν ν’ απελευθερωθούμε από τον πόνο και να συνεχίσουμε, ή που θα του επιτρέψουν να ριζώσει βαθιά μέσα μας μέχρι που  τρέλα του να μας αφανίσει. Συμβολικό, αλληγορικό, βγαλμένο μέσα από την ίδια τη ζωή, με κάποιες δόσεις κυνικού χιούμορ που είναι το μοναδικό που μπορεί να επιβιώσει μέσα από την τραγικότητα, το “Επειδή είναι η καρδιά μου” είναι ένα βιβλίο που μπορεί να μην αλλάξει τη ζωή σας, αλλά που αξίζει να διαβαστεί.




Το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ, Επειδή είναι η καρδιά μου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.