Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας καλεί στην εκδήλωση μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής «1922»: κινηματογραφική αφήγηση – αρχειακές μαρτυρίες στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ.
 
Μέσω της κινηματογραφικής αφήγησης και των αρχειακών τεκμηρίων περιγράφεται πώς καταστράφηκαν οι ζωές των Ελλήνων της Μ. Ασίας αλλά και η προσπάθεια για υποδοχή και αποκατάσταση στην Ελλάδα όσων αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν.

Το ΠΙΟΠ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, προβάλλει την ταινία «1922» του Νίκου Κούνδουρου (135΄, 1978), βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη «Το Νούμερο 31328». Προσωπικές τραγωδίες τριών ανώνυμων ανθρώπων και αλληγορίες αποδίδουν τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ διαστάσεις όπως οι ανησυχίες της αστικής τάξης, οι εθνοτικές και ταξικές σχέσεις, τα διπλωματικά παιχνίδια και οι αντιθέσεις στην περιοχή θίγονται επίσης σε μια προσπάθεια να βρουν την έκφρασή τους στην ταινία όλες οι πλευρές.

Τεκμήρια της ιστορίας της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία ανέλαβε μέρος του έργου της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων, και άλλες συλλογές του Ι.Α. ΠΙΟΠ, όπως τα Αρχεία της Ελληνικής Τραπέζης Βιομηχανικής Αναπτύξεως, της Τραπέζης Χίου, του Κοινωφελούς Ταμείου Κρήτης και του Οργανισμού Τουριστικής Πίστεως, παρέχουν μαρτυρίες για το δύσκολο εγχείρημα της αγροτικής και αστικής αποκατάστασης μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα που πήρε τη μορφή γεωργικών κλήρων, αγροτικών οικισμών και αγροτικών συνεταιρισμών, βοηθημάτων και χαμηλότοκων δανείων για τη βελτίωση των όρων εγκατάστασης και τη δημιουργία εργασίας για τους πρόσφυγες.