Πρόκειται για μια παράσταση φτιαγμένη με αγάπη, αγωνίες, προβληματισμούς και πολύ έρευνα. Έπρεπε ένα έργο ογκώδες, με εξειδικευμένους οικονομικούς όρους, που πραγματεύεται ένα αμερικανικό σκάνδαλο του 2000, με βίντεο μαπινγκ και εφέ, 100 ονόματα και καταστάσεις αρχικά να κατανοηθεί από κοινού, δευτερευόντως να αποτυπωθεί σκηνικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και εν τέλει (και κυριότερα) να μας αφορά και να αφορά και τους ανθρώπους που θα έρθουν να το δουν στην Ελλάδα του 2022.

Φυσικά οι Έλληνες είναι εξοικειωμένοι με την έννοια του σκανδάλου, καθώς από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, από παιδί ακούγοντας ειδήσεις ενώ έπαιζα κάπου στο πλάι μέχρι και χθες ακόμα, τα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα δίνουν και παίρνουν.

Φωτογραφία: Αναστασία Γιαννακάκη

Πρόσφατα στην πολιτική ζωή της χώρας εισήλθαν οι τεχνοκράτες και κατανοούμε κάπως πιο εμφανώς ότι στη σύγχρονη δύση δεν κυβερνούν οι εκλεγμένοι από τον λαό αλλά οι εταιρείες.
Το ΕΝΡΟΝ είναι ένα έργο που μας δείχνει ακριβώς την ψυχοσύνθεση και τα κίνητρα των ισχυρών πίσω από τις εταιρείες, πώς επηρεάζουν πρακτικά την ζωή των ανθρώπων και των κοινωνιών, πώς επηρεάζουν την πολιτική ζωή κατά το δοκούν, πώς επηρεάζουν τις αξίες των αγαθών όπως το ρεύμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για να εξυπηρετήσουν την κτηνώδη όρεξη τους για κέρδος. Μας δείχνει την μηδενική τους ενσυναίσθηση και την μηδενική τους κοινωνική συνείδηση. Πώς κινούνται ανάμεσα στο νόμιμο και το ηθικό. Πώς από μία φούσκα κάνεις κάτι να αξίζει $60 δις.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρισμού. Χρηματιστήριο ενέργειας. Δεκάδες εταιρείες ενέργειας. Κλείσιμο μονάδων λιγνίτη. Πόλεμος στην Ουκρανία. 2,20€ το λίτρο η βενζίνη.

Διαβάστε επίσης:

Ένρον, της Λούσι Πρεμπλ σε σκηνοθεσία Άρη Λάσκου στο Θέατρο ΕΛΕΡ