Η ομάδα DOT Ensemble παρουσιάζει το βραβευμένο έργο της Στεφ Σμιθ (Stef Smith), “Swallow”, σε σκηνοθεσία Χάρη Θώμου. Η παραγωγή που ανέβηκε πρώτα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της Πόλης 2023, συνεχίζει το θεατρικό της ταξίδι στην Αθήνα, όπου ανεβαίνει στο Θέατρο Μπέλλος.

Ο Χάρης Θώμος βρίσκεται πίσω από τη μετάφραση & τη σκηνοθεσία της παράστασης.

***

Λίγες μέρες έχουν περάσει από την πρεμιέρα μας στην Αθήνα και αρχίζω και συνειδητοποιώ ότι, ακόμα και τώρα, στη 2η χρονιά παραστάσεων μπορώ και ανακαλύπτω νέα μυστικά στο κείμενο του “Swallow” . Μυστικά που μου μετασχηματίζουν συνεχώς τον κόσμο του και που μου δίνουν διαφορετικά σημεία επαφής με τους σκηνικούς ήρωες.

Η αναμέτρηση με το κείμενο της Στεφ Σμιθ (Stef Smith), ήταν ένα δύσκολο στοίχημα από πολλές απόψεις. Χρειάστηκε να οριοθετηθεί, να ταξινομηθεί και να μεταφερθεί στη σκηνή ένας σκεδαζόμενος και αποσπασματικός κόσμος χωρίς να φτωχύνει και να στερηθεί των πολλών παράλληλων διαστάσεών του. Βίοι παράλληλοι, συμπύκνωση του χώρου και του χρόνου, αντανακλάσεις διαφορετικών ιδιοσυγκρασιών πίσω από τον παραμορφωτικό καθρέφτη του εγώ. Μια αίσθηση ένοχης και αδρανούς παρακολούθησης από την κλειδαρότρυπα, μια κρυφή ενδοσκόπηση ανθρώπων εγκλωβισμένων σε μια σκληρή και επηρμένη κοινωνία που τρέχει και αγνοεί τον πόνο που προκαλεί στα μέλη της.

Photo Credit: Γιώργος Μαντζάρης, Χάρης Θώμος

Η δημιουργική ομάδα κλήθηκε να προσεγγίσει και να ερευνήσει το ψυχικό βάθος των τριών σκηνικών προσώπων. Στη διάρκεια των εργαστηρίων και των προβών ήρθαμε αντιμέτωποι/ες με ένα υλικό που δεν έχει σταματήσει ακόμα να μας εκπλήσσει. Σκοπός μας δεν υπήρξε ποτέ ο ωμός ρεαλισμός αλλά η μεταφορά και η αναδόμηση μιας ονειρικής ατμόσφαιρας μέσα στην οποία θα μπορούσε να αποτυπωθεί αντιστικτικά το εσωτερικό πυρηνικό τραύμα των ηρώων/ηρωίδων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κίνηση, η φωνή και τα σώματα υποτάχθηκαν και μετουσιώθηκαν σε μέσα ενσάρκωσης των τριων παράλληλων βίων:

H Ρεμπέκα, μια γειωμένη ηρωίδα σε κρίση κοινωνικής ταυτότητας. Μετέωρη, καλούμενη να αντιμετωπίσει το στερεότυπο της μοναχικής γυναίκας σε ένα περιβάλλον που ορίζει την αξία της θηλυκότητας βάσει της αναπαραγωγής και της “εν γάμω” ζωής. Με μια εσωτερική ένταση, κυοφορεί την επικινδυνότητα και την βία προς τον εαυτό της. Διαρρηγνύει το πέπλο του επιβαλλόμενου καθωσπρεπισμού και φτάνει να καταστρέψει το βασικό στοιχείο ταυτότητάς της, το πρόσωπό της, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διαλύσει το κοινωνικό προσωπείο που της απαιτείται.

Η Άννα, μια αιωρούμενη ύπαρξη που παρασύρεται στην οικιακή απομόνωση αδυνατώντας να αντιμετωπίσει την σκληρότητα του κόσμου. Αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε γελωτοποιό και σε αυτο-τιμωρό. Χάνεται, βουλιάζοντας, στην υπαρξιακή της αγωνία και με την πλάτη γυρισμένη στο μέλλον αγγίζει το συμβολικό και φτάνει να κυοφορεί τα τραύματα και τις ενοχές του Ανθρώπου. Η ζωοποιός της ενέργεια φθίνει και μένει να αναμετράται μόνο με το χρόνο που της απομένε.

Ο Σαμ, ένα πλάσμα που ενσαρκώνει την έκρηξη και τις βίαιες εσωτερικές συγκρούσεις. Εγκλωβισμένος σε μια ύλη που δεν συνδέεται με την ύπαρξή του, προσπαθεί να αποτινάξει βίαια και επαναλαμβανόμενα το επίκτητο κοινωνικό χαρακτηριστικό του φύλου. Προσπαθεί να αποτινάξει το συμβολισμό από το σώμα του και παλεύει για την οριοθέτηση του προσωπικού του ζωτικού χώρου στην κοινωνία.

Οι χαρακτήρες φαινομενικά μοιάζουν έρμαια της τύχης τους, δεχόμενοι μια λανθάνουσα κοινωνική βία. Όμως μέσα από την διάδραση και την αλληλεπίδρασή τους, σε διαφορετικούς χρόνους και χώρους, αναδεικνύουν την ακόρεστη ανάγκη τους για αλλαγή και ίαση. Αναζητούν τις ρωγμές στην επίπλαστη φυλακή τους και παρασύρονται σε μια δίνη εσωτερικής μετακίνησης για να μπορέσουν να αναπνεύσουν.

Διαβάστε επίσης: 

Swallow, της Στεφ Σμιθ σε σκηνοθεσία Χάρη Θώμου στο Θέατρο Μπέλλος