Το Video Art Μηδέν παρουσιάζει στο φετινό φεστιβάλ video art & performance FONLAD μια επιλογή έργων Ελλήνων καλλιτεχνών με τίτλο Pause/Play, σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου, όπου η ακινησία και η κίνηση χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν έναν εσωτερικό διάλογο και να δημιουργήσουν μια στοχαστική παύση, στην οποία η ονειροπόληση, η ενδοσκόπηση και η φρενίτιδα διαπλέκονται και διαδέχονται η μια την άλλη.

Η προβολή θα λάβει χώρα στον εκθεσιακό χώρο Casa da Esquina, στις 5 Ιουλίου 2023, 21:30.

Το φεστιβάλ FONLAD διεξάγεται από τις 3 έως τις 8 Ιουλίου 2023, στην πόλη Coimbra, στην Πορτογαλία.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Φίλιππος Τσιτσόπουλος, People on Trees, Video Installation of talking trees at Kensinghton and Chelsea, Μ.Βρετανία 2022, 5.28
Εύη Στάμου & Pietro Radin, Études, Ελλάδα 2022, 8.26
Κατερίνα Κατσιφαράκη, Dance, Ελλάδα 2021, 2.14
Όλγα Παπαδοπούλου, Somewhere In Between, Ελλάδα 2023, 2.05
Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Battle of Fishes, Ελλάδα 2021, 3.19
Φώτης Σκουρλέτης, Reflections, Ελλάδα 2021, 10.00

Video Art Μηδέν

Το Video Art Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης. Ιδρύθηκε το 2005 στην Καλαμάτα από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών (ιδρυτικά μέλη: Γιώργος Δημητρακόπουλος, Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη) και υπήρξε ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα, με ετήσια διοργάνωση για τα πρώτα δέκα έτη λειτουργίας του. Από το 2015 και μετά συνεχίζει το έργο του σε διετή βάση, με ένα πιο ευέλικτο και διευρυμένο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοση της και να αναπτύξει την έρευνα της.
Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Δημιουργεί ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης στην Ελλάδα για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και φιλοξενούνται σε σημαντικά φεστιβάλ και μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιούλα Παπαδοπούλου & Όλγα Παπαδοπούλου

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Φώτης Σκουρλέτης, Reflections, Ελλάδα 2021, 10.00