Δίνοντας μία πρώτη εικόνα σήμερα με το τραγούδι “Remember We Were Lovers”, οι 2 καλλιτέχνες παρουσίασαν το θέμα του album που είναι η εξερεύνηση του χαμού, της κακής συνεννόησης και της αδυναμίας της έκφρασης συναισθημάτων που αντιμετωπίζει ένα παντρεμένο ζευγάρι που συνειδητοποιεί πως η σχέση τους διαλύεται.

Το “Utopian Ashes” είναι εμπνευσμένο από country soul classics, όπως το “Grievous Angel” της Emmylou Harris και το “We Go Together” της Tammy Wynette και αντιμετωπίζει την σκληρή πραγματικότητα μίας αγάπης που τελείωσε. Πρόκειται για έναν δίσκο για τους ανθρώπους που έχουν έρθει αντιμέτωποι με την αναπόφευκτη στεναχώρια που έρχεται με την ηλικία αλλά και με την συνειδητοποίηση της πραγματικότητας της ζωής.

Παρόλο που το θέμα της κυκλοφορίας είναι αρκετά έντονο, καταφέρνει αυτό που θα έπρεπε να είναι ο στόχος κάθε καλής μορφής τέχνης: να μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο μόνοι. Μπορεί το album να μην είναι αυτοβιογραφικό, αλλά κρύβει πολλές αλήθειες από προσωπικές εμπειρίες των τραγουδοποιών.

“Με τον ίδιο τρόπο που δημιουργείς χαρακτήρες για ένα μυθιστόρημα, δημιουργήσαμε χαρακτήρες και εδώ”, είπε η Jehnny Beth. “Η διαφορά είναι ότι βάζεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτό, γιατί προσπαθείς να καταλάβεις την ανθρώπινη κατάσταση. Ο τρόπος που τραγουδάς πρέπει να είναι αυθεντικός. Αυτό έχει την μεγαλύτερη σημασία”.

“Όταν γράφεις ένα τραγούδι παντρεύεις την προσωπική σου πραγματικότητα με την μυθοπλασία και φτιάχνεις τέχνη”, συμπλήρωσε ο Gillespie. “Σκεφτόμουν δύο ανθρώπους να ζουν μόνοι τους, μαζί αλλά ξεχωριστά, να υπάρχουν και να υποφέρουν σε μία ψυχική αδιαθεσία, που συνεχίζεται λόγω των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων. Έχει να κάνει με την παροδικότητα των πάντων, ένα γεγονός που όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή στην ζωή μας”.

O Bobby και η Jehnny γνωρίστηκαν πρώτη φορά το 2015, όταν τους προσκάλεσαν να εμφανιστούν μαζί με τους Suicideστο Barbican. Τον επόμενο καλοκαίρι η Beth εμφανίστηκε στην σκηνή με τους Primal Scream για ένα ντουέτο της Nancy Sinatra και του Lee Hazlewood (“Some Velvet Morning”), το οποίο εδραίωσε και την σύνδεση των δύο καλλιτεχνών.

Το 2017, συναντήθηκαν στο Παρίσι για κάποια sessions μαζί με τον μουσικό σύντροφο της Beth, Johnny Hostile αλλά και τα υπόλοιπα μέλη των Primal Scream. Οι αρχικές τους πιο ηλεκτρονικές ιδέες εξελίχθηκαν σταδιακά σε ένα πιο πλούσιο ήχο με soul, country, blues και rock ‘n’ roll επιρροές.

Το “Remember We Were Lovers” είναι μία πρώτη γεύση της επερχόμενη κυκλοφορίας, με τα συναισθηματικά φωνητικά των δύο μουσικών να εκφράζουν την απόγνωση τους καθώς η σχέση τους βουλιάζει.

Ο Gillespie εξηγεί, “Ήθελα να βάλω πόνο μέσα στην μουσική. Δεν μπορούσα να βρω κάτι παρόμοιο στην σύγχρονη rock”.

Ο πόνος του να προσπαθείς να κάνεις κάτι να ανθίσει σε ένα ψυχρό περιβάλλον είναι ξεκάθαρος σε όλη την νέα αυτή δισκογραφική δουλειά. Στο τραγούδι που ανοίγει τον δίσκο, το “Chase It Down”, η αγανάκτηση είναι ξεκάθαρη, ενώ το επηρεασμένο από τον Scott Walker waltz “English Town” δείχνει πως ο κόσμος έξω από την πόρτα τους είναι τόσο ψυχρός όσο και η ίδια τους η σχέση. Στην ιστορία όμως υπάρχει μία λυτρωτική κορύφωση με το elegant “You Can Trust Me Now”, στο οποίο ο άνδρας πρωταγωνιστής υπόσχεται να αφήσει τις κακίες του στο παρελθόν.

Στο album συμμετέχουν και οι μουσικοί Johnny Hostile, Andrew Innes, Martin Duffy και Darrin Mooney.

Θα είναι διαθέσιμο από την Panik Records και την Sony Music.

“Utopian Ashes” tracklist:

Chase It Down
English Town
Remember We Were Lovers
You Heart Will Always Be Broken
Stones of Silence
You Don’t Know What Love Is
Self-Crowned King of Nothingness
You Can Trust Me Now
Living A Lie
Sunk In Reverie