#1 Ελεωνόρα Ζουγανέλη  – Που με φτάσανε οι έρωτες  

Δέκα χρόνια συμπληρώνει φέτος στη δισκογραφία η Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Από το «Έλα» του 2008 μέχρι το φετινό «Που με φτάσανε οι έρωτες» που μόλις κυκλοφόρησε έχουν μεσολαβήσει 5 άλμπουμ χωρίς να μετράμε το live «Είπα στους φίλους μου» του 2011.

Το πρώτο τραγούδι που βγήκε στη δημοσιότητα από το «Που με φτάσανε οι έρωτες» ήταν το «Δεύτερα Κλειδιά» σε μουσική του Γιώργου Καραδήμου και στίχους της Sunny Μπαλτζή. Τραγούδι που ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στο ραδιόφωνο και στις ζωντανές εμφανίσεις της Ζουγανέλη.

Το τραγούδι είναι μάλλον χαρακτηριστικό του συνολικού ύφους του άλμπουμ το οποίο επενδύει στους χαμηλούς τόνους και την ατμόσφαιρα ενώ οι ροκ αποχρώσεις και η ροκ διάσταση  που συναντούσε κανείς σε δουλειές της τραγουδίστριας στο παρελθόν έχουν υποχωρήσει στην ουσία  τελείως αφήνοντας έτσι τον έντεχνο και κατά τόπους λαϊκό ήχο  να κυριαρχήσει στο συνολικό άκουσμα.

Το άλμπουμ περιέχει 12 τραγούδια, είναι πολυσυλλεκτικό (στους δημιουργούς συναντάμε εκτός των άλλων τους: Άρη Αποστολόπουλο, Φίλιππο Γράψα, Στέφανο Κορκολή, Κώστα Λειβαδά, Δημήτρη Μαραμή, Ελένη Φωτάκη, Γιάννη Χριστοδουλόπουλο), ενώ την ενορχήστρωση ανέλαβε ο Ευριπίδης Ζεμενίδης.

Το «Που με φτάσανε οι έρωτες» κυκλοφόρησε στις 11/6 σε cd και ψηφιακή μορφή από την MINOS-EMI.

–> Ακούστε τα Δεύτερα Κλειδιά:

#2 Τάνια Γιαννούλη – Rewa | Rattle Records New Zealand

Η Τάνια Γιαννούλη, πιανίστας και συνθέτης που κατοικεί στην Αθήνα, δισκογραφεί για την Νεοζηλανδική δισκογραφική Rattle Records από το 2012 και το “Rewa” είναι το τρίτο άλμπουμ της.

Σε αυτό συνεργάζεται με τον Rob Thorne που παίζει παραδοσιακά πνευστά της φυλής Μαορί και τον Steve Garden (editng & επεξεργασία ήχων). Το άλμπουμ αποτελείται από 9 συνθέσεις προϊόν αυτοσχεδιασμού (η Γιαννούλη ασχολείται συστηματικά με τον αυτοσχεδιασμό και τις συνθέσεις που προκύπτουν από αυτόν), κομμάτια που ρέουν πότε με λυρικό, πότε με ατμοσφαιρικό πρόσημο, πότε σύντομα σαν haikou, πότε μεγαλύτερης διάρκειας και ανάπτυξης,  πάντα όμως εμπνευσμένα και οπωσδήποτε μαγευτικά.

Μουσική ενός μη-τόπου σε άχρονο χρόνο το “Rewa” δημιουργεί ένα σύμπαν. Το σύμπαν αυτό όμως δεν είναι κλειστό . Αντιθέτως είναι ανοιχτό και φιλόξενο  και σε παρασύρει εντός του.

Τα δύο προηγούμενα άλμπουμ της Γιαννούλη (“Transcendence”, 2015 και “Forest Stories” – σε συνεργασία με τον Πορτογάλο Paulo Chagas -, 2012) πήραν εξαιρετικές κριτικές σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, το δε “Transcendence”  ειδικότερα συμπεριελήφθη σε λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς σε Ελλάδα, Καναδά, Πορτογαλία και Κορέα.

Ανάλογη αντιμετώπιση αξίζει και το “Rewa”. Άλμπουμ συνόλου, προορισμένο να κολλήσει στο repeat. Το πρώτο κομμάτι που βγήκε στον αέρα είναι το Spell αλλά θα μπορούσε περίφημα να είναι και οποιοδήποτε άλλο.

Το “Rewa” κυκλοφόρησε σε cd και σύντομα θα κυκλοφορήσει και σε ψηφιακή μορφή από την Rattle records.

–> Ακούστε το Spell:

#3 The Darkness of a fairy tale – Κωνσταντίνος Παπαχρήστου BBL

Ντεμπούτο άλμπουμ για τον σαξοφωνίστα και συνθέτη Κωνσταντίνο Παπαχρήστου. Έντεκα συνθέσεις απαρτίζουν αυτό το  άλμπουμ σύγχρονης jazz μουσικής το οποίο – κρίνοντας και από τους τίτλους των κομματιών – έχει έναν προγραμματικό χαρακτήρα.

Σαν από το εναρκτήριο “Wake Up Call” να ξεκινά μια εσωτερική αναζήτηση, μια πορεία που περνά από σταθμούς όπως “A perplexed state of mind”, “Hallucinations”, “Joining Forces” για να καταλήξει τελικά στην ηρεμία (“Tranquility”) αλλά και την επαγρύπνηση (“Vigilance”) του φινάλε.

Τενόρο σαξόφωνο, πιάνο, κοντραμπάσο, τύμπανα και μια αύρα από ECM να πλανάται στην ατμόσφαιρα ως κυρίαρχη επιρροή.

Μεστό και ολοκληρωμένο ως σύλληψη το ντεμπούτο του Παπαχρήστου ως leader, τον τοποθετεί με αξιώσεις στον χάρτη της jazz σκηνής της Ελλάδας.

Κυκλοφορεί σε cd και ψηφιακή μορφή από την BBL records.

–> Ακούστε το The Darkness of a fairy tale: