Ο όρος vocalism είναι παγκόσμιος. Οι βοκαλίστρες/στριες χρησιμοποιούν την φωνή ως όργανο, αυτοσχεδιάζουν, πειραματίζονται, μιμούνται τρόπους έκφρασης και ήχους άλλων οργάνων, παίζουν με τους ρυθμούς και τις μελωδίες.

Για μένα η Μουσική είναι η πιο καθάρια μορφή επικοινωνίας, που μπορεί να μας εξευγενίσει, να μας αφυπνίσει και να μας ημερέψει και ο αυτοσχεδιασμός, ελευθερία έκφρασης, μέσον ενοποίησης και κατάθεση προσωπικότητας. Απαιτεί  ορθάνοιχτα αυτιά, ορθάνοιχτη καρδία και απόλυτη παρουσία στην στιγμή, για να τιμάς τους συνεργάτες σου και αυτό που κάθε φορά γεννιέται από την ομάδα.

H ιδέα λοιπόν των Vocalism Sessions προέκυψε από την προσωπική μου ανάγκη για μουσική επικοινωνία και διάδραση, ομαδικό φωνητικό παιχνίδι, αυτοσχεδιασμούς, για αναζήτηση της πηγαίας χαράς της μουσικής. Από την διάθεση μου  να βρεθώ στη σκηνή Βοκαλίστριες/ες, τραγουδίστριες και τραγουδιστές που σέβομαι και θαυμάζω.

Την σκυτάλη των sessions θα διαδέχονται κάθε φορά ξεχωριστοί δεξιοτέχνες της φωνής από ετερόκλητα είδη μουσικής (jazz, blues, beat box, πειραματική, παραδοσιακή, της metal, κλασική) και  θα ανταλλάσσουν ήχους, ιδέες, αισθητικές, συναισθήματα, ιστορίες, φωνές.

Τα sessions ξεκινήσανε την Πέμπτη 4 Απριλίου με το ξεχωριστό στην καρδιά μου, electronic jazz ντουέτο μας το  “Drums Voice Jazztronica Duet” που στήσαμε το 2014 με τον ντράμερ και συνθέτη Ηλία Δουμάνη. Καλεσμένοι μας ο δεξιοτέχνης  jazz τρομπετίστας Δημήτρης Παπαδόπουλος και ο καταπληκτικός beatboxer Βασίλης Παπούλιας.

Στο 2ο Vocalism Session την Πέμπτη 18 Απριλίου προσκαλώ τις αγαπημένες μου και  διακεκριμένες jazz vocalists και συνθέτριες Λουκία Παλαιολόγου και Τέρη Βακιρτζόγλου που μαζί με τους εκλεκτούς συνεργάτες μας και σπουδαίους μουσικούς Γρηγόρη Ντάνη στη κιθάρα και Κώστα Κωνσταντίνου στο μπάσο.

Τα Vocalism sessions στην ουσία αποτελούν μια αφορμή – πρόσκληση για να βρεθούμε, να παίξουμε, να γνωριστούμε, να πειραματιστούμε, να jamαρουμε, με απλότητα και αλήθεια, με χιούμορ και αυθορμητισμό.

Είναι μεγάλη μου τιμή που αρκετές/οι  τραγουδιστριες/ες , βοκαλίστριες/ες έχουν δεχτεί να συμμετάσχουν σε αυτό το μουσικό κάλεσμα – παιχνίδι!

Ας βοκαλίσουμε λοιπόν. Καλή αντάμωση!

Photo Credit: Thrassos Irinis

Διαβάστε επίσης:

Αγγελική Τουμπανάκη: 2ο Vocalism Session στο Half Note jazz club