Ένα παιδικό παραμύθι, λίγο διαφορετικό από τα άλλα. Αφορά στα παιδιά που χάνουν την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου και που αναζητούν μια καλύτερη ζωή αλλού. Τα παιδιά – πρόσφυγες.

Είχα την ευκαιρία να ζήσω από πολύ κοντά τα παιδιά αυτά, καθώς έκανα storytelling, έλεγα παραμύθι σε δύο δομές προσφύγων στην Αθήνα. Μέσα από το βίωμα αυτό, εμπνεύστηκα την ιστορία. Επίσης τα παιδιά ζωγράφισαν μαζί μου τα παραμύθια που διηγήθηκα και μάλιστα οι ζωγραφιές τους αποτελούν την εικονογράφηση του βιβλίου (έχω την σχετική άδεια από τους γονείς).

Το παραμύθι είναι γραμμένο στα ελληνικά και μεταφρασμένο στα αγγλικά, στα γαλλικά και στις γλώσσες των παιδιών, τα φαρσί και στα αραβικά. Είναι ένα παραμύθι πολύγλωσσο, γιατί όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν ανάγκη το ίδιο, ένα παραμύθι. Για τον λόγο αυτό το επέλεξα για εξώφυλλο. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου δίνονται σε δομές προσφύγων, στο Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, με την μορφή ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων και σχολικών ειδών.

Η ιστορία που κρύβει το εξώφυλλο

Το παιδί με τα μαγικά χέρια. Έτσι μου μίλησαν πρώτη φορά τον Joseph. Καθισμένος στην ίδια γωνία λίγο παράμερα από τους υπόλοιπους, στο κλειστό γυμναστήριο, μέχρι να φύγει για τα σύνορα. Εκεί τον συνάντησα και τον γνώρισα. Πρόσφυγας από την Συρία. Μοναχικός, ίσαμε 19 χρονών. Κλειστός με βαθύ βλέμμα. Μόνιμα με ένα μολύβι και ένα μπλοκ στον κόσμο του, χαμένος. Αυτοδίδακτος κωφάλαλος. Ό,τι ήθελε να πει, το έλεγε με τις ζωγραφιές του. Ζωγράφιζε για μέρες τα πάντα. Τους ανθρώπους τριγύρω, τα παιδιά να παίζουν, τα χέρια του, την οροφή. Μονάχα ζωγράφιζε. Είχε ζωγραφιές από την φρίκη του πολέμου, μα δεν τις μοιραζόταν εύκολα. Την τελευταία μέρα πριν φύγει μου χάρισε αυτή την ζωγραφιά. Με την βοήθεια του πατέρα του μου είπε, πως θα’θελε να την δείξω στον κόσμο. Να δουν οι άνθρωποι πως κάποτε πέρασε και εκείνος από εκεί. Το παιδί με τα μαγικά χέρια.