Το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει το σινεμά, και συνεργάζεται διαχρονικά με τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της χώρας, αναδεικνύοντας τις φωνές ανερχόμενων δημιουργών στα πρώτα τους βήματα. Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της δράσης «Μεγάλες Ταινίες Μικρού Μήκους», προβάλλει στο Onassis Channel τις βραβευμένες ταινίες των Διεθνών Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Το Ίδρυμα Ωνάση επεκτείνει φέτος τη συνεργασία του με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θεσπίζοντας ένα νέο βραβείο για τους κινηματογραφιστές που συμμετείχαν στο Διαγωνιστικό Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, το Onassis Award, στη φετινή, 28η διοργάνωση.

Η επιτροπή της Στέγης απένειμε το Onassis Award στην ταινία “Pendulus” του Δημήτρη Γκότση. «Πρόκειται για μα κοινωνικά ανήσυχη ταινία, με ευαίσθητη σκηνοθεσία που ρίχνει φως στα άδυτα μιας κοινότητας που είναι δίπλα μας, αλλά σχεδόν δεν τη γνωρίζουμε. Με τόλμη και θάρρος, αποδομεί τα στερεότυπα, χωρίς να φωνάζει, και καταφέρνει μέσα σε 18 λεπτά να διευρύνει τη ματιά μας πάνω στον κόσμο που ζούμε.» Το βραβείο συνοδεύεται με το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ για την ανάπτυξη του σεναρίου της επόμενης μικρού ή μεγάλου μήκους ταινίας ταινίας του. Πρόκειται για βραβείο ανάπτυξης (development), με την έννοια ότι προσφέρεται μεν ως επιβράβευση μιας συγκεκριμένης ταινίας αλλά θεωρείται μία οικονομική ενίσχυση του επόμενου έργου του δημιουργού, και έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα κατά τα πρότυπα των διεθνών και εγχώριων βραβείων ανάπτυξης.

Ο δημιουργός της ταινίας Δημήτρης Γκότσης αναφέρει «Ένα βραβείο είναι πάντα μια σπουδαία αναγνώριση. Το συγκεκριμένο βραβείο, όμως, είναι σημαντικό γιατί δημιουργεί τις βάσεις και δίνει τα κίνητρα για να συνεχίσουμε να κάνουμε ταινίες. Ευχαριστώ την επιτροπή, το Ίδρυμα Ωνάση και φυσικά όλους μου τους συνεργάτες. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί η ταινία.»

Στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συμμετείχαν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα δύο παραγωγές του Ιδρύματος Ωνάση, οι ταινίες «Στον Θρόνο του Ξέρξη» (2022) της Εύης Καλογηροπούλου και “Memoir of a Veering Storm” (2022) της Σοφίας Γεωργοβασίλη, και εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία επιλογής.

Το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους βοηθά με ιδιαίτερη φροντίδα για περισσότερα από δέκα χρόνια τις νέες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους να βρουν τον δρόμο τους προς τη μεγάλη οθόνη και να συναντήσουν το κοινό τους. Έχοντας παρουσιάσει συνολικά περισσότερες από 550 ταινίες την τελευταία δεκαετία, το ολοζώντανο, πολυδιάστατο και συναρπαστικό Διαγωνιστικό των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους παραμένει αναπόσπαστο και ζωτικό τμήμα του φεστιβάλ.

Photo Credit: Στιγμιότυπο από την ταινία “Pendulus” του Δημήτρη Γκότση