Μετά από μία επιτυχημένη και με ποικίλη θεματολογία εικαστική χρονιά από όπου δεν έλειψαν οι συνεργασίες με άλλους φορείς τόσο στην Ελλάδα (Μουσείο Μοχάμεντ Άλι – Καβάλα, Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας κ.ά.), όσο και στο εξωτερικό (Κάιρο σε συνεργασία με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Καΐρου και το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κ.ά.) εγκαινιάζουμε στις 7 Οκτωβρίου 2014, την τρίτη καλλιτεχνική περίοδο της IANOS Αίθουσα Τέχνης που λειτουργεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, με ένα θέμα καθαρά αθηναϊκό, τα «ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ».

Ο εύγλωττος ως προς το περιεχόμενο και συμβολικός ακόμη και για τον ίδιο τον ΙΑΝΟ που το πατάρι του εξελίσσεται σταδιακά σε φιλολογικό, καλλιτεχνικό και θεατρικό στέκι, εμπερικλείει δυνητικά πολλά διαφορετικά βλέμματα, καθημερινές συνήθειες, οπτικές γωνίες, ιστορικές πληροφορίες, καταγραφές και ορατές ή αθέατες όψεις μιας δημοφιλούς αθηναϊκής συνήθειας.

Όπως και στο παρελθόν, που ιστορικά στέκια της Ομόνοιας, των Χαυτείων, της Πανεπιστημίου, του Κολωνακίου και της Πλατείας Συντάγματος όπως ο Ζαχαράτος και η Δεξαμενή ή τα θρυλικά Βυζάντιο, Brazilian και Zonars φιλοξένησαν πλήθος καλλιτεχνικών, πολιτικών και κοινωνικών συζητήσεων, έτσι και τα τελευταία χρόνια καφενεία και καφέ, που αποτελούν την εξέλιξη των πρώτων, όπως το Φίλιον και η Βιβλιοθήκη, το Da Capo και η Λυκόβρυση αλλά και τα καφενεία των Εξαρχείων και της Πλάκας ή της Πλατείας Βικτωρίας και τόσα ακόμη. αποτελούν καθημερινά στέκια και σταθερούς αποδέκτες των διακυμάνσεων της πόλης:  νεοκλασικά κτήρια και στοές, πλατείες και φιλόξενα πατάρια, έχουν ίσως να αφηγηθούν για την πόλη και τους ανθρώπους της πολύ περισσότερες ιστορίες από άλλες, επίσημα εγγεγραμένα στον χάρτη σημεία συνάντησης, ανταλλαγής και αποφάσεων. Τα παραπάνω ακριβώς, από τις λεπτομέρειες και τις γενικές όψεις των ιστορικών αλλά και των εν λειτουργία καφενείων ως την παρατήρηση των θαμώνων τους, θα θέλαμε να είναι ο καμβάς της δημιουργίας σας.

Ο ΙANOS, επιλέγοντας τη συνέχεια της λειτουργίας του επί της οδού Σταδίου, επιθυμεί από τη μεριά του να υπογραμμίσει τη σημασία και το αναντικατάστατο του οργανικού αστικού ιστού. Κι εμείς, θεωρώντας με τη σειρά μας το αθηναϊκό κέντρο κληρονομιά και κοινό τόπο και αναφορά όλων μας, θα θέλαμε να μοιραστούμε το βλέμμα σας με τους επισκέπτες του χώρου.  

Η Μικρή Άρκτος, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών της δράσεων στα εικαστικά δρώμενα και σε συνεργασία με την Ίριδα Κρητικού, έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της IANOS Αίθουσα Τέχνης: στον πρώτο όροφο του βιβλιοπωλείου της Οδού Σταδίου, από την περίοδο 2012/13, η ΙANOS Αίθουσα Τέχνης παρουσιάζει θεματικά αφιερώματα και ατομικές εκθέσεις με κυρίαρχη αφετηρία την άμεση ή έμμεση αναφορά στο πολυσχιδές, συναρπαστικό σύμπαν του βιβλίου (με αφιερώματα στον Shakespeare, τον Κ.Π. Καβάφη, τον Jacques Lacarierre», «Μυθολογία», «Αόρατες Πόλεις» κ.ά.), αλλά και την οργανική σύνδεση με το ιστορικό κέντρο της Αθήνας («Τα Οπωροφόρα της Αθήνας», «Οδός Σταδίου», «Κεντρική Αγορά» κ.ά.). Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τον Ιανό εδώ και δύο χρόνια, επιδιώκουμε το παραπάνω με κάθε τρόπο, ενώ η ανταπόκριση των καλλιτεχνών και του κοινού και η επισκεψιμότητα των εκθέσεων, μας βοηθούν να συνεχίσουμε και τη φετινή χρονιά την ομαδική αυτή και  πολυφωνική προσπάθεια.

Οι προγραμματιζόμενες για το 2014-15 εκθέσεις θα συνεχίσουν να συνομιλούν με παράλληλες δράσεις στον υπόλοιπο χώρο του βιβλιοπωλείου (διαλέξεις, μουσικά, θεατρικά και άλλα αφιερώματα) καθώς και με βιβλιοφιλικά αφιερώματα αντίστοιχης θεματικής. Σημαντική παράμετρο για όλους μας αποτελεί η επιθυμία να διατηρήσουμε ανοιχτό, δημιουργικό και παλλόμενο το κέντρο της Αθήνας.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι:

Δάφνη Αγγελίδου, Χριστίνα Ακτίδη, Έλενα Ακύλα, Ειρήνη Βογιατζή, Ανδρέας Γεωργιάδης, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Βασίλης Λιαούρης, Νεκτάριος Μαμάης, Ελεάννα Μαρτίνου, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Άννα Μπίλη, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Βασίλης Πέρρος, Στέλιος Πετρουλάκης, Ελιάννα Προκοπίου, Γιώργος Σαλταφέρος, Δημήτρης Σαρασίτης, Αντώνης Στάβερης, Μαρίνα Στελλάτου, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή.