Στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, σε ένα διαμέρισμα ο Γιάννης και η Ράνια κάθονται στην κουζίνα, ενώ τα δύο παιδιά τους κοιμούνται. Κάθονται ο ένας απέναντι στον άλλον. Αντιμέτωποι με τη ζωή που φτιάξανε. Από την τηλεόραση ακούγεται στη διαπασών η Κατερίνα Γιουλάκη στο ρετιρέ να τσακώνεται με τη μητέρα της. Το ραδιόφωνο παίζει Λίτσα Παπαδοπούλου. Και ο Γιάννης με την Ράνια τσακώνονται. Τσακώνονται ξανά και ξανά. Για τα ίδια πράγματα. Με τον ίδιο τρόπο. Η Ράνια θα τον βρίσει, ο Γιάννης θα φωνάξει, θα πετάξει μια καρέκλα, η Ράνια θα προσπαθήσει να τον κάνει να καταλάβει, αυτός πάλι θα φωνάξει, τώρα φωνάζει κι αυτή, πετάει ένα πιάτο στο πάτωμα, οι φωνές γίνονται ψίθυροι όταν η κουβέντα έρθει στα παιδιά, έντονοι ψίθυροι, νευρικοί.

Στην τηλεόραση τώρα δείχνει εικόνες από το συλλαλητήριο για το μακεδονικό, χορωδίες τραγουδούν το Μακεδονία ξακουστή, από το ραδιόφωνο ακούγεται ο Σάκης Ρουβάς, και ο Γιάννης με την Ράνια τσακώνονται. Για τα ίδια πράγματα. Με σπασμένες φωνές. Γιατί δεν έκανες εκείνο, γιατί δεν έκανες το άλλο, εσύ, όχι εσύ, τι θέλεις από μένα, εσύ τι θέλεις από μένα….και τσακώνονται με μικρά διαλείμματα για να πιουν νερό, να κάνουν ένα τσιγάρο, μικρά διαλείμματα γιατί η σιωπή μεγαλώνει την απόσταση, κι έτσι ορμούν πάλι στα λόγια που δεν οδηγούν πουθενά. Και ο χρόνος περνάει, διαφημίσεις για γαριδάκια, ρούχα, αυτοκίνητα, στο ραδιόφωνο “είναι σαν να μπαίνει η άνοιξη”, και ο Γιάννης με τη Ράνια ακόμη τσακώνονται, και τα παιδιά μέσα ίσως κοιμούνται. Κι αυτοί τσακώνονται, και θα τσακώνονται μέχρι κάποιος να πει σ’ αγαπώ, μέχρι κάποιος να καταλάβει τον άλλον, να του πει συγγνώμη, λόγια όμως που δεν θα ακούσει πια ο ένας από τον άλλον κι ας το θέλουν και οι δύο, μόνο θα συνεχίσουν να τσακώνονται, μέχρι κάποιος να σηκωθεί και να φύγει.

Το τέλος μίας σχέσης στην εποχή της πλασματικής ευμάρειας, που όλα φαίνονταν δυνατά, την εποχή που μας έφερε στο σήμερα, και που τελικά ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε.

Βιογραφικό

Ο Σταύρος Γιαννουλάδης είναι ηθοποιός, συνθέτης, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας. Είναι μέλος της ομάδας 4Frontal. Αυτήν την περίοδο συμμετέχει ως ηθοποιός στις παραστάσεις της ομάδας “Μύρτος”, του Παύλου Μάτεσι και “Φτερά Μπεκάτσας”, του Θανάση Βαλτινού.


Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου


Διαβάστε επίσης:
Φτερά Μπεκάτσας, από την ομάδα 4Frontal στο Θέατρο του Νέου Κόσμου