Πώς ένα άσημο χωριό της κεντρικής Ιταλίας έγινε η πρώτη παγκόσμια υπερδύναμη; SPQR είναι η συντομογραφία του Senatus Populusque Romanus, «η Σύγκλητος και ο Λαός της Ρώμης». Αυτή είναι η ιστορία τους.

Η αρχαία Ρώμη μάς αφορά: κρίνουμε ακόμη τις δικές μας κοινωνίες απέναντι σ’ αυτή την ιστορία των βασιλιάδων, των Συγκλητικών και των δεκατεσσάρων αυτοκρατόρων, της κατάκτησης και της ειρήνευσης, της τάξης και της υπερβολής, ενώ οι ρωμαϊκές διαμάχες γύρω από τα έθνη, την αυτοκρατορία, την ιδιότητα του πολίτη, την τρομοκρατία και τα δικαιώματα του ατόμου επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε σήμερα την πολιτική οργάνωση και την πολιτική ελευθερία.

Διατρέχοντας χίλια χρόνια ρωμαϊκής ιστορίας, η Μαίρη Μπηρντ ρίχνει νέο φως στον ρωμαϊκό πολιτισμό, από το τρεχούμενο νερό μέχρι τη δημοκρατία, από τους Γαλατικούς Πολέμους μέχρι την Pax Romana, από τη δουλεία μέχρι τη μετανάστευση, κι από το μεγάλο άλμα προς τα μπρος μέχρι τις μεταμορφώσεις του Αυγούστου.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Mary Beard είναι καθηγήτρια φιλολογίας στο πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, εταίρος του Newnham College και συντάκτρια κλασικών σπουδών στο Times LiterarySupplement. Είναι επίσης εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας και αντεπιστέλλον μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. To 2016 παρουσίασε το ντοκιμαντέρ Pompeii: New Secrets Revealed with Mary Beard στο BBC 1 και τη σειρά τεσσάρων επεισοδίων Mary Beard’s Ultimate Rome: Empire Without Limit στο BBC 2.

Έργα της είναι: Rome in the Late Republic (με τον Michael Crawford, 1985), The Good Working Mother’s Guide (1989), Classics: A Very Short Introduction (με τον John Henderson, 1995), Religions of Rome (με τους John North και Simon Price, 1998), The Invention of Jane Harrison (2000), Classical Art from Greece to Rome (with John Henderson, 2001), The Parthenon (2002), The Colosseum (με τον Keith Hopkins, 2005), The Roman Triumph (2007), Pompeii: The Life of a Roman Town (2008),It’s a Don’s Life (2009), All in a Don’s Day (2012), Confronting the Classics: Traditions, Adventures and Innovations (2013),Laughter in Ancient Rome: On Joking, Tickling, and Cracking Up (2014), SPQR: A History of Ancient Rome (2015), Women & Power: A Manifesto (2017).