Λίγα βιβλία έχουν λάβει πρόσφατα τόσους επαίνους όσο αυτή η βιογραφία του Μοντέν. Είναι η ιστορία της ζωής του αλλά και του γραπτού του έργου, που επικεντρώνεται στην διερεύνηση της απάντησης στη μεγάλη ερώτηση «πώς να ζούμε».

Στο «Πώς να ζούμε» ―πιθανότατα το καλύτερο εκλαϊκευτικό βιβλίο για τον Μοντέν― η Σάρα Μπέικγουελ με προσιτή και απολαυστική γραφή, διαβάζει προσεκτικά τα δοκίμια του Μοντέν, περιγράφει όψεις της ζωής του και μοιράζεται μαζί μας το απόσταγμα της σκέψης της.

Το βιβλίο ανήκει στη σειρά φιλοσοφικών κειμένων «Στοχαστικός βίος» που διευθύνει ο Χαρίδημος Κ. Τσούκας.

Πώς να τα πηγαίνουμε καλά με τους άλλους; Πώς να σταθούμε απέναντι στο πένθος; Πώς να αντιμετωπίζουμε τις ατέλειες και τα λάθη μας; Πώς να μη μας παρασύρει η δύναμη της συνήθειας; Πώς να σκεπτόμαστε και να συναισθανόμαστε; Πώς να χαιρόμαστε; Αυτά είναι μερικά από τα πολλά ερωτήματα που τίθενται στη ζωή μας.

Το ερώτημα «Πώς να ζούμε» απασχόλησε ιδιαίτερα τον Μισέλ ντε Μοντέν, ο οποίος δεν προσφεύγει στη φιλοσοφία ή στη μυθοπλασία για να συνάγει μαθήματα ζωής, αλλά στην αυτοπαρατήρηση. Παρατηρεί και καταγράφει προσεκτικά τον εαυτό του: τις επιθυμίες του, τις πράξεις του, τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Είναι, θα λέγαμε, ανθρωπολόγος του εαυτού του. Εξερευνώντας με απλό, καθημερινό τρόπο την ενδοχώρα του, είναι σαν να περιγράφει τον καθέναν μας, εξερευνώντας το ενιαίο της ανθρώπινης εμπειρίας πίσω από την πολλαπλότητα.

«Διαβάζοντας τον Μοντέν, ανακαλύπτω τον εαυτό μου», είχε πει ο Πασκάλ. Ο Μοντέν δεν δημιουργεί ένα σύστημα σκέψης· γράφει δοκιμάζοντας τη σκέψη του, εξ ου και ο όρος «δοκίμια» που καθιέρωσε.

Σάρα Μπέικγουελ

H Σάρα Μπέικγουελ (Sarah Bakewell) υπήρξε έφορος στη βιβλιοθήκη Γουέλκομ, υπεύθυνη για τα πρώτα εκτυπωμένα βιβλία, προτού γίνει συγγραφέας πλήρους απασχόλησης και δημοσιεύσει τα ευρέως αναγνωρισμένα βιβλία της The Smart και The English Dane. Ζει στο Λονδίνο, όπου διδάσκει δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο Σίτι και καταγράφει τις συλλογές βιβλίων του Εθνικού Ιδρύματος για τους τόπους με ιστορικό ενδιαφέρον και φυσική ομορφιά.